2011. április 27., szerda

Brit Királyi Esküvő



Holnapután, pénteken, Április 29-én lesz az évtized  leghiresebb és a jelenlegi brit királyságnak egyben a legfontosabb és legjelentősebb esküvője, amikor Diana hercegnő és Károly herceg fia Vilmos (William) herceg házassággal köti össze életét a Westminster apátság oltára előtt Miss Kate Middletonal. 1981-ben Károly herceg és ”Lady Diana” hercegnő esküvője minden idők legextravagánsabb ceremóniája volt. Diana hercegnő arannyal kirakott üveghintóban jelent meg a szinhelyre 8 méteres hosszú úszályal.  A fia esküvőjét 2011 Április 29-én még pompásabban szeretné megrendezni a királyi palota és a statisztikák szerint a pénteki  ceremóniára 600 ezer turistát várnak a fővárosba, mig a televizión keresztűl úgy tervezik, hogy csaknem 1 milliárd személy követhesse a nem mindennapi eseményt!

A Buckhinghám Palota nagy titokban tartja a menyasszonyi ruhát de tervezőjét és elkészitésének helyét is.  Az előkészületek rengeteg probákat igényeltek, a Brit hadsereg több száz katonája próbált a belváros utcáin, mig a templomban próbák sorozatán vett részt még a fiatal pár is. Az apátság már egy pár napja e grandiózus ceremóniáért le lett zárva a publikumnak és virágok sokadalmával dekorálták a templom belterét, többek között juhar és gyertyán fákkal is. Az esküvőhöz szükséges összegnek (30 millió font) legnagyobb részét a Királyi palota állja, mig Kate családja csak szimbólikusan járul hozzá ennek az összegnek egy töredékével. II. Erzsébet királynő úgy gondolja, hogy marketing szemszögből nézve, ez az összeg a reklámokból és a nagy média érdeklődéséből simán visszatérül!


A gótikus stilusban épitett Westminster apátság (Abbey) a királyi monarchiára tekintve már a késői középkórban is nagy hagyományokkal rendelkező templom volt, ahol a történelem során nagyon sok hires ember tartotta esküvőjét. Többek között III. Eduárd (Edward) király, majd utódja II. Richard király,  Sarah Fergunson is de a jelenlegi királynő, II. Erzsébet királyné is itt mondta az „igen”-t. Az is igaz, hogy a fiatal vőlegény édesanyjának, Diana hercegnőnek a temetési szertartása is ebben az apátságban volt megrendezve. Kiváncsian várom  ennek a királyi eseménynek a menetét, lezajlását. 

Nincsenek megjegyzések: