2011. október 9., vasárnap

Formula 1 – Japán nagydíj 2011 - Suzuka


Eldőlt! 

Még négy futam van hátra de már ma, 2011 Október 9.-én eldőlt a Formula 1 idei világbajnoki cím győztese. A Suzuka pályán zajló Japán nagydíj harmadik helyén végző ezüstérmes pilótája, Sebastian Vettel lett újból a világbajnok.  Ezáltal az F1 történelmében 24 évesen a német pilóta minden idők legfiatalabb kétszeres világbajnoka lett. Szép teljesítmény!

J. Button - 2011


Red Bull, Red Bull, Red Bull ...  már az időmérő edzéseken is  és a  kvalifikációkon is csak ezt a nevet halljuk már hónapok óta amikor az első pozicióról beszélünk. A tegnapi Q3 utolsó köreiben mindenki arra számított, hogy a kitünően teljesítő McLaren csapat lesz az első, de hát ez nem így lett. Ugyanis megint, vagy  inkább mondani úgy, hogy már megint mindenki tévedett mivelhog jött a német pilóta, németekhez illő precizítással megnyerte azt ami az első helyezetnek jár, ami nem más mint a pole pozició.

Jenson Button csak egy hajszálnyira maradt le, így  ő a másodikról kezdte a mai versenyt közvetlen Lewis Hamilon elött. A Ferrari csapata zárta a rajtrács élvonalait F.Massával a negyediken és végül Alonsoval mögötte. N. Rosberg hidraulika problémák miatt nem vett részt a tegnapi kvalifikációkon, ennek ellenére egy szép tizedik helyezettel büszkélkedhet Suzukán.

A start incidensmentes volt kivéve azt, hogy a második helyről induló Button jól rajtolt de viszont Vettel majdnem leterelte a pályáról és így lehetőséget adott a harmadik helyről rajtoló L. Hamiltonnak, hogy megelőzze csapattársát. J. Button mérgesen közölte rádión csapatának, hogy Vettel terelése nem volt sportszerű és, hogy meg kéne büntetni. A sportbírók vizsgálták is az esetet de a 7. körben már közölték is, hogy nincs szabálysértés így nincs büntetés sem. Paul diResta rajtolt a legjobban a mai versenyen, a 12. –ről a 8 ra került fel. A futam taktikai szempontból nézve már a 11. körben, az első kerékcserénél eldőlt amikor Button és Alonso jókor időzítettek.

Buemi kereke nem volt jól felrögzítve emiatt ki is esett ugyanis a kereke legurult. A 15. körtől elkezdődnek az előzések, M. Schumacher megelőzi Petrovot, majd Kobayashi végez egy klassz előzést.  Vettel aki az élen volt a 20. körig bemegy kerékcserére és így véglegesen elveszíti a vezetést, Button kerül fel az eső helyre. A 22. körben egy Hamilton / Massa csata közben a Ferrari kocsijának első szárnyáról egy darab letőrik és a pálya közepén marad veszélyeztetve a versenyzők biztonságát.  Ugyszintén egy Webber / Schumacher  összekoccanás miatt az ausztrál pilótának kocsijáról törtek le darabok.

Safty Cart rendeltek be a pályára (24. körben), hogy lehetőséget adjanak a törmelékek eltávolítsához. Három kör után a biztonsági autó lemegy a pályáról és az élen levő Button nem akart elindulni így egy elég nagy tolongás alakult ki a háta mögött. Még a sportkomentátorok is furcsálták ezt a taktikát.  A futam közepe alatt nem igazán történt semmi érdekes,  inkább a futam végén láttunk még érdekes előzéseket amikor Rosberg Petrovval és diRestával küzd. A verseny utolsó köreiben sem történtek változások, Button nagyon szép versennyel megszerezte az idei szezon harmadik győzelmét. Másodiknak a Ferrari első számú pilótája F.Alonso  jött be és mint ahogyan említettem a harmadik helyen Vettel zárta a dobogó lépcsőit. 

Amikor csapata rádión gratulált neki és közölték hogy, “ You are 2011 World Champion, well done!” akkor a fiatal srác meghatód0tt és elsírta magát. Negyedik Webber akit Hamilton követett majd Schumacher is  hatodikként zárta futamát.
A mai győztes  Janson Button sisakját fogják majd elárverezni és az ebből bejövő összeget a pilóta felajánlja a Japán megaföldrengés és az ezt követő pusztító szökőár sújtotta károsultaknak.   Annak ellenére, hogy a VB eldőlt, a hátralevő négy futam alatt még nagyon érdekes dolgokat várunk, még semmi sincs eldőlve ami a második és ezt követő helyezeteket illeti, hiszen a négy pilóta Button, Alonso, Webber és Hamilton között nagyon kicsi a pontkülömbség. Így véleményem szerin ezek a futamok lesznek igazán látványosak és izgalmasak.  

Pontszerzők: J.Button -25pont, F.Alonso -18p, S.Vettel -15p, M.Webber -12p, L.Hamilton-10p, M. Schumacher-8p, F.Massa - 6p, S.Perez -4p, V. Petrov -2p, N. Rosberg -1p.

A versenysorrend a 15. futam után: 1-S.Vettel-324pont, 2-J.Button-210p, 3-F.Alonso-202p, 4-M.Webber-194p, 5-L.Hamilton -178p, 6-F.Massa-90p, 7-N. Rosberg-63p, 8-M.Schumacher-60p, ...

Csapat sorrend a 15. futam után: 1-RBR-Renault-588 pont, 2- McLaren-Mercedes-388p, 3-Ferrari-292p,  4-Mercedes-123p, 5-Renault-72p, 6- Force India-Mercedes-48p, Sauber-Ferrari -40p, ...

Nincsenek megjegyzések: