2014. szeptember 28., vasárnap

Erdélyi magyar néprajzi hagyományok 5

avagy:  „ bár merre visz sorsom útja, hazavágyom csendes kis falumba”.

Az aránylag már nagy mennyiségre felhalmozodott dokumentum jellegű adat és média fáljaimnak köszönhetően nyugodtan belevéghatok egy újabb hagyományőrző erdélyi magyar népcsoportnak a  bemutatására.

A könyvborítón: Lörincz Szidónia Ágota

Nem mintha eddig nem lett volna lehetőségem írni erről a tájegységről de mégis valahogy mindig elmaradt. Ez az elmaradás valószínűleg avval is magyarázható, hogy egyes itt élő közeli rokonaim cselekedetei és tettei által megcsömörölt és kiábrándult lelki sebeim nem engedték. A megfelelő pillanat úgy néz ki csak most jött el,  amikor is arról a:


nevű faluról írhatók amely tele van kedves emberekkel, amelyből láthatatlan elektrómágneses térhez hasonlóan áramlik a hagyomány, az identitásmegőrzés, az egyedi szépség és a gyönyorű muzsika. Ennek a Györgyfalvának fontos kötödése van az életemhez még akkor is ha ez esetleg látszólag nem is lenne igaz! 


Györgyfalvi fiatalok népviseletben 2012-ben  (mesevilág!)

Ha a világhállón egy picikét böngészni kezdjük a cyberteret,  láthatjuk hogy a megszokottnál jóval kevessebb infórmációt kapunk erről az érdekes faluról. Ez, meggyöződésem szerint avval is magyarázható, hogy a kellettnél kevessebben írnak/írtak Györgyfalváról. Egy másik tényező amivel indokolható ez a hiány az nem más mint, hogy vannak híresebb települések amelyek kissé háttérbe szorították ezt a falut. Példaként megemlíteném Torockót vagy Körösfőt, falvak melyek szerintem koronázatlak királyként uralják Erdélynek ezt a régióját.

Györgyfalvi Falu Napok - 2012  (a férfiak vezetik a menetet).


Mivelhogy nekem megadatik az a küldetésszerű lehetőség, hogy bemutathassam és ismertethessem a nagyvilággal, sok szép színes fotóval fűszerezve azt a kézenfogható tényt, hogy Kalotaszeg és a Mezőség tájegység határában létezik egy olyan falu amelynek kultúráját, hagyományait, sajátos népviseletét valamint szebbnél szebb népdalait (amelyek itt születtek meg) kezdetben az internet segítségével (utólag majd könyvben is) ne csak a magyarsággal, hanem az egész világgal megismertethessem.

Györgyfalvi lányok

Kezdeni szeretném ott ahol Kós Károly félbehagyta vagy folytathatnám akár Antal József egykori lelkész igen érdekes monográfiájának utolsó pontjától, esetleg onnan ahonnan Jaskó István (Pitti) több évtizedes györgyfalvi hagyományőrzés/ápolás mellett, az örökre befejezett legényese véget ért. 


Györgyfalvi asszonyok

Ennek a kezdetnek a folytatásáhóz nagy hatással volt rám egy györgyfalvi születésű, számomra igen fontos személy szavai is, aki ugyanis legény koromban mindig említette, hogy: „fiam, a hagyományainkat gyökereztetni kell, mert az” ...  (az idézet többi részét kicsit később!)

Jaskó István (Pitti) és Jaskó Dezső (Pitti)

Szeretném ha én is a magam módján hozzájárulhatnék tisztelt előljáróimhoz hasonlóan a hagyomány építésében és folytathatnám azt az útat amit mások természetes életvitelként fogtak fel. Az igen fiatal cipőben járó digitális fotózásnak köszönhetően olyan színes fotókat mutathatók be amilyeneket az őseim még csak álmodni sem tudtak, még akkor is ha nagyon szépeket írtak.

nanotech ...

A jelenlegi nanotechnológiát nem ismerve, régen nem készülhettek sem színes fotók, sem HD/UHD filmek, illetve akár a legújjabb csúcstecnológiának számitó 4K minőségű videók sem, ezáltal velem ellentétben csak monokrom képekkel büszkélkedhettek az írók/etnógráfusok. Ennek  a rohamosan fejlödő iparágnak köszönhetően folytathatjuk elődeink múlt évezredbeli cselekedeteit/gondolatait, de nem lekoppintva munkájukat, hanem ezekből tanulva egy egészen új alkotást előtárva az útókornak, egy újjabb évezredben és talán színesebben mint valaha. 

Falu napok 2012 (II. falunapok)

˝György pásztor népe” 2014-től büszkélkedhet saját zászlajában is, ugyanis a IV. falunapok keretén belül, Július 25.-én mutatták be elöször a nagyvilágnak. Györgyfalva zászlajának részletes leirását minden keves érdeklődő ezzen a linken olvashatja el. 

A Falunapok házigazdái: Nagyi Orsolya és Sajgó János

Az Erdélyi magyar néprajzi hagyományok  ötödik részét (ezt a részt) annak érdekében, hogy könyebben áttekinthető lehessen két önálló részre bontom. Űgyhogy a folytatást erről a szép faluról és ennek hagyományairól még több érdekességgel borsózva hamarosan ugyanitt az ArtDelineo blogon olvashatja majd minden kedves érdeklődő!


Majorosi Marianna  (Csík zenekar énekesnője) a  II. Györgyfalvi Falunapokon.

Györgyfalva leghíresebb versét, A Falu kútja cimű regét ezzen a linken olvashatód el!


Nincsenek megjegyzések: