2013. július 13., szombat

Kisbányahavas – Bélavár körtúra.

Avagy ... időbe veszett nádfedeles szabadtéri skanzen világa.

Május havának elején egy enyhén borús vasárnap barátainkkal, Péterrel és Timivel,  már a kora reggeli órában indultunk útnak, hogy minél hamarabb kiérhessünk túránk helyszínére, ahol a nap elég félénken probálkozott útat tőrni magának a felhők között. Nehezen, de végül sikerült is neki.



Ritkán ám, de néha megtörténik, hogy egyes ismertetők vagy konkrét leírások egy eseményről, élménybeszámolóról akkor látnak a legnehezebben napfényt, amikor nem igazán tudod az adott hely vagy környék magyar nevét. Így volt ez a jelenlegi túrával is. Már régebb fogtam neki beszámolómnak de gyakorlatilag sok hétig   fel voltam akadva vele.


Kisbányahavasi üdülőtelep

Reggeli órákban

A fő ok az volt, hogy csak románul ismertem azoknak a hegyeknek, domboknak vagy völgyeknek a nevét ami az úticélunk két fő pontja között helyezkedtek el. Hiába van magyar nyelvű térképem is erről a helyről, nem segített az sem, mivelhogy ott is csak a román megnevezés szerepelt. Könyv amiből esetleg olvashattam volna az Erdélyi Szigethegységnek erről a részéről nem volt és ráadásul még az internet sem segített, mert nem található ilyen jellegű infó. Túránk színhelye ez alkalommal Kolozsvártól 50 km-re a Gyalúi havasokban volt, pontosabban Kisbányahavas (Bányahavas) üdülőtelepről indult és most nem az Öreghavas fele hanem ellenkező (délkelet) irányba, kezdetnek a Sóvár hegy csúcsára vezetett.


Kristálytiszta forrás

Kisbányahavasi patak

A kijelzett turista trasszé ami kék kereszttel van jelölve, sajnos már ki tudja mióta nem volt felújítva, emiatt is fel szeretném hívni mindazok a figyelmét akik esetleg ezzen a útszakaszon szeretnék megközelíteni a botanikus rezervációt, hogy a jelzések nem látszanak! Egy-kettő azért felbukkant de csak nagy távolságok között, ígyhát nagyobb figyelem szügségeltetik. Kisbányahavas környezete nagyon érdekes és véleményem szerint igen látványos. A települést körbevevő völgyeinek nagy része időbe vesztett" nádfedeles faházaknak ad otthont.


Kákovahavas

Kisbányahavas (románul: Muntele Băişorii) elsősorban a téli sportok kisebb paradicsomaként, főleg a régi, több évtizede  működő  sípályájának köszönhetően és újonnan a Buszkáton kiépített pályák miatt ismerik,  de ez viszont nem azt jelenti, hogy nyáron nincs mit  itt kezdjen a természetkedvelő turista! Sőt, az év melegebb hónapjaiban ez a régió Erdély egyik legklasszabb ATV (All-terrain vehicle)  avagy Quad (magyarul - négykerekű terepmotor) terepe, ahol igen komoly és komlex versenyeket szerveznek!


Időbeveszett világban


Tavaszi záporban


Túránk elején már szembeszöktek a magas fenyőfák amelyek egy igen kellemes illatot árasztottak magukból. Kirsálytiszta források mellett, morajló, gyorsfolyású patakon átkelve és kankalinnal borított sárgára festett mezőkön át vezetett útunk Kákovahavast kikerülve a Sovár hegy csucsáig (1162m). Ez a két hegy határolja el Kolozs megyét - Fehér megyétől (Sóvár már Fehér megyében van). Itt egy kisebb építmény is található, konkrétan egy faházikó, ami valószínüleg lesként szolgál, ahonnan a vadászok figyelik a vadon faunáját. Azért is tartom érdemesnek megemlíteni ezt a helyet, merthogy igen szép körpanoráma nyílik a környékre, ahonnan pazar a kilátás. Reggelizés útán folytattuk túránkat, az Ökör hegyet (1277m) megkerülve értünk fel a „Şesul Craiului” (sajnos magyar megnevezése nem létezik!) rezervációhoz  (ez a rezerváció egy erdőt foglal magába és tulajdonképpen a Bélavár nyúlványa).


Sóvár hegy csúcsa  (1162m)


Kisbányahavas és Bélavár közötti túránk útszakasza


Az Ökör völgyben (Bányahavas).

Ez a pont gyakorlatilag már egy olyan pont ahonnan teljes kilátás nyílt az Aranyos völgyére, Alsó és Felsőpodságára és a háttérben levő, impozáns, fehér sziklatömbjeivel viritó Bedellő karsztplatóra. Kirándulásunk főcélja innen alig kicsivel több mint egy kilóméter volt. Újból beborult esőfelhők gyülekeztek és már már vártuk is, hogy essen. Jött is egy gyors zápor,  jégeső formájában de nagy szerencsénkre pár perc alatt el is állt. Bélavár egy komplex botanikus rezerváció ahova nagyon szeretek visszajárni. Nem tagadom, Bélavár számomra Erdély egyik legkedveltebb régiói közé tartózík. Itt teljes mértékben hátad mögé hagyhatod az urbán káoszt, a hétköznap nehézségeit, a szmogot, a város zaját, egyszóval ez egy olyan hely, ahol igazán egyé válhatsz a természettel!



Kankalin mezőkön át



Forrás keletkezés



Kanyargó patakocska

Bélavár bemutatásával nem igazán fogok foglalkozni, írni sem fogok róla, főleg azért nem mert mindenhol kizárolag csak ezt olvashatja az ember ha rámegy a világhálóra. Olyan ez, mint egy rossz grammafon ami felakadt és mind csak ugyanaz hallatszik. Inkább az általam megélt élményekre fogok öszpontosítani és olyasmit bemutatni amivel nem igazán találkozott az olvasó, természetesen sok fotóval illusztrálva.



Klassz pillanatok


Bányahavasi skanzen


Első kilátás az Aranyos völgyre, háttérben a Bedellő

Bélavár megközelítése több féle képpen lehetséges, Felsőpodságáról a piros keresztel jelzett trasszén, a második változat az általunk tett útszakasz ami, ahogyan már korábban is említettem, kék keresztel van jelőlve, ami tulajdonképpen Bélavárt elhagyva a Ronki-szoros felé vezet.  A harmadik trasszé a kék háromszögel jelölt  ami a Pociovaliştei- szorostól jön. Azok számára akik esetleg csak egy kisebb, rövid túrát szeretnének megtenni, azoknak jó tudni, hogy Felsőpodsága falúig autóval fel lehet (DN 75 –ről Alsópodságán keresztül) menni ahonnan egy körtúrával, pár óra alatt bejárható az egész rezerváció (igaz a többszáz méteres színtkülömbség miatt nem egy egyszerű feladat).


Bélavár botanikus rezerváció-Erdély


Bélavár-csodavilág!


Bélavár vadregényes sziklaszirtjei

Több óra gyaloglás útán értünk fel az 1382m magas Scăriţa csúcsra (Bélavár legmagassabb pontja), ahol szemmel látható volt, hogy nem csak a családomnak hanem Timeának és Péternek is igen tetszett amit láttak. Egy olyan panoráma tárul a turista szeme elé, amit szavakba vetni egyszerűen képtelenség.  Akármilyen szépet írnák erről a kilátásról akkor sem tükrözné teljesen a valóságot (lehetséges, hogy azért a képeim majd csak át fogják tudni adni a hely varázsát).


Bélavár rezerváció-Scăriţa csúcs -1382m


A rezervéció csúcsáról
Bélavár -Erdély -a csúcsról

Barátaink, anak ellenére, hogy elősször voltak ilyen jellegű túrán, ami egésznapos gyaloglást igényel, nagyon jól viselték a menetelést és emellett igencsak kellemes túratársak is voltak.  Minden túra egyik meghatározó eleme a perfekt időtöltéshez nem más mint a jó társaság,  hiszen az aktív pihenés teljes mértékű kikapcsolodását akkor érhetjük el, amikor semmiféle negatív hatást nem adnak át a kiránduló társaid (persze ez vicseversza is érvényes).


Bélavár-Erdély, rálátás a Vultureasa hegyre és a Bedellő karsztplatóra


Barátaink (Péter és Timea)
A nap legnagyobb pihenője ebéddel telt, nem csak szánkal faltuk ám a kaját hanem szemünkkel is a tájat. Tavasszal ez a hely fényképezés szempontjából egy különleges hely. Lehetőségem adódott olyan dolgokat fotózni, amit a hétköznapokban már évtízedek óta nem lát az ember, a leánykökörcsin például ide sorolható (egy fantasztikusan szép virág, amiről hamarosan egy külön bejegyés is készülni fog). Felsőpodsága felől a Fehér megyei hegyimentő szolgálat lezárta a piros körrel jelölt trasszét, ami jobbról közelíti meg a rezervációt, egy nagyobb tűzvész miatt ami nagyon sok fát tett tönkre és döntött ki pont a trasszé ösvényére ami veszélyeztette a turista életét.


Leánykökörcsin és Rhododendron
Trasszét lezáró figyelmeztető tábla


Bélavári tűzvész

Klassz, nyugis pillanatok után ismét útra keltünk, visszafele menet is borus időben haladtunk de már nem abban a nagy csendben amiben jöttünk merthogy   ATV-k lepték el a környéket.  Ezzen a hétvégén zajlott a négynaposHunt - The Wolf  (Vadászd a Farkast-13) nemzetközi ATV/Quad/UTV verseny ami egyben egy kétnapos Enduro versenyt is magába foglalt.




ATV- nemzetközi verseny

Hunt The Wolf 13 (2013) ATV/QUAD/UTV nemzetközi verseny

Hunt the Wolf -Transilvania

Körtúránk összhossza kb. 16 km volt, pontos adatokat viszont a megtett távolságról, színtkülömbségről, magasságról, kaloriaégetésről stb... most nem adhatok mivelhogy nem végeztünk semmiféle nyomkövetést vagy GPS rögzítést. Élményekben gazdag túránk utolsó szakasza egy csodaszép, nagyméretű fenyvesen vezetett át és még sötétedés előtt (19 óra körül) értünk vissza kiindulópontunkhoz,  kocsijainkhoz. A skanzen szerű nádfedeles faházak voltak ezáltal a hely legjellegzetesebb látványosságai, természetesen a Bélavár kilátása és pazar panorámája után.




Bányahavasi szép skanzen

Nádfedeles faház

Nem mindennapi látvány

Szívesen ajánlom minden kedves olvasónak, természetkedvelőnek, túrázónak, Kisbánya meglátógatását. Nehézségi fokozat szempontjából a fentiekben bemutatott túra egy aránylag könnyű szakasz amit gyerekek is simán beválalhatnak és megtehetnek.   A bemutatott kiránduláson kívül akár több látványosságot is megtekinthet és bejárhat az idelátogató,  mint például az Erdélyi-szigethegység egyik legmagassabb hegyét, az Öreghavast (1826m) és a környékén levő többi érdekességeket amelyekről majd egy másik élménybeszámolonkban olvashat hamarosan minden kedves természetjáró (és nem csak!) az ArtDelineo blogon. 



Addig is jó túrázást!!!

Nincsenek megjegyzések: