2014. július 18., péntek

Selyemfátyolba szőtt, arany és ezüst szálas szemfedőfoszlányok!

... avagy a Házsongárdi temető 429 éve III. része.  (akácfehér himzéssel meg skófiumból font csattokkal!)

És mégis ... a harmadik és egyben az utolsó részben a három napos szeminárium utolsó napjának beszámolójáról fog szólni.

László Miklós és Kántor Lajos a Műemléki sírok a Házsngárdi temetőben című fotókiállításon

Május 17.-én Vasárnap, az eső ellenére sem nőtt meg az érdeklödők száma. A napot az Európa Kiemelkedő Temetőinek Egyesületének (ASCE) alelnőke-Mellisa La Maida nyította meg aki Olaszország egyik legszebb történelmi temetőjét mutatta be éspeddig a Certosa di Bologna –temetőt.

Vernisage, photo exhibition  opening in the protocol room of the Unitarian College in Cluj

A Falusi temetők a Bánáti kultúrtájban (román neve: Cimitirul rural în peisajul cultural al Banatului) esettanulmány is amit Raluca Rusu és Nicoleta Mușat mutatott be hűen tükrözi, hogy megvalósítható lehetne Kolozsváron is egy ehhez hasonló alapokra épített és aprolékosan kidolgozott terv.

The rural cemetery in the cultural landscape of Banat-case studies presented by Raluca Rusu and Nicoleta Mușat

Hát ennyi történt kicsit körvonalasabban kolozsváron az első alkalommal megrendezett szemináriumon amelyenek alapjában véve, fő célpontja a Házsongárdi temető volt. Teljes neve peddig: „A mulandóság emlékkövei a történeti temetők örökségi értékeinek megőrzése - A Házsongádi temető 429 éve” volt.

Protected graves in the Házsongárd cemetry - László Miklós photo exhibition 

A Kolozsvári sajtót böngészve és különféle cikkeket olvasva látom, hogy még mindig rengetegen vannak rosszindulattal töltve. Elképesztő, hogy miket írnak a Házsongárdban nyugvó magyarokról, vagy Gergely Erzsébet tevékenységéről, de ezzek ellenére erősnek kell lenni és bármilyen eszközzel meg kell védni azt a panteont amit már régóta „szabadtéri muzeúmnak” neveznek.

Mikó-Rhédey mausoleum in Házsongárd cemetery -one of te most valuable mausoleum in Transylvania (Neo-Gothic architecture) 

Nem tudom mit is szolnának a románok, például ha a franciaországi Pére-Lachaise temetőben, (ami egyébként a világ leghíresebb temetője) a franciák megrongálnák a nagy zeneszerző - zseni George Enescu sírját?! Senki sem szeretné, ezért is szépen kérek mindenkit, hagyák öseinket pihenni, hadd nyugodjanak békében „mert előre csak a jó visz, a gonosz vissza vet.” !

Házsongárd cemetery - in front of Sámuel Brassai's tomb

Visszatérve egy picit a temetőben található műemlékekhez, melegen ajánlom mindazok számára akiknek velem ellentétben nincsenek szeretteik/rokonaik a Házsongárdi temetőben, hogy  annak ellenére is látogassák meg ezt, tegyenek egy sétát benne és mondjanak egy szép imát!

Old tumbstones (17 century) in Házsongárd cemetery 

Mindazoknak peddig akiknek a jövőben lehetőség adódik dr. Gaal György vezetésével a temető tört köveit és porladó keresztjeit meglátogatni semmi esetre sem hagyják ki ezt sem merthogy egy élmény egy ilyen bölcs személyt halgatni!!!

International Seminar 2014 -Preserving heritage values in historical cemeteries

Sokszor vannak könyen kigondolt sorok de néha előtörnek sulyal biró gondolatok, amelyek papirravetéskor ólomnehéz tintasorokat alkótnak, főleg miután újra meg újra elolvasol egy-egy versszakaszt mint páldául a bejegyzést záró vers is amitől pillangóként angyali szárnyakkal repdesel a magyarságtörténelem lukulluszi multjában és piocaként szívsz magadba mindent. Aztán meg mikor ignotusok szemszögéből olvasod a banga kritikát vagy amikor látod, hogy ujra meg ujra meggyalázzák őseid sírjait lidérccé szertnél változni, hogy elkergethess onnan minden egyes gyalázót.

International seminar  Cluj 2014 15-17 May -Historical cemeteries


A Házsongárdi temetőben örökálmát alvó egyik leghíresebb alakjának versrészletével zárnám beszámolómat.

...„Viszontlátásra: mondom mégis, mégis.
Viszontlátásra - holnap.
Vagy ha nem holnap, - hát holnapután.
Vagy ha nem akkor – hát majd azután.
És ha azután sem – talán egy év mulva.
S ha még akkor sem – hát ezer év mulva.
Viszontlátásra a földnek porában,
Viszontlátásra az égi sugárban.
Viszontlátásra a hold udvarán,
Vagy a tejút valamely csillagán –
„Vidám viszontlátásra” mégis, mégis!
     
 (Reményik Sándor – Viszontlátásra)   1930 febr. 28 - részlet


Vége.


Viszontlátásra!

Nincsenek megjegyzések: