2011. május 24., kedd

Autótuning - Belső optika


Az autók felfedezése óta, mindig akadtak olyan személyek akik imádtak járgányukkal a központban lenni, nem beszélve a XXI. századról ahol a gazdagabb személyeknek komoly kollekciójuk van, vagy a komolyabb autógyártok akik megengedhetik maguknak hogy olyan leányvállalatot tartsanak fenn ahol csak a tuningolással foglalkoznak. Az ilyen autórajongó személyek közül megemliteném a Jey Leno showman-t akinek nemsokára a hiresebbnél hiresebb kocsikkal betelt garázsa vetélkedhetne egy kissebb múzeummal vagy egyszerűen az is lehetne. 


Kollekciójában megtalálható például az 1955-ben gyártott Mercedes–Benz  300 SL- Gullwing Coupe, vagy az 1951-es Jaguar XK 120 Hot Road, de viszont olyan is van mint a Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport, vagy a 2011-ben gyártott metálnarancs Aston Martin Vintage Coupe és még sok más! Egy másik komoly kollekciós az ex Los Angeles Lakers szupersztárja, Shaquille O’Neal akinek egyedi tervézésű kocsijairól szaklapok sokadalma telt meg az Egyesült Államokban. 


Példának emlitek csak kettőt, a „Superman” logos Cadillac Escalade-t aminek az audió rendszere 5.000 wattra lett tervezve!!, meg a másik járgányt ami viszont még hiresebb az elözőnél egy Hummer H2,  amit Amerika egyik leghiresebb csapata tuningolt fel és tervezte stilúsának megfelelően egy olyan összegért ami gyakorlatilag meghaladta a járgány eredeti vételárát. Ezek a hirességek közé emliteném a román ex teniszező mágnást is, Ion Tiriac-ot akinek kocsikollekciója elképesztően értékes és ugyanúgy mint Jay Lenonak, itt is vannak régi méregdrága antik példányok és méregdrága ultramodernek is. 



Rajtuk kivül vannak még nagyon sokan mások is akiknek fő hobbyjuk az autógyűjtés, akikre majd egy következő beirásunkban még visszatérek. A tuningnak az autóiparban igen nagy szerepe van, ugyanis sok autógyártó a kis egyéni gyűjtöktől és egyedi gyártoktól olykor nagyon sok  jót és érdekeset tanulhat és ellophat amit majd utólag saját termékeiben is implementál (persze újitva).  A technológia rohamos fejlődésével  a játékkonzolokra is igen érdekes autóversenyes játékok lettek fejlesztve, amik az elmúlt évek során mérföldkövek lettek egyes tuningtermékek fejlesztésében. A  két fő játék a Gran Turismo” valamint a „Need For Speed” sorozatok voltak . 


Megjelenésük után a tuning szegmens egy bizonyos része egyszerűen kirobbant, erősebbnél erősebb Nitró palackok jelentek meg különféle turbofeltöltök, sztoboszkoppok, neoncsövek, plazmaszámlapok, viz-alkohol befecskendezési rendszerek kompresszoros és turbo motrokhoz,  meg még nagyon sok más érdekesség. A feltöltött képeim ebben a részben a  beltéri optikát elmelik ki ahol érdekes bőrök, különféle kárpitok, sport pedálok, szép műszerfalak, komoly audió és videó érdekességek meg egyéb kiegészitőkről szólnak.

Nincsenek megjegyzések: