2015. március 20., péntek

Részleges napfogyatkozás - 2015 Március 20

Érdekes asztrológi jelenségnek lehettek  tanúi a mai napon (Március 20.-án) nem csak az Európaiak. A Föld valamennyi részéről látható volt az „Eerie„ (titokzatos) névre keresztelt részleges napfogyatkozás amelynek  a maximális fedése 55%-os volt.


Astrological observatory.

Még több képet ezen a linken tekinthetsz meg.

2015. március 15., vasárnap

Életem könyve.

Egy érdekes idézetre bukkanva úgy döntöttem, hogy  a mai nap egy olyan bejegyzésbe kezdek amelynek fejezete(i) még ismeretlenek, pillanatnyilag  minden oldallapja e könyvnek fehér! ... ezért is nyítvamarad.

... „Minden reggel új fejezet nyílik életünk „könyvében”.
Legyen ez a mai egy csodállatos fejezet”.

Mivelhogy ma Március 15.-e, és még csak két órat telt el ebböl a napból, ezért is életem könyvének hófehér papírját csak a napnyugta útán töltöm meg nemcsak betükkel, hanem majd tartalommal is!  ... 


Kolozsvár - 2015 Március 15

... Már este van. A nap első óráiban említettem, hogy a jövőben történő életpillanatokról nem lehet sem beszélni sem peddig írni, csakis a múltrol, illetve a múltban már megtörtént dolgokról írhatunk konkétumokat.



Kokárdák a kosárban

A napnak a vége felé közeledve, és gyakorlatilag már egy új napba átlépve fantasztikusan sok dolog járja át gondolataimat. Az életem könyve ami evvel a nappal kapcsolatos, az éjfélt átlépve betelt. Már csak emlékekről, megtörtént dolgokról, átélt pillanatokról, illetve számtalan fotóról meg videóra rögzített képsorokról beszélhetek.

Kokárdák kiosztása

Vasárnap reggel kilenc óra, a tévében már megkezdődőtt a száguldó cirkusz új szezonja. Aromás kávé mellett élvezem a Formula 1 idei szezonjának első futamát, az Ausztrál nagydíjat amelyben a Mercedesz csapat dominált és amelyen dupla nyeresség történt, Lewis Hamilton nyere meg a versenyt. Csapattársa Nico Rosberg peddig a második lett. Sebastian Vettel is jobb lábbal kezdte az évét merthogy új csapatánál, a Ferrarinál harmadikkét zárta a Melbournban rendezett versenyt, fontos pontokat szerezve.

M15-poszter by ArtDelineo (J.A)

Közeledik a tizenegy óra. Más évekhez hasonlóan az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére rendezett Kolozsvári rendezvénysorozat gyülekező helye a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetnél volt. Ebben az órában alig vannak egy páran összegyülve, de szemmel láthatóan a létszám csak egyre nő. Szervezkedések, kokárdák kiosztása, a város előljáróinak megérkezése, majd végül népviseletbe öltözött fiatalok kijövetelével vedte kezdetét a megemlékezés.

Kedves emberek, 2015 Március 15-Kolozsvár -felvonulás.

Váratlan kis incidens is bekövetkezett, mégpeddig az, hogy 5-6 jobboldali (HVIM) magyar fiatal akik  ennek a mozgalomnak a jeleit ábrázoló lobogókkal és ruhájukra festett jelképekkel jelentek meg a Teológia előtt. A kolozsvári rendőrség egynéhány képviselője ezeket a fiatalokat még a felvonulás elején berendelték az őrsre.

Március 15 - a Főtérhez érkeztünk

A felvonulók egyik fő úticélja a Szent Mihály templom volt ahol az 1848-as forradalom és szabadségharc emlékére  öküménikus Istentisztelet tartanak minden Március 15.-én. Bálint Benczédi Ferenc beszédéből egy általam igen érdekesnek és egyben tanulságosnak tartott idézetet szeretnék megosztani a kedves olvasóval, idézet amelyet az Unitárius püspök, Juhász Gyula –Március idusára című vers első szakaszára épített és amely így szólt:

Egyházi előljárók : Ft. Kovács Sándor főesperes,. Ft. Adorjáni Dezső Zoltán püspök. baloldalon Mile Lajos főkonzul.

1 Szenátor, 2 Püspök és 1 Főesperes

Az ökumenikus istentisztelet útán az egybegyültek az egykori szálodához (itt van a Petőfi Sándor emléktábla) vonultak ahol a város elöljárói ünnepi beszédet mondtak, majd tehetséges fiatalok szavaltak. Az elmúlt évhez hasonlóan Nagy Albert Ákos újból szavalt. Ady Endre - A tűz márciusa című klassz versét halhattuk egy igen tehetséges fiatalember szájából. Ezútán meg az egybegyűltek koszorúkat helyeztek el őseink emlékére.

Mile Lajos Főkonzul tolmácsolása.

Végül, a Mátyás Király szoborcsoprtnál elkészültek az utolsó fotók majd az ünneplő sereg nagyrésze szétszorodott. A diákok peddig békében visszatértek a Teológiáhóz.

Emil Boc polgármester és Horváth Anna alpolgármester koszorúzása 

Gratulálok a szervezőknek! Egy igen színvonalas rendezvény amely egy olyan közösségről szól aki a békét ápolja és hírdeti, aki demokráciában akarja élni életét és aki demokráciában szeretné nevelni gyermekeit.


2015 Március 15-Főtér

A Kolozsvári magyarság újból megmutatta a nagyvilágnak, hogy a lehető legcivilizáltabb módon tud viselkedni egy olyan eseményen amely a gyerekekről szól, diákokról, felsőoktatási halgatókról, nőkről és férfiakról, édesanyákról/édesapákról meg nagyszülőkről, politikusokról és egyszerű emberekről! Igen, ez a kissebségben élő kedves magyar közösség!

Útolsó fotók, csoportkép - 2015 03 15

Zárásként merem állítani, hogy életem könyvének egy csodállatos fejezetéről olvashatótt minden kedves látógató vagy idetévedő, igyhát nyugodtan becsukhatóm!


Fotóim kronologikus sorrendben kerültek fel blogomra, és az ünnepély eseményeinek sorrendjét követi.





... viszlát jovőre!

2015. március 12., csütörtök

Marsala lett a 2015-ős év hivatalos színe.


Ahogy az megszokott már, a Pantone intézet minden év utolsó havában meghatározza a következő évre vonatkozó, úgynevezett  ÉV színét. 2014 December 4.-én döntöttek afelől, hogy 2015-ben melyik színnek itélik a koronát. A vállasztás a Marsala szín lett.

Marsala by Pantone

Ez a szín az Olaszországi Szicília mellett fekvő Marsala település híres vörösboráról kapta a nevét. Szimbolisztika szempontjából a Marszala szín az elménk, a testünk és lelkünk stabilitásának a jelképe. Az elmúlt két honapban már teljes mértékben behállozta a divatot ez az igazán szép szín.

Marsala - fashion

Akár Borostány Marsala akár Rubin Marsala vagy netán Arany Marsala vörösbort innál kivánom, hogy legyen egy szép és egyben Marsala édes éved!

Marsala by AD