2011. július 7., csütörtök

A Medve tó

A sóval összefüggésben levő települések (legyen az bánya, sóhegy, vagy sós-tó)  már több száz éve  váltak ismertté. A középkorban a só kitermelése  egy nagyon fontos megélhetési lehetőség volt számtalan embernek de ugyanabban az időben meggazdagodási lehetőség másoknak. Szováta várossal is igy volt,  gyakorlatilag a sóhegyei és a só  kitermelése tette ismertté, majd 1875 körül amikor kialakultak a tavak, akkor már ezek vették át a hírnevet. A település négy sós  tavai közül a legnagyobb és egyben a legismertebb a Medve-tó, aminek a fegfontosabb tulajdonsága az, hogy magát a tó vizét kizárólag csak a nap sugarai melegitik, jelenség aminek neve „heliotermia”. 

Medve tó
A nagyon magas sótartalmú heliotermikus tavat két patak vize táplál, amelyeknek édes vize ellepi kb. 10 cm vastagságban a sós vizű tó felszinét.  Mivelhogy az édesviz  sűrűsége kisebb a sós vizénél emiatt egy olyan burkolat jön létre  ami lelassítja a nap által felmelegített sós víz kihülését. Emiatt van a déli szünet is 13-15 óra között amikor a tó pihen” (e két óra alatt nem fürödhet senki!).  Ezt a felbecsülhetetlen természeti kincset ami Erdély leghíresebb tava, 2006-ban újitották fel. Egy ismert Részvény Társaság a környéken több szállodát megvásárolt Szovátán,  ugyanabban az időben a  Medve és a Mogyorósi tavak üzemeltetését is bérbe vették és  kemény befektetésük által a gyógykezléseknek és a gyógyturizmustnak színvonalas formáját alakították itt ki. 

A tó
A szovátai gyógykezelési lehetőségek:  kádfürdő, gyógyiszap fürdő, (a Fekete tó és a Veres tó iszapjai a magass rádium és só tartalmuk miatt nagyos sok mindenre alkalmasak) fotóterápia, elektróterápia, gyógymasszázs, idegrenszeri problémák, reumatikus megbetegedések,  izületi  gondok, nőgyógyászatí problémák  kezelése, stb...  De nemcsak a  tó gyógyító hatása, hanem a csodás környezete és a  méretei is fontos szerepet játszanak,  306 méteres hosszal és a 182 méteres szélességgel, 18 méter mélységével nagyon sok turistát mágnesként vonz, még olyanokat is akik nem tudnak úszni, ugyanis a sós víz fenntart a felszínen anélkül, hogy bármit is csinálj!

Séta vonat
A fürdés mellett az ide látógató nagyon sok minden mást is csinálhat és láthat. A kis városkában érdekes templomok vannak, többek között a Joós Andor irányításával épült Református templom amelynek belsejében megtekinthető a látványos fakezettás mennyezet és a karzat is. A természetet és a turázást kedvelők is kikapcsolódhatnak itt, kialakított tanősvényen (turistaút) meg lehet látogatni a 951 méter magassan fekvő XI. században épült Rapsoné vár romjait, ahova anno Áprily Lajos is szeretett látogatni, és ahol emlékére Áprily Lajos nevet viselő forrás és kút is van. 

Petőfi Sándor
Ezen a tájon a flóra és a fauna ritkaságait is megtaláljuk. Fokozottan védett növények közül a leghíresebbek a boldogasszony papucsa (Cypripedium calce), zergeboglár (Trollius europaeus) amit népiesen Rapsóné rozsája néven ismernek inkább. De a kockás liliom (Frittilaria meleagris) és a csillagos keskenylevelű nárcisz  (Narciuss stellaris) is megtalálható itt mint ahogy a fűszer-gyógynövényként ismert orvosi angyalgyökér  is (Angelica archangelica).  Az állatvilág hírességei közül Erdély legnagyobb állata a kárpáti medve (Ursus arctos), a gyöngybagoly (Tyto alba), a szírti sas (Aquila chrysaetos), a vándorsólyom (Falco peregrinus), a kárpáti hiúz (Lynx lynx), stb...

Kalóz csárda
Gasztronómiai szempontból nézve a inyencek  nagyon finom kajákat fogyaszthatnak akár nagyon színvonalas vendéglőkben is. Szováta központi parkjában Petőfi Sándor mellszobor található. Sétaút van kialakítva a tavak körül is ahol többek között a sóhegyeket (védett terület) is megnézhetjük. Egyszóval, az idelátogató nem fog unatkozni!

Legközelebbi látványosság Szovátáhóz Parajd. Itt található a híres Parajdi sóbánya amely légzőszervi  megbetegedések gyógyításáért vált ismertté. Buszjárat visz le a mélybe ahol kápolna, játszótér és még sok más minden van kialakítva, bánya amely nem csak a gyermekeinknek válik nagy emlékké hanem minden bizonnyal a felnöttek is élvezni fogják! A turista a falu sós vizű strandja mellett Áprily Lajos emlékházát is meglátogathatja. A művész gyermekkorának  szép éveit töltött e megragadó tájon. 


Parajdi sóbánya
A Parajdon felszínre került sórétegeket sódiapírnak vagy sótömzsnek nevezik. Népiesen Sóhátnak ismerték, emiatt még a mai napig is  Sohát a neve.  Korond patakja rengeteg tonna sót oldott ki ezen a sóháton, kialakitván a só-szorost ahol nagyon érdekes sókarsztjelenségeket figyelhet meg az ide látogató.  A sós vizű források mentén észlelhetünk sókivirágzásokat is de az érdekes sótürő növények is megtalálhatóak, például a siksófű (Salicorina europaea). Mivelhogy védett terület szigorú szabályok és feltételek érvényesek. 


Erdély e részén még nagyon sok minden látványosság van de ez már egy másik témához fog fűzödni!


A Szent Anna tóról olvashatsz itt. 
Más kép a tóról itt.

Nincsenek megjegyzések: