2011. május 27., péntek

Mérmű


A Mérmű a Gótikus architektúra legfontosabb diszitő eleme, amely nagyon sok épűlet ablakán és egyéb helyen feltűnik szerte Europában,  diszitvén sajátosságos  stilusában ezeket. Mivelhogy kimondottan Europában kialakult stilusról beszélünk,  a történelem során igaz, hogy külömböző időszakokban jelentek meg bizonyos országokban, de viszont több mint 160 évet dominált ez az imponáns egyedi épitészeti hullám. Az épitészetben a csúcsiv bevezetésével a boltozat terheit sokkal jobban vezeti le, emiatt lehetőség adódott nagyobb ablakok készitésére. 


Ezekkel a kőcsipke diszitőellemekkel oldották meg a nagyméretű ablakokon beáradó fényt csökkentését, másrészt meg erősitette az ólomüveget is és nem utolsó sorban esztétikailag sokkal szebbé tette az ablakokat. Érdekesnél érdekesebb motivumok  alakultak ki az évek során, ez adódhatott a különféle területeken lévő kultúráknak is, például a spanyoloknál a Plasztereszk és Rozetta dominált amik általában inkább az épületek  déli részére lettek épitve  mig máshol a lóhetre motivum vagy az ivháromszög esetleg az  ivnégyszög dominált. 


A  legjellegzetesebb Gótikus épitmények a párizsi Notre Dame, a milánoi Dóm, a  kölni Szent Péter és Mária Dóm (Kölni Dóm), a velencei Szent Mark téri épületek és még sok más, amikre majt kitérek.

Gondolataimat elsötétiti a dűh, a méreg és a bánat, emiatt nemigazán tudok irni, ugyanis nagy sunyiban a kolozsvári polgármesteri hivatal a hét elején (május 23.-án) a Mátyás Király szoborcsoport alapzatára mégis felálitotta azt a román nyelvű táblát ami ellen tiltakozik minden erdélyi magyar.

Folytaódik ...

Nincsenek megjegyzések: