2011. augusztus 24., szerda

Kolozsvári magyar napok - 2011

Augusztus harmadik hetében olyan esemény kezdődött újból Kolozsváron ami nem maradhat említés nélkül! Ugyanis Augusztus 15.-én nyitotta meg kapuit  immár második alkalommal  a hét napon kereszül zajló Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat. A nyitógála, az úgynevezett nulladik napon történt vasárnap délután, Augusztus 14.-én a Kolozsvári Magyar Operában. Ha a múlt évi első alkalommal megrendezett magyar napokhoz hasonlítjuk az ideit azt tapasztalhattuk, hogy  a négy napos rendezvény  hét napra nőtte ki magát, jóval több kultúrális eseményben volt részünk és mondhatni, hogy színvonalassabb is lett.  Ez annak is köszönhető, hogy nagyon sok személy lett mozgositva és tett azért, hogy nekünk Kolozsváriaknak, Kolozs megyei magyaroknak (és nemcsak) ez a hét minél kellemesebben telhessen.


Magyar napok


Gergely Balázs, az esemény főszervezőjének az állításai alapján a 2011-es magyar napok megszervezésére kettőszázezer euró állt rendelkezésre, összeg ami kétszerese volt a tavalyinak és amivel igyekeztek  olyan programokat összeállítani ami minden korosztálynak megfeleljen.

Schmitt Pál államelnők _kolozsvári magyar napok 2011

A kolozsvári magyar napok rendezvénysorozat minden napja másképp zajlott. Már az első naptól fogva a Szent Mihály templom toronylátogatása minden bizonnyal nagyon sok látogató úticélja volt, de emellett, fotókiállítás (Kolozsvár kapui címmel), könyvbemutató, borkóstoló, bicikli bemutató (Határon Túra 2011),  és természetesen koncerteket is láthatott az érdeklödő az első napon.

Arcfestészet

Mint ahogyan egy sportoló kezdetben gyengédebben, enyhébben kezd bemelegiteni majd a verseny előtt belead mindent, keményebb edzéseket bonyolít le majd maximálisan teljesít a versenyen, így volt ez a Magyar napokkal is. Kedd meg szerda (16- 17) ilyen bemelegítő szerűen kezdődött (asztali tenisz versenyen, kosárlabda meccsen és foci mérközéseken vehettek részt a fiatalok, és nem csak) majd óráról órára keményebbé és szinvonalasabbá vált amit konkrétan  Ruzsa Magdi 17.-i koncertje tört meg a főtéri nagyszínpadon.



Rúzsa Magdi_Gábriel_magyar napok_K-vár




Rúzsa Magdi _ magyar napok 2011



Rúzsa Magdi koncert _kolozsvári magyar napok 2011


Augusztus 18.-ra a Farkas utcát  átvátoztatták,  színpadot állítottak fel (kissebb méretűt), kézműves standok, könyves meg borbemutatós standok lettek fellálitva  és a kolozsvári magyar napok hivatalos utcájává avatták ezt a rendezők. 



Fesztivál utca (Farkas utca)_ Magyar napok 2011



Utcai teraszok, kürtőskalács stand és lacikonyha is nyilt a sőr és kaja kedvelőinek, de emellett múzeum látogatásokon ( Servátiusz Jenő szobrász - Hét vezér című kiállítása, Középkóri könyvek kiállítása, az Országos Levéltár látógatása) is résztvehettek az érdeklődők. A Farkas utcai Református templom romkertjét pedig gyerekek serege lepte be ugyanis több civil szervezet közreműködésével (főszervező az „Életfa Családsegítő Egyesület” volt) nagyon érdekes családi meg gyerekprogramok sokadalmával lepték meg az odalátogatókat. 

Romkert_gyeremekprogramok
Az íjászatot inkább a fiúk élvezték de a táncnak  is nagy síkere volt és  korongozásban nagyon szép dolgokat készititettek a gyerekek. Emellett szép pálcababákat is csinálhattak, főleg a lányok. Természetesen a tavalyi évhez hasonlóan jurta is volt (ezt a fiam élvezte nagyon) de egy igen színvonalas vásári bábjáték előadást is nézhettek kicsik nagyok a Szent György - szobor közvetlen közelében (Vitéz László című darabot), Pályi János bábművész előadásában (nagyon klassz volt). 


Pályi János bábművész _Vitéz László bábelőadása


Nagyon sok más programon vehettek rész a látógatók, szinte szíve szerint mindenki megtalálhatta a maga által kedvelt tevékenységet.  Horvát Károly allias  „Charlie” koncertjének zenéje zárta a negyedik napot többek között jég  dupla whisky-vel”.


Charlie koncert - kolozsvári magyar napok



Charlie _Kolozsvár 2011


Horvát Károly - Charlie


Péntekre (19.-re) már a magyar napok mellett a Szent István néptánctalálkozó - Égtájak Fesztivál is megnyitotta kapuit és a Farkas utcai színpadon  mutatták be a résztvevő tánc csoportokat. Házsongárdi, Fellegvári meg Óvári séták mellett a még épülő Kolozsvári Arenát (stadiont) is meglehetett látogatni de a filmek kedvelői is érdekes filmeket, némafilmeket  nézhettek meg. 

56 méter magass kilátó_Szent Mihály templom tornya


Részben örvendek és egyben megtisztelő, hogy az artdelineo. blogspot.com oldalán a századik beirás épp erről a fontos kultúrális eseményről számolhat be, ami nem csak a városra nézve volt nagyon fontos hanem a kolozsvári magyarság szellemére nézve is. Jó volt magyarnak lenni ezekben a napokban Kincses Kolozsváron!! Az ilyen jellegű események hiányoztak nekünk erdélyi magyaroknak és minden bizonnyal pozitiv energiával töltött fel minden egyes résztvevőt.



Miénk itt a tér !

Péntek fénypontja Deák Bill Gyula koncertje volt. A művész meghatodva és egyben meglepödve énekelte repertoárjából dalait. Az „ István, a király” című rockoperában  Torda szerepét betöltő énekes az „ Áldozatunk fogadjátok ” című számmával lángra lobbantotta Mátyás király szülővárosának lakosait. 


Deák Bill Gyula_kolozsvári magyar napok 2011




Deák Bill Gyula Blues Band_Kolozsvár



Bill kapitány



Szent István napja, (Augusztus 20.-a) a huszároké meg a klasszikus zenéjé volt. Több mint negyven huszár vonult fel lóháton Kolozsvár főterén Mátyás király szoborcsoportig ahol a kiványcsiskodók olyan pillanatokat örökithettek meg amit Kolozsvár rég nem láthatott. Az estét a Kolozsvári Magyar Opera és a Kolozsvári Filharmónia közös programja, és  klasszikus zenéje zárta.


Koós Éva_magyar napok 2011


Az utolsó napot már mindenki nagyon várta. A reggeli orákban a város lakói meglepődve tapasztalhatták, hogy a Magyar köztársasági elnők,  Schmitt Pál államfő megjelenik  Kolozsvár főtéren több magyar helybéli előljároval. Az egy hétig zajló magyar napok legfontosabb pillanata a száz tagú cigányzenekar koncertje volt amire állitolag 15 ezer ember jött el! A koncert megkezdése előtt Schmitt Pál államfő beszéde mellett Tőkés László, Eúropai Parlamenti képvisrlő is meg Gergely Balázs a rendezvénysorozat főszervezője is felszolalt.


100 tagú cigányzenekar



Kolozsvári magyar napok 2011_ 100 tagú cigányzenekar


Guiness rekordok könyvében is bekerülő 100 tagú cigány zenekar nagy sikert aratott Kolozsvár központjában. Szebbnél szebb notákat játszva no meg a meghívott vendégük hangjával (Koós Éva) minden korosztály fülét „ simogatott”. Végül későn az éjszakában elégedetten távozak.  Természetesen sok más program , koncert, meg esemény zajlott ezekben a napokban amit nem muttattam itt be, de aki akarja az a www.magyarnapok.ro oldalán a programsorozatról bővebben olvashat és amennyiben teheti vigye hírét hetethét országon is túl, hogy a következő magyar napok még jobbak és színvonalasabbak lehessenek.

Nincsenek megjegyzések: