2011. július 10., vasárnap

Erdély egyik leghosszabb kürtőskalácsa


Ez a tradicionális ínnyencség a székelyek egyik legfontosabb süteménye. Nem is hiszem, ha van székelyföldön magyar ünnep kürtőskalács nélkűl. Ezek  az emberek azt  szokták  mondani, hogy a kürtőskalács egy nagy lyuk tésztával körbetekerve”. Érdekes módon amig van akarat, emberi ambició, pénz és léteznek vágyak addig vannak rekordok és rekord döntések.  A képen a hagyományos 35 cm-es kürtőskalács helyett egy 30-szor hosszabb látható.


Erről a desszertről azt mondják, hogy csak akkor lesz igazán finom ha a legjobb alapanyagokból  készül, ha megfelelő ideig  dagadt és  ha sütése kizárólag csak faszenen történik. Sok esetben az elkészitési recept apáról fiúra száll, emiatt a kereskedők minden alkalommal ha megkérdezik tölük  hogyan csinálják, hogy ilyen izletes,  a válasz mindig büszkén csak az, hogy ez eredeti recept alapján készül”, emiatt ez titok!


Erdély leghosszabb kürtőskalácsa a tavalyi oroszfalvi falunapok alkalmával készült el, aminek hossza 15.7 méter volt. A Guinness Rekordok Könyvében ha jól tudom még nem került be ilyen rekord. Szerinted milyen ízesítéssel a legfinomabb ez a magyar ínnyencség ? 


 A kürtőskalács elkészítésének receptjét letöltheted itt. 

Nincsenek megjegyzések: