2011. május 13., péntek

Ólomüveg


Az üveg  felfedezése visszamegy  a piramisokat épitő egyiptomiakig  de más civilizációk is használták az egyiptomiak után, mint például az óbabiloniak és a főniciaiak is, akiknek fontos volt a történelem során az ipar (és nem csak) nagyon sok ágában. Igaz, hogy felfedezésének időpontja és pontos helye még a mai napig is vitatott emiatt nem is irok róla.  




Az agyagkancsókat és különféle agyagedényeket szép lassan a sima felületű, fényben szépen csillogó üveg váltotta fel amiben legfőképpen folyadékokat tároltak. Majd az evolució és a tudomány segitségével elképesztően sokmindenre  alkalmazták és alkalmazzák még a mai napig is a kb. 800 üvegfélét. Az ólomüveg   készitése a középkori kelta népekig nyúlik vissza, ugyanis sokak szerint állitólag ettől a periódustól kezdték el gyártását legfőképpen a templomok ablakainak diszitésére. 




Leginkább a Katolikus egyház emelte a diszüveg készitést oly magas szintre, hogy  dómok, apátságok, templomok és még sok más épületnél alkalmazták ezt a technikát, ami a mai embert nagy látványban részesiti úgy tervezésileg, ornamentikailag, tematikailag, mint szintanilag is.

A folytatás itt.

Nincsenek megjegyzések: