2011. szeptember 12., hétfő

Formula 1 – Olasz nagydíj 2011 – Monza


Sebastian Vettel számára Szeptember 11.-e  minden bizonnyal egy nagy és boldog nap mivelhogy győzelmével  bebizonyitotta azt, hogy ebben az évben is  Ő a király és, hogy csapatának megszerezhette az első olasz győzelmet! Természetesen a kvalifikációk alatt is olyan jót futott, hogy  a Monzai olasz pályán az első helyről rajtolhatott. A rajt viszont újból nem neki hanem a Frerrari pilótájának Fernando Alonsonak kedvelt, aki kocsijával a piros lámpák váltásakor nem úgy ugrott ki mint egy F1-es hanem  mint egy F16-os pilóta (szúperszonikusan).


S.Vettel

Már közvetlen az első kanyar után a negyedikről a „pole position”-ra került (igaz szoros küzdelemmel S. Vettellel és M.Shumacherel). Vitantonio Liuzzi előzni szeretett volna a rajtnál emiatt a jobb hátsó kereke ráment a fűre és a kocsi kibillent, majd fűre csúszott és az első kanyarnál csak a Rosberg és Petrov autójában állt meg, széttörve ezeket. A baleset miatt mindhárom pilóta kiesett és a pálya takaritása végett biztonsági autó jött fel. A Safty Car kimentével Vettel aránylag gyorsan megelőzte Alonsot átvéve a vezetést ahol a futam végéig maradt. 


Mark Webbernek nem csak az időmérő edzés nem sikerült (az 5. pozicióról rajtolt) de maga  a futam sem, Felipe Massával koccant össze az ötödik körben és kieset. M. Schumacher Mercedesze optimálisan működött már az első perctől kezdve,  ezáltal a Monzai versenyen nagyon szép futamot mutatott. Az 53 körből álló gyors pályán erre a futamra premierként  két különálló előzési zóna volt kialakitva, ami természetesen a Mc Laren csapatnak is jól jött mivelhogy a csapat mindkét pilótája jól teljesitett Olaszországban. A tavalyi év világbajnoka mellett a dobogó második illetve  harmadik helyére J. Button és F.Alonso állhatott.


Őket L.Hamiton,  M.Schumacher meg F. Massa követett. De persze meg kell emliteni a következő pilotákat is akik nagyon szép eredményt értek el az olasz pályán. Ezek a pilóták  között J.Alguersuari, DiResta, B.Senna és S. Buemi voltak, akik zárták a ponszerzők listáját. Érdekességként még annyit, hogy ezen a futamon aránylag  kevesen jutottak a célba (csak 15-en). A Monzai 15 pont F.Alonsot gyakorlatilag felhozta a világbajnoki ranglista második helyére, igy Webber visszaesett és egyformán áll (167 ponttal) J. Buttonnal.


Pontszerzők: S.Vettel-25p, J.Button -18p, F.Alonso -15p, L.Hamilton-12p, M.Schumacher-10p, F.Massa-8p, J.Alguersuari-6p, P. DiResta-4p, B. Senna-2p, S.Buemi-1p.

A versenysorrend a 13. futam után: 1-S.Vettel-284pont, 2-F.Alonso -172p, 3- J.Button -167, 4- M.Webber-167p, 5-L.Hamilton-158p, 6-F.Massa-82p, ...

Csapat sorrend a 13. futam után: 1-RBR-Renault-451pont, 2- McLaren-Mercedes-325p, 3-Ferrari-254p, 4- Mercedes -108p, 5- Renault -70p, ...


Az előző futamot (a 12. Belga nagydíjat) megtekintheted itt.


A 2011-es naptárt megnézheted itt.


Nincsenek megjegyzések: