2011. szeptember 29., csütörtök

Az eltünt civilizáció zenéje


A magyar népzenéhez hasonlóan más kontinensek, tájak, kultúrák ős zenéje is nagyon  ismert és ugyanabban az időben érdekes.  A mexikói benszülött zenében is van valami leirhatatlan varázs. Erdélyben már több városban láttam, hogy Mexikóból idetévedt muzsikusok nagyon klassz benszülött maja dalokat játszanak furcsa hangszereken. Ezt azért is tartom érdekesnek mivelhogy az Európai népekhez viszonyitva ez a maja civilizáció idejében kialakult szívet megpuhitó zene, ami olykor félelmetes azték meg maja dobhangok mellett a furulya hangjaival keverve sok Európainak vált kedvenc zenestilusává.  



Ez a két kultúra gyakorlatilag az egéssz világot meghóditotta, szerintem nagyon kevés olyan személy van aki az Azték meg a Maja civilizációt ne ismerné. Nemhiába manapság mindenki a jövő évi Maja jóslásait elemzi, miszerint 2012 - December 21.-e ennek a civilizációnak a kaléndáriuma szerint ez földünknek ez lesz az utolsó napja.  



Már több tudós is ellentmond ennek a teóriának, hiszen egy pár évvel ezelött Nostradamus joslásaival éltek sokan, miszerint a 2000-es év első napját tartótták a végzeteknek és amit abban az időben a NASA tudósai cáfoltak meg (visszaemlékszem abban az időszakban sokan azt állitották, hogy a számitógépek is a dátumváltás miatt tönkremennek majd). Véleményem szerint rengeteg ismeretlen és számtalan megmagyarázhatatlan dologgal vagyunk körbevéve, emiatt nem is csodálkozom, hogy mindig akadnak nagyokosok akik percre pontosan megjósolnak mindent és végül kiderül, hogy semmi sem igaz. 



A zene  viszont az egy nagyon nagy és reális valóság ami nélkül ez a világ nem is tudom, hogy fejlődne és alakulna. Már több civilizáció kihalt, esetleg eltünt de a történelem és az idő mindent megoldott, hiszen a maja kultúra zenéje ezer év után is él sokakban. Természetesen e két civilizációhóz hasonlóan ugyan igy van a magyar népzenével is ami a világ népeinek kultúrái között az élvonalban van. 

Egy érdekes Azték számot meghalgathatsz itt.

Nincsenek megjegyzések: