2013. március 7., csütörtök

A koszos Szamos.


… avagy „ Én ott lakom a Szamosnál … a koszos Szamosnál II (a folytatás).

Az elmúlt év Márciusában blogomon már szó volt a Kolozsvárt átszelő semmi kép sem tiszta Szamosról, belyegyzés amelynek címe Én ott lakom a Szamosnál …. a koszos Szamosnál!! ” volt. Azóta eltelt kereken egy esztendő és gyakorlatilag nem hogy javult volna a helyzet, hanem véleményem szerint inkább romlott merthogy ebben az évben a Szamos medre a város teljes hosszában jóval koszosabb és szennyezettebb mint tavaly volt.


A koszos Szamos Kolozsváron.

Néha az embernek jól esik kikapcsolodni egy kis városi sétával de csak séta közben döbben rá arra, hogy nem Bécs, Bern, Stuttgart vagy Amszterdam  (és még sorolhatnám) utcáin sétál hanem Kolozsváron abban a városkában amelynek folyója körül dúl a kosz és a piszok! Ha megnézzük Afrika nagy részét vagy más olyan földrészeket ahol majdnem  teljes mértékben hiányzik az édesvíz és ahol az emberek bármit adnának annak érdekében, hogy korlátlan mennyiségben rendelkezzenek a világ eggyik legdágább kincsével,  addig mások ahol bőségesen van belőlle, mint pédául nállunk is azok …  fütyülnek rá! (hogy szépen fogalmazzak). 

A szennyezett Szamos.

Ide illik egy jó idézet: „ Az ember nem is tudja mekkora kincs a víz, ha nem élt szárazságban” (Andy Mulligan). A szomorú tény az, hogy sajnos a Szamos az csak az eggyik gondja annak ami a vízek szennyeződését illeti, ugyanis Románia legtöbb patakja, folyója evvel a problémával küzd. 

Koszos Szamos meder.

Egy pár napja a Tordai hasadékhoz szerveztünk túrát amit nyugatról, Magyarpeterd felől közelítettünk meg és nem kicsi volt a megdöbbenésem  amikor tapasztaltuk, hogy a Hesdát patak már jóval mielőtt átszelné  ezt a kecses, igen látványos szakadékot, oly annyira szennyezet, hogy az ember sárgaságot kapna, ha kényszerítve lenne arra, hogy igyon belőle. (De erről majd egy külön bejegyzés merthogy ennek az ország színten igen fontos természetvédett területnek nem csak a víze szennyezett).

A Hesdát patak szörnyűen koszos partja a Tordai hasadék bejáratánál.

Visszatérve a Szamos medrébe és szennyezett vízére úgy gondolom, hogy addig fogok írni blogomra ezzekről a dolgokról amig  a kompetens intézmények meg az állam elöljárói, politikusai nem a székely zászlóval, Székelyföld elismerésével vagy en bloc a kissebségben élő magyarok állandó piszkálásával fognak foglalkozni, hanem avval hogy oktassák országuk lakosaikat, tudassítsák vellük a víznek fotosságát, a Főld tisztán tartását, esetleg edukatív reklámkampányokat készítsenek és minden TV társaságot kötelezzenek arra, hogy ezeket a klippeket továbbsugározzák. (Hagyd tanuljon  nemzetiségtől fűggően minden paraszt belölle!!!).

Piszkos Szamos.

Te feltetted valaha magadban azt a kérdést, hogy azt a csapból kífolyt ivóvízet amiből iszol és amivel tisztálkodsz valójában elegendően át van tisztítva, megfelelő e a pH- értéke,  nem tartalmaz még is valami olyan baktériumot ami ártana börödnek vagy valamelyik szervednek, testrészednek, netán a szemednek?

Szennybe fulladt Szamos.

Kérek mindenkit aki esetleg ezeket a sorokat olvassa gondolja meg kétszer hova dobja szemetét, soha ne öntse az elhasznált étolaját a kagylóba és ha elmegy kirándulni vigye haza szemetét esteleg dobja el kizárólag a kukába és nem utolsó sorban becsülje meg környezetét! 

Az egyik vadkacsa a másiknak: Kosz, abroncs, mocsok ...  yuppy!!! (life is life!!!).

Akik meg szeretik a horror filmeket azok tegyenek egy sétát a Szamospartján a Sportcsarnok környékére ahol még a híres Chunky babát is felfedezhetik aki a Szamos medréből figyel egy új áldozatra!

Chunky is rokádna ettől a látványtól.


Folytatódik (habár inkább jobb lenne ha NEM lenne folytatás!!!).


Nincsenek megjegyzések: