2011. június 12., vasárnap

Formula 1 - Kanadai nagydij 2011


Montreálban a kvalifikációk befejezésével újból eldőlt, hogy az idei szezon legjobb pilótája Sebastan Vettel kezdheti a versenyt az első helyről. A  Ferrari csapat pilótái másodiknak Alonso  illetve harmadiknak Massa rajtoltak. A nagydij kezdése előtt esett az eső, emiatt a startot biztonsági okok miatt a „Safty Car” mögül inditották el. Négy kör után a biztonsági autó lejött a pályáról és kezdődhetett az igazi” verseny. Már a futam elején Hamilton hátulról nekiment M. Webbernek akit a pályán megforditott és emiatt az incidens miatt fontos helyeket veszitett. Úgyszintén már az elején, a nyolcadik körben újra Hamilton kocsija volt a főszereplő amikor csapattársa Button fellapitotta a betonfalra. Hamiltonnak a hátsó kereke megsérült és emiatt neki a Kanadai futam befejeződött. Az incidens végett Button boxutca áthajtásos büntetést kapott. 


Csapata jó döntést hozott avval, hogy a boxutca kiálláskor lecserélték az extrém esőgumit és intermediereket szereltek kocsijára amivel négy helyet is javithattot abban a szakaszban amikor nem esett. A verseny 19. körében erősen eleredt az eső, amire reagáltak a pálya stábjai beküldvén a biztonsági autót. Majd egy pár kőr után több pilóta is beszólt, hogy az extrém eső miatt biztonságosabb lenne leállitani a futamot ami meg is történt a 25. körben. Természetesen érthető, hogy piroszászlós leállitást rendeltek el mivelhogy a montreáli futam egy igen nehéz pálya és mindenek fölött sokkal fontosabb a pilóták biztonsága. Hosszú megszakitás közben minden csapat a maga módján töltötte idejét. Hamilton még Rihannának is beszámolt aki meglátogatta a brit pilóta istálóját. Kolozsvári idő szerint 22. 50 kor a biztonsági autó mögött a 26. körrel  újbol elkezdődött a verseny majd a 34. körben a biztonsági autó kijött és indulhat a játszma. 


A Mercedes pilótája,  Button agresszivitása miatt összekoccant Alonsoval aki kiesett a 39. körben. Buttonnak közölte a pálya vezetősége, hogy a nagydij befejezése után lesz vizsgálva. Az utolsó 10 kör volt a legizgalmasabb része a kanadai nagydijnak. Michael Schumacher nem tudta megtartani a második helyet, az útolsó előtti körben Button előzte meg majd kis időre rá Webber is,  igy a negyedik helyen fejezhette be a versenyt. Az útosó körben S. Vetel nem birta idegileg és tévedett (megcsúszott), amit Button remekúl kihasznált megnyervén a kanadai nagydijat. S.Vettel lett a második majd harmadiknak Mark Webber érkezett. Massa és Kobayashi is fantasztikus harcot vivott egymással, mivelhogy csak a verseny végén a célvonal után dőlt el, hogy Massa végül a hatodik helyen végzett megelőzvén a japán pilótát aki hetedik lett. 


Pontszerzők: J.Button-25pont, S.Vettel–18pont, M.Webber–15p, M. Schumacher-12p, V.Petrov–10p, F.Massa -8p, K.Kobayashi- 6p, J.Alquersuari -4p, R.Barichello-2p, S.Buemi -1pont.

A verseny sorrend a 7. futam után: 1-S.Vettel-161pont, 2-J.Button-101p, 3-M.Webber-94p, 4-L.Hamilton- 85p, 5-F.Alonso- 69p, 6-F.Massa- 32p, 7-V.Petrov- 31p, 8- N.Heifeld- 29p, 9-M.Schumacher- 26p, 10-N.Rosberg- 26p, ....

Csapat sorrend a 7. futam után: 1-RBR-Renault- 255pont, 2-Mc Laren Mercedes- 186p, 3-Ferrari- 101p, 4-Renault- 60p, 5-Mercedes- 52p, ...  




Az előző futamot ( a 6. monacoi nagydíjat) megtekintheted itt.

A 2011-es naptárt megnézheted itt.


Nincsenek megjegyzések: