2011. április 30., szombat

Alpinizmus Erdélyben_1/4



A huszonegyedik század rohamos világában mindenki másképp látja a szabadidejének eltöltési lehetőségét, egyes emberek a piálásban találják meg szabadidejüknek legkedvesebb pillanatait, másokat a televizió rögzit karosszékükbe vagy egyesek a számitógépük monitorja előtt (legyen az laptop vagy desktop) böngészik a nagyvilágot a világhálón. Sokan vannak olyanok is akik hétvégi szabadidejüket kocsmában vagy erdei útszéli kiruccanásokon, szalonnasütéssel, flekken vagy miccskészitéssel és természetesen sörözéssel töltik. Fiatalok  nagy része kedvesükkel romantikázik nagy fák árnyékában majd moziba ülnek popkornozni és végül  valamilyen füsttel telt  klubban kötnek ki,  mig mások shopping”-olni szoktak menni ami már szinte hétvégi sporttá vált. 

Túri-hasadéki tér iszony 

Persze most nem igazán merülnék bele ilyen tevékenységeket űző személyek dolgaiba mivelhogy mindenki úgy tölti a szabadidejét ahogy óhajtja és ezért ma teljesen másvalamiről szeretnék irni. Attól eltekintve, hogy nem minden esetben egyezek bele a fentiekben irt dolgokba, bevallom  azt is, hogy  ha csak példának veszem a kutyasétáltatást, a kerékpározást, vagy az egyszerű sétát  ezek is lehetnek nagyon sokszor igencsak klassz szabadidő tevékenységek, meg még van sok más ezekhez hasonló is. A sétát például  mindenféleképp ajánlom  még az idősebb személyeknek is akik nem igazán teszik ezt, hiszen a rómaiak már az ókórban megirták, hogy mennyire fontos a testi épség, a hires idézetet meg szerintem mindenki ismeri, ami igy szól,  hogy  Mens sana in corpore sano” („Ép testben ép lélek”). 

Túri-hasadék traszé

Olyan személyekről szeretnék beszélni akik az extrém sportok világában szeretik hétvégüket tölteni. Erdélyben lehetőség van többek közt a sárkányrepülésre, rafftingozásra, kanyoningra, boulderingre vagy a számtalan helyen űzhető alacsonyfalú , vagy magasfalú  hegymászásra. Az alpinizmus mára már számtalan személy legkedveltebb sportjává vált, vagy netán ha az érzelmek nagyobbak és megvan a kitünő tehetség is akkor akár  szakmájukká is. Ausztriában meg Svájcban számtalan cégnek igen komoly jövedelemet is jelent az extrém sportok tanitása és az alpinizmus űzése.  
Túri-hasadék szurdokszikla


A hetvenes évek elején az UIAA (Union Internationale Association D’ Alpinisme, magyarul  Nemzetközi Hegymászó Szövetség)  a hat (VI)  nehézségi fokozatú skálát (F, PD,AD, D, TD, ED) kibővitette plusz (+) illetve minusz (-) jelekkel, de skála módositásokra  is szükség volt egyrészben mert a trasszék  egyre nehezebbek és időigényesebbek lettek, másrészben meg a tehetséges alpinisták egyre bátrabbakká váltak, ezért finomitották ezt a skálát. Mára már tizenkét nehézségi fokozatban (XII-) vannak kategorizálva a trasszék. Az Egyesült Államokban, a nehézségi skála eltér az általunk használttól. 

Hegymászás a Túri-hasadéknál 

Elsősorban megemliteném Erdély északnyugati és nyugati részén fekvő kisebb méretű falakat, olyan helyeken ahol tényleg élvezetes az alpinizmusnak még a kezdő szintje is. Tordatúr településsel kezdeném (románul Tureni), falu amelynek határában fekszik a Túri-hasadék szurdokszikla, ahova véleményem szerint minden hegymászó szivessen ellátogat. Az itteni szurdok mészkő sziklái aránylag alacsonyak  magasságai 50 és 140 méter között ingadoznak. Kövesd az artdelineo.blogspot.com oldalunkat hamarosan jön még nagyon sok érdekesség Erdélyről.
Folytatodik .....

Nincsenek megjegyzések: