2014. július 17., csütörtök

Holt vérük élő véremben zsibong.

... avagy egy nemzetközi szeminárium a Házsongárdi temető műemlékeinek megvédéséért!

„Uram, ki fönt az égben
lakozol a fényességben,
gyújtsd föl szent tűzedet
az emberek szívében.

Az emberek agyára
áraszd el bölcsességed.
Értsék meg valahára
mi végből van az élet.

Arasznyi kis idő csak,
mely ajtódig vezet.
De előre csak a jó visz,
a gonosz vissza vet.”  ...
                                         (Wass Albert – A bujdosó imája) –részlet.

Eternal Mementos Of Transience-Házsongárd cemetery

A nemrég lezajlott konferenciának II.-ik részével szeretném folytatni beszámolómat amelynek angol megnevezése: Eternal Mementos Of Transience Preserving Heritage Values In Historical Cemeteries – International Symposium volt. 


429 Years of the Házsongárd cemetery

Május 16.-án, a regisztráció és a tiszteletbeli köszöntök után megkezdödtek az előadások. Nagyon sok érdekes dolgot halottam és olyan tényekről vehettem tudomást Europa egy-egy városának jeles temetőjiről amelyekről eddig aligha is halottam. 


Preserving Heritage values in historical cemeteries-Házsongárd - 15 05 2014 

Az első részben (Ez nemcsak egy temető, hanem ...) említettem, hogy „nagyitó ” alá fogom tenni Europa egyik legrégebbi temetőjének, a kolozsvári Házsongárdi temetőnek műemlékeit, sirjait, adminisztrációját, törvényeit és jogi rendszerét. Azt a temetőt ahol gyermekeim nagyszülei pihennek és valószinű, hogy gyermekeim gyermekeinek nagyszülei is itt fogják aludni örök álmukat. Hát igen, ez a fő ok amiért nagyon is érdekel a Házsongárdi temető sorsa!


Dr. Gaal György relate the history of Házsongárd cemetery

Amikor hallod, hogy a temető adminisztrációján jelenleg (2014-ben) minden adat titkosítva van, hogy a regiszterek nyilvántartása még mindig füzetekben történik (ami könyen hamisíthtó). Hogy semmilyen temető-nyilvántartó /adminisztrációs szoftver nincsen beszerezve ahhoz, hogy minden könnyen, áttekinthető  és egyben tökéletesen legális lehessen. Peddig a világhálló tele van ilyen fajta jobbnál jobb szoftverekkel!!! ... és még is aligha érdekel valakit.

Dr. Hațeganu tombs in Central cemetery at Cluj

Ilyen szituációkban elgondolkodol, hogy egy olyan demokratikus országban amely a Shengen övezetbe akar bekerülni minden hivatalos törvény ellenére (a kolozsvári polgármesteri hivatal oldaláról elolvashatód/letöltheted a temető szabályzatát) mégis állandoan kiskapukat keres (és kap is!) ahhoz, hogy ezzeknek a törvényeknek betartását elkerülhesse. A fekete piacon akár 8.000 Euro (vagy ennek az összegnek a lejben átszámított megfelelője) is lehet egy sírhely megvásárlása!! Példát mondtak a szeminárium alatt olyan esetről is, mikor egy Argentinából érkező családnak nem akartk kiadni semmi féle infórmációt egy adott sír bérlésének időtartamáról.

Eternal Mementos Of Transience Preserving Heritage Values In Historical Cemeteries - lunch - International seminar 2014 - Cluj

Egy másik fontos probléma Kolozsváron a krematórium hiánya. Az Ortdox papok teljes mértékben ellenzik ezt a fajta temetkezést. Evvel kapcsolatosan konkrét példát mutatott be a Portugál származású José Francisco Queiroz – Meglátni a láthatatlant, kimondani a kimondhatatlnat, értékelni az értékelhetetlent című előadásában ahol bemutatta és elmagyarázta, hogy 20 évvel ezelőtt milyen sok gondott/problémát oldott meg például Porto városban a krematórium beindítása.

429 years of the Házsongárd cemetery-international seminar 2014 - coffee break 

Dr. Gaal György véleménye szerint egyedüli megoldás ami a Házsongárdi temető szegnifikáns sírjait illeti az a temető történelmi lezárása! Ez megmenthetené a magyar sírokat is! Ami Gergely Istvánné Tökés Erzsébet beszédeit, illeti szemmel láthatóan félt! Ez a kedves nő, aki nagyon sok gondal, birokráciával kell, hogy megküzdjön, megbirkozzon egy erőproba szerű játéknak látszó igazi „harcot” folytat a hatóságokkal! Ami, cselekedeteit, megvalosításait illeti minden tiszteletet megérdemel, és ez úton személyesen is szeretnék gratulálni a munkájáért! (amit egyébként díjmentesen végez!!!)

Sarcophagus of Count Mária Rhédey in Házsongárd cemetery at Cluj- Napoca-one of the most precious Hungarian shew in Transylvania

A nap folyamán több személyiség is tartott előadást, itt megemlíteném: Radnainé dr. Fogarasi Katalin előadását, Jullia Bolton Holloway elnőkasszony előadását, dr. Virgil Pop egyetemi tanár előadását vagy dr. Ian Dungavell, FSA Londoni-Friend of Highgate Cemetery Trust vezérigazgató előadását.

Délután, Gergely Istvánné Tökés Erzsébet nyította meg a János Zsigmond Unitáius Kollégium protokolltemében László Miklós – Műemléki sírok a Házsongárdi temetőben című fotókiállítását. Megnyító beszédéből idéznék néhány sort:

László Miklós photo exhibition - Vernisage 

„Megtiszteltetésnek érzem, hogy László Miklós kiállítását megnyithatóm. Tizenhárom éve együtt dolgoztunk, esőben, sárban, napsütésben, mindig ahányszor hivtuk, kijött és ez a termésnek egy kis része amiben kiállitottunk. Ő tulajdonképpen a krónikása az egész Házsongárd Alapitványnak, sőt a temető utolsó évtizedének!” ... (...) ... „ én a művészi teljesítményét nem szakemberként méltathatóm, annyit fűznék hozzá, hogy a temetőben nem elég a fizikai ottlét vagy a tevékenység, hanem lélek is kell és ezt a lelket valószínű a Farkasutcai híres papjától László Dezsőtől kapta aki édesapja volt és az édesannyja Vidovszky Éva aki kántor nemzedéket képzett és nem jöhetett úgy turista Kolozsvárra, ha este tízkor költötte fel, hogy meg ne mutassa a Farkas utcai templom szépségeit. Ez a lekület ami a temetőben is vezérli és ezeknek a lecsapódásának szép kiállítását. Sok rombolást is lefényképeztünk, de azért bizzunk, jó keresztényeknek illően a feltámadásban! Legalábbis a meglévőeknek a feltámadásában! ”         (2014.05.16 )

A nap második felében a János Zsigmond kollégium nagyon szép disztermében Egyed Emese egyetemi tanár szervezésében, Gyertyaláng címmel került sor egy érdekes előadásra ahol nagyon szép versek mellett a minőségi muzsika is fontos megalapozója volt a színvonalas estnek.

Nincsenek megjegyzések: