2011. június 26., vasárnap

Formula 1 – Európa nagydíj 2011-Valencia


Immár a negyedik alkalommal rendezték meg Spanyolországban, Valencia városában a  Formula 1 nyolcadik futamát az Európa nagydíjat. Ezt a városi pályát egy veszélyes pályának tartják, ahol a sok betonfal miatt a látási viszonyok korlátozva vannak. A tegnapi kvalifikációk újra arra utaltak, hogy a Red Bull Racing csapat első számú pilótája verhetetlen ebben a szezonban, hiszen a mai nagydíjon újra a „pole position”-ból  rajtolhatott. Csapattársa a kvalifikációk utolsó pillanataiban szerezte meg a második helyezetet. A rajtrács harmadik poziciójáról Hamilton indulhatott, akit Alonsso és Massa követett.  A Valenciában megrendezett Európa nagydíj startja Felipe Massanak volt kedvező, aki nagyon jól kezdte a futamot, mig Lewis Hamiltonnak ez nem sikerült. A pálya viszonyok ma is kitünőek voltak, szép napsütésben zajlódhatott le a verseny, ami  57 körből állt. 

A "tudomány városa".
A futam első szakaszában nem igazán történt semmi, kivéve M. Schumacher koccanását Pertovval aki nem hagyott elegendő helyett és igy a Mercedes versenyautó első szárnya megsérült és mire a pilóta a box utcáig ért ez már le is tört. Itt orrkúpot cseréltek de evvel a balesettel M. Schumachernek befejeződött a futam (csak a 17. helyen végzett). A második helyen pilótázó M.Webbert a 21. körben F. Alonsso nagyon szépen megelőzte és a Ferrari csapat kerékcsere stratégiájával  2. helyen fejezhette be a versenyt S. Vettel után.  Az F1 szakértők szerint  a mai nap meglepetése A. Suari volt aki a 18. rajtpozicióból indulva a 8. helyen végzett. A csapatok a három kiállásos stratégia mellett döntöttek, kivéve Perez csapatát akik csak egyszer cseréltek abroncsot. A Formula 1 stábjának  rengeteg szabályok változtatása ellenére is a Red Bull csapata verhetetlen akiket csak a „Scuderia Ferrari” közelitheti meg. A mai maximális pontszerzéssel a  világbajnok óriási fölényre tett szert. M. Webber a sebbesegváltója meghibásodása ellenére is a 3. helyen végzett.


A verseny sorrend a 8. futam után: 1-S.Vettel-186pont, 2-J.Button-109p, 3-M.Webber-109p, 4-L.Hamilton-97p, 5-F:Alonsso-87p, 6-F.Massa-42p, 7-N.Rosberg-32p, 8-V.Petrov-31p, 9-N.Heidfeld-30p, 10-M.Schumacher-26pont...

Csapat sorrend a 8. futam után: 1-Red Bull Racing-Renault-295pont, 2-McLaren-Mercedes-206p, 3-Ferrari-129p, 4-Renault-61p, 5-Mercedes-58p, 6-Sauber-Ferrari-27p...Az előző futamot ( a 7. kanadai nagydíjat) megtekintheted itt.
 A 2011-es naptárt megnézheted itt.
Nincsenek megjegyzések: