2011. február 11., péntek

Valentin nap.



A  XIV. században terjedt el Angliában és  Franciaországban az a szokás  miszerint a Február 14.-e a  jegyesek és fiatal házasok napja legyen. Történelmünkben az első hivatalos leirás Szent Valentinről a középkorból maradt fent,  1400 - as évekböl datálodik és ez az kézirás Angliában a British Museum –ban van kiállitva.

Ugyszintén Angliában 1537-ben, VIII. Henry király kiáltotta ki elöszőr  hivatalos ünnepé  a Szent Bálint napját (Valentine's Day) a február 14.t.  Legendák viszont  számtalanok iródtak  az idők során a szerelmesek napjáról, az ókori Romában például a Február hava jelképezte a tavasz kezdetét és 14. én ünnepelték a házasság és a szülés  Istennőjét Juno Regina –t, akiről a júniusi honap  lett elnevezve.

Romai- Katolikus papokról  is igen számos legenda  született  akinek nevük  Valentin vagy Valentino volt.  Ezek  mártirként távoztak az élők soraiból.  A Katolikus naptárban igen sok évig volt feltüntetve a Szent Bálint nap február 14.-én.  

Útolag ezt a napot  az egyház törölte a  Kalendáriumából, hogy  felváltsa a történelmileg bizonyitott  görög számazású  szent testvérek  Konstantin és Cirill (+Roma , 869.február 14) és Szent Metód liturgikus ünnepe. A középkori Europában viszont azt hitték, hogy ezen a napon vállasztották ki a párjukat a madarak.
Valentin napján a legfontosabb ajándék a különféle anyagokból készült szivet ábrázoló tárgyak, amit nagyon szorosan követ a virág és természetesen a hires csokoládé.
A kakaóbabból készült finomság nemcsak a mi napunkban hires termék, hisz a csoki legföbb alapanyagát már  az aztékok meg a maják  is ismerték és használták. 

Ma már tudjuk, hogy a kakaóbab fő hatóanyaga a teobromin ami görögül  Istenek eledelét jelent. Hatóanyag ami a vérnyomás  növelése mellett serkentő, izgató hatást vált ki az emberen. Mexikóban a kakaóbab egész a középkorig pénzként volt használva.

Az első sziv alakú csokoládé doboz 1860-ban került elöszőr a piacra amit a hires Cadbury csokoládégyár tulajdonosa tervezett és ezáltal hihetetlen sikerre tett szert, mig a szinek világában e napon legmenőbb a rozsaszin szin. Kiirtam egy pár idézetet amit minden szerelmesnek figyelmébe ajánlok, hogy szive választottját megörvendeztesse vele.

-Sütö András-


 -Gabriel Garcia Márquez- 






-Edith Piaf-

Ámor nyilveszője találjon el !

Nincsenek megjegyzések: