2011. július 20., szerda

Az Ólomüveg_2


Nagyon sok helyről olvasom, hogy a történelem során az ólomüveg készítésében is sok  egyéni stílus alakult ki és a festészethez hasonlóan ennek a művészetnek is a nagyjait fel lehet ismerni gond nélkül akár  több munka közül is.


Kratzmann Ede ablak (részlet)_ Szent Mihály templom  K-vár


Megesett nem is egyszer, hogy a lefényképezett alanyról gyakorlatilag semmit sem tudtam, emiatt mindig vártam, hogy utána olvassak és megtudhassam,  megismerhessem a megörökített képkockán levő tárgyat , személyt vagy bármi mást.
Róth Miksa ablak_Országház


Az Országházban csodálva az érdekes ablakokat az idegenvezető mondta, hogy ki a Parlament ablakainak ólomüveg készítője és mestere.  Már korábban olvastam Róth Miksáról ugyanis a Marosvásárhelyi Kutúrpalotában láttam elkészített munkájáiból.


Parlament_Budapest_Róth Miksa műve


Számtalan díjjal kitüntetett művész munkáit világszerte elismerték,  szecessziós stílusa gyakran össze lett keveredve az art-deko stílussal.


Kratzmann Ede ablak _ Mátyás templom


A Budapesti Mátyás templom ( Budavári Nagyboldogasszony-templom) díszablakairól viszont keveset tudtam. Ezek az ablakok, amelyeknek díszitése már az első látásra megragadja figyelmedet az úgynevezett “ Kratzmann ablak” ugyanis ezeknek a csodás ólomüveg ablakoknak ( Szecsesszios stílusban) készítője a Prágai születésű (1847) Kratzmann Ede volt.


Kratzmann Ede_Budapest_Mátyás templom


A Münchenben tanuló művész neve a kolozsvári Szent Mihály templomhoz is fűzödik, ugyanis itt is fel lett kérve ablak díszitésre, de viszont kiválló tehetsége, számtalan munkái és az érdekes részletgazdag mintái nagyon sok más épület ablakain is tündökölnek. 

Kratzmann ablak _Kolozsvár_Szent Mihály templom

Az ólomüvegről még többet olvashatsz  itt.

A folytatást, a harmadik részt ezen a linken nézheted meg.

Folytatódik ...

Nincsenek megjegyzések: