2011. augusztus 8., hétfő

Agave Americana


Érdekes növény virágzott a hétvégén  Kolozsvár Botanikus kertjében. Az Agave Americana kaktusz fő érdekessége, hogy egész élete során (ami kb. 80 év) egyszer virágzik. A spárgafélék családjába tartozó növény a Botanikus kertben 1977-ben volt kivirágozva ulojára. Ezt a példányt a kert múzeumában őrzik.  Így 34 év után újbol virágzott egy Agave Americana példány, pontosabban 2011 Augusztus 6.-án.


Agave Americana kivirágozva


Közepesen magas szárat eresztett (kb.3 méter) amire még jött a virág aminek magassága még  kb. 2 méter volt (őshonos helyén a szár virággal együtt  még a nyolc méter magasságot is elérheti). 


Agave virágzata


Így összesen a kb. 5 méter magas virág kivirágzásához a nem nagy méretű növénynek nagyon nagy erőfeszitésre volt szüksége és egyszerűen a kivirágzás után még csak egy napot él majd elpusztul.


A háttérben a kivirágzott növény




Agave Americana virágzata




Agave Americana -Kolozsvár-Botanikus kert


A húsos, tüskés leveleit is elég sok mindenre használják még a mai napig is, különféle zsákokat, szatyrokat gyártanak belőle, spárgákat, köteleket készítekek a levelek rostjaiból, de lakk készítéséhez is és még sok más hasznos dologra is felhasználják.


Agave a "végzetekre" várva


Nincsenek megjegyzések: