2011. október 21., péntek

Erdélyi magyar néprajzi hagyományok 2/5


Kezdetnek csak rövidke szövegek mellé inkább fotókkal szerettük volna lapunk olvasóinak bemutatni látóttaink és tapasztalataink alapján az Edrélyi magyarság egyik legfontosabb gyönygyszemét ami nem más mint nemzetünk néprajzi hagyománya. Az előző részben ez a kis rövidke szöveg amivel elindítottuk az erdélyi magyarság népművészetével foglalkozó beszámolónkat elképzelésünkben a téma most már  kiszélesedett és úgy szeretnénk ha nagyon sok minden beleférne naplónk soraiba, természetesen majd sok sok képpel kiegészítve.













Mielőtt témánkról letérrnénk  megemlítenénk, hogy az Erdélyben élő szászokról bővebben egy külön bejegyzésben fogunk foglalkozni merthogy velük kapcsolatosan is nagyon sok érdekesség van és legfőképpen mert még a mai napig is nagyon sok mindent láthatunk azokon a részeken ahol a szászok élnek és éltek,  ugyanis mint már említettük Erdély kultúrájának kialakulásában nekik is nagy szerepük volt (jelképüket még a régi Erdély címere is őrzi ami nem más mint a hét vörös bástya).






A magyar hagyományokhoz visszatérően, Erdélyben elég sok helyen járhattunk, érdekes infórmációhoz jutottunk és természetesen lehetőségünk volt  szebbnél szebb fotókat is készíteni, emiatt is szeretnénk bemutatni minél többet erről a földrészről amelyhez szívvel is lélekkel is hozzánőttünk. Kolozs megyének magyarlakta településeinek  kultúrájról szeretnénk egy picit írni  és mint ahogyan a képek is mutatják legfőképpen ezen régiók népviseletéről. Tapasztalataink alapján is meg már igen sok könyv is mint ahogy sok  internettes oldal is tanusítja, hogy amikor Erdélyben a népi hagyományokról beszélünk, akkor leg gyakrabban Székelyföld mellett a két  leghíresebb település nevei vetődnek fel először amelyek  Körösfő és Torockó.   Ez mind oké de szeretnénk felhozni a figyelmet arra, hogy Erélyben nagyon sok más érdekes település is van amiről minden bizonnyal sokan keveset tudnak.






Amiért nem annyira ismertek ezek a települések az annak is az oka, hogy sok magyar település neve átváltozott románra, a komunizmus sok évei alatt ezzek a telepűlések semmi kultúrális inpulzust nem nyujthattak a külvilágnak, aztán véleményünk szerint egy másik ok az az, hogy a magyar keresztneveket átrománosították,  meg több falúba  idegen embereket telepítettek be, falvakat alapítván (lásd székelyföldön), és senki sem mondhatott vagy tehetett semmit évtízedeken keresztűl, merthogy szabadságukat kockáztatva eltüntek volna, vagy ha nem akkor  jó esetben bányába vagy koncentrációs munkatáborokba (pl: Dunacsatorna) agyon dolgoztatták volna őket.






Tőkés László az Európai Parlament alelnöke például már több ízben is elmondotta, hogy székelyföld több részein ahol a katolikus  és protestáns vallás dominál, már egyre jobban gyarapszanak a nem magyar templomok. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy a magyar lakta településeket a román törvényeknek keretein belül és természetesen ezen törvények betartásával  magyar nyelven is tájékoztassák a lakosokat. A másik nagyon fontos dolog amit egy Erdélyben élő magyarnak kellene tennie az az, hogy nemzetének hagyományait, kultúráját, nyelvét, szüntelen védje, segítse,  továbbítsa és aki teheti az mutassa is meg a nagyvilágnak.







Székelyföldön például ezt teszik egy 80 éves multal rendelkező hagyományörző találkózóval aminek a neve Ezer Székely Leány Napja és ami mára, valószínűleg már  Európa  legnagyobb népviseleti ünnepélye lett.  A rendezők pár évvel ezelőtt még csak álmodni sem merték volna, hogy a székely ruhában öltözött lányok létszáma elérhetí majd újra az ezret.  Mindamellett, hogy a népviselet évről évre egyre jobban háttérbe szorul (és ez nem csak Székelyföldön) mégis meglepően sokan viselték.  







Az ünnepély látványossága miatt az idő haladtával ismertebbé kezd válni és ennek is köszönhetően  az idei találkozón viszont ( 11. alkalom) a szervezők majdnem elérték, hogy  a népviseletben (székely ruhában) levő nők száma ezer legyen, nagyon kicsi hijánzott (118 személy)!










Folytatódik ...
 


Nincsenek megjegyzések: