2011. március 18., péntek

Földközel


Egy nap maradt hátra az érdekes asztrológiai eseményig.

 A Hold misztikusságát és varázsát  már a Görög és Római mitológiában is leirták, de legfőképpen az Egyiptomiak emelkedtek ki csillagászati tudásukkal, de gyakorlatilag ők mindvégig avval az elmélettel éltek miszerint a Föld a világmindenség központja ami ráadásul mozdulatlan is. A középkorban viszont minden ehhez kapcsolatos hipotézis megváltozott és más elvek lettek  megalapozva kezdve Kopernikusszal.  Csillagászati elméletével bebizonyitotta, hogy nem a Föld hanem a Nap van a Naprendszer középpontjában, a Hold is kering a Föld körül és minden bolygó körmozgása a Nap körül történik, elmélet amelynek megnevezése, heliocentrikus világkép  lett.
Moon perigee- March 19, 2011

Galeo Galileinek is igencsak fontos szerepe volt a középkori csillagászatban,  találmányai mint például az iránytű,  majd utólag a távcső fejlesztése és ennek  használata nagyon fontos  a tudományban még a mai napig is.  Viszont komoly problémái is adódtak az inkvizicióval elveivel kapcsolatosan, miszerint a Föld forog a Nap körül (halálos ágyán is utolsó szavai az “Eppur si muove” voltak). Az 1800 –as évek második felében  Jules Verne is a előadja sajátosságos stilusával pappirra vetve  az “Utazás a Holdra” cimű regényét, majd az ezt követő “Utazás a Hold körül”, amiket bátran ajánlok minden tinédzser figyelmébe és nem csak.

A Földünk természetes holdja (egyébként az egyedüli)  kb 27,5 ezer kilométerrel lesz közelebb a normálisnál március 19.-én és az azt követő három napon. Csillagászati szempontból sok-e  vagy kevés ez a távolság, azt döntse el mindenki a maga módján, de viszont az tény, hogy  ebben a periódusban a Holdat jóval nagyobbnak fogjuk látni. Egyes személyek ezeket a földönkivüli eseményeket felturbózzák, élnek vele és sok esetben szép összegeket is csinálnak becsapván a naivakat.

Nagyon sok asztrológus, numerológus, jós, ezótérikus, rossz szemmel nézi az ilyen tipusú eseményeket. Sokan azt állitják, hogy ebben a periódusban Földünk nagyobb veszélynek, súlyos természeti csapásoknak van kitéve. Például nagy erősségű földrengéseknek, hatalmas ciklonoknak, púsztitó szökőáraknak, stb.

Mivelhogy a Hold tömegelosztása nem egyenletes, tömegközéppontja a geometriai középponthoz viszonyitva 3 km-el van eltolódva a Föld irányába az elipszis alakú pályán való keréngése során mindig ugyanazt az oldalát láthatjuk, ami a felszinének kb 55-60% -a, mig a másik része sohasem látható a földieknek.  Nagyon sokan állitják, hogy a Holdnak a nem látott oldalán földönkivüliek is laknak,  (azért is hivják  a nem látható sötét oldalát “Dark side of the moon”-nak).


Ez a rejtelyes égitest nemcsak irókat ihletett meg hanem zenészeket is. A Pink Floyd rockzenekar róla nevezte el a leghiresebb albumát, a "The Dark Side of the Moon"-t. 

Mi is figyelni fogjuk a Holdat, remeljük, hogy felkeltettük érdeklődésüket és Önök is nézni fogják.  Szeretettel fogadunk bármilyen fajta hozzászólást.

Nincsenek megjegyzések: