2011. március 12., szombat

A Havasi Gyopár _2/3

...... avagy tudományos nevén  „Leontopodium Alpinum”


Szárának magassága pár centitől akár félméteresig is megnőhet. A látványos levelein, amelyek a filcet immitálják, a szőrök párhuzamos szálakból állnak és olyan adottsággal rendelkeznek, hogy az ibolyántúli (UV) sugarakat  képesek magukba nyelni.

Erdély területén több védett helyen megtalálható a havasi gyopár, a Retyezát nemzeti parktól kezdödően a Bucegi nemzeti parkig, szinte végig a Keleti Kárpátokon, a Kárpátók kanyarulatánál, Székelyföldön a Nagyhagymás nemzeti parkban és a Békási szoros közvetlen környékén. Az utóbbinál sajnos igen sok személy leszedi kereskedés miatt, mivel tudjuk a környéken levő faluk igencsak szegény körülmények között élnek.

Nagyon fontos és mindenkinek ajánlom, hogy olyan helyeken ahol honos ez a fokozottan védett növény és ahol árusitják az ottlakok  a frissen leszedett vagy a megszáritott virágot, semmiféleképpen se vásároljunk mivelhogy csak ösztönöznénk ezeket a személyeket, hogy máskor is leszedjék.
Erdélyben mára már több cég és kiskereskedő foglalkozik a havasi gyopár szaporitásával, csakugy mint Svájc vagy az Egyesült Államok, akik komoly kutatások során nagyon sikeres és hatékony termékeket állitottak elő a kozmetika iparágban és a gyógyszeriparban.

Kutatások során felfedezték, hogy a növény kivonata igen jó antioxidáns, ami gátolja a bőr öregedését és erősiti az érerek falát. Ugyszintém nagyon nagy sikerrel használják a napolaj és naptej gyártásához is amelyek nagyon jól védnek az UV sugarak ellen.

Kövesd oldalunkat továbbra is az artdelineo.blogspot.com-on. A folytatás hamarosan .......

Nincsenek megjegyzések: