2011. június 24., péntek

A Szent Anna tó


A mesébe illő környezetben fekvő tó sajnos évről évre apad , a vulkanikus eredetű kráterben levő vizet csak az eső által keletkezett csapadék  táplálja és sajnos a tó vizének kiszivárgása nagyobb mint az utánpótlás. Aki megteheti és lehetősége van az mindenképp látogasson el a tóhóz, (ami Európa egyetlen természetesen alakult vulkanikus eredetű tava) és a tó közvetlen közelében levő vad tájjal körbevett kis kápolnához. Talán még a csodaszép Annával is találkozhattok majd, aki még ma is ott imádkozik! (A Szent Anna-tó legenda szerint!). 


Szent Anna tó
Tudományos megállapitások  szerint,  a közeljövőben a tó vize amelynek mélysége jelenleg már csak 6~6,5 méter, (100 évvel ezelőtt 8,5 méter volt) ki fog apadni és helyére  a Mohos-tőzegláphoz hasonlóan majd csak egy láp fog kialakulni. Az idelátógató turista csónakázhat a tavon, meg természetesen körbesétálhatja ezt, és akik megteszik azok pozitív energiával töltődnek fel. 


Panoráma Sepsibükszádra és Mikóújfalura
Innen előre meghatározott időpontokban idegenvezetővel (belépőjegy ellenében) lehetőség adódik a tőzegláp meglátogatására is, ahol fokozottan védett egyedi növények találhatók, mint például a Tarka tőzegmoha vagy a híres, Erdély egyetlen húsevő növénye a harmatfűfélék családjában tartozó Kereklevelű harmatfű


Mohos-tőzegláp felé vezető út
Ez a mocsaras terület  nagyon éredkes minden szempontból nézve. A Mohos természetvédelmi területet és a Nagy Csomád hegység vizzel boritott kráterét elhagyva, meglátogathatjuk a közelben fekvő Bálványosfürdőt és környékét ahol úgyszintén érdekes és látványos dolgokat fedezhetünk fel. A nagyon finom bórvízforrásból megtölthetjük palackainkat és felfrissülve látogathatjuk meg a Bálványosvár romjait vagy Európa legnagyobb mofettáját a Büdös barlangot ami krónikus mozgásszervi megbetegedések gyógyitására alkalmas. 


Szent Anna kápolna
A szén-dioxid meg a kén kellemetlen szaga miatt már a középkorban kapta nevét, amikor itt  ként bányásztak a puskapór készitéséhezBálványosfürdőtől nem Kézdivásárhely felé vezetném az olvasót, hanem ellenkező irányba Sepsibükszád fele vissza Tusnádfürdőre.  Mivelhogy a Szent Anna tó közelében van Tusnádfürdő is, ezt sem lehet kihagyni anélkül hogy meglátogassuk. A túrázást kedvelők a Sólyomkő sziklaszirtről csodás panoramikus képeket meg vidókat készithetnek az egész településről, beleértve a Csukás tavat és az Olt völgyét is. Tusnádfürdő gyógyforrásainak híre a történelem során nagyon sok embernek keltette fel figyelmét, de még a mai nap is a világ minden részéről jönnek az emberek kezelésre vagy kikapcsolódni, télen pedig sízni. 


Tóvég
Az itt lévő emlékműről idézném ezeket a szép szavakat: „Múltunk a reményünk, Krisztus a jövőnk”.  Nem hiába mondják „Székely ország, Csoda ország” hiszen csodás helyek vannak „errefelé hallod-e te jó ember” amit látni kell,  „a betyár mindennét!


Más kép a tóról itt.
Erdély leghíresebb taváról olvashatsz itt.

Nincsenek megjegyzések: