2013. szeptember 1., vasárnap

Hallgatni NEM! arany.

… avagy Verespatak, Erdély legnagyobb ökológiai katasztrófája!

A napokban újra nagy botrányt kavart a verespataki aranybánya kitermelésére vonatkozó pozitív engedélyezés. A román parlament zöld fényt adott az arany-ciántechnológiával való kitermelésének elindítására, ami legkésőbb a 2016-os év negyedik felétől kezdődhet meg. Kolozsvártól alig 2 órára, mindössze csak 127 km-re fekvő falucska jelenleg Románia egyik legveszélyeztetetebb települése, ugyanis ha Isten őrizz beindul a kitermelés egyszerűen ez a falu megszünik létezni.  Az évek során pedig szép lassan az erősen savas bányavizek és nehézfémszennyezések több völgyet is a környéken be fognak takarni!


Ötven év múlva, mikor az aranynak meg ezüstnek már nyoma sem lesz, az EKE csapata „kráter tejesítménytúra” néven fog majd  indítani Verespatakon körtúrákat, merthogy  hegyek ott már nem lesznek (minimum négy hegy fog eltünni ha beindul a kitermelés!). A János Zsigmond Unitárius Kolégium (JZSUK) bringázok csapatának szervezői, kráter bringatúrát szerveznek majd, vagy a Fehér (és nem csak) megyei barlangász klubok nem a barlangok tudományos jellegű kutatását helyezik majd főcélként, hanem  több más szervezetekkel együtt avval lesznek elfoglava, hogy Verespatak közvetlen környékének és több száz kilóméteren beszennyezett talajvizeit tisztítsák.

 A vöröskereszt és egy tucatnyi kórház pedig azon fog dogozni, hogy az arzén (a legmérgezőbb elem) által súlyosan megbetegítettek életét miképpen lehet majd megmenteni. Albumus Maior (Verespatakot nevezték így az ókorban) idején „Silentium Est Aureum” latin közmondás  sokaknak több évszázadig igenis bevált, mára viszont az emberiség már NEM hallgat, ugyanis az evolució és a technológia annyira fejlett lett, hogy egyszerűen már képtelenség a Föld lakóinak nagy részét bepalizni vagy megetetni őket mindenféle hazugsággal.

Európa legnagyobb aranybányája újból kereszttűz alá került, a régi zuzdákhoz hasonlóan, csakhogy immár kórszerű gépekkel (de viszont a legolcsóbb módszerrel: cián alapuval!!!) összezúzzák a hegyeket, hogy majd a jelenlegi képviselők útódjai, leszármazottai Wass Alberthez hasonlóan követeljék vissza a már meg nem levő hegyeiket  kiáltván, hogy: ... „Úrak, akik a világ dolgait igazítjátok: adjátok vissza a hegyeimet! ” ...  amelyeket ebben az esetben a fejetlen ősők (a jelenlegi román parlament!) irreverszibilisen elpusztítottak.  

Még csak annyit fűznék ide, hogy én sem hallgatok, mert ami Verspatakot illeti: Hallgatni most NEM! arany  Ami a ciánnal való kitermelést illeti,  holtbiztosan sohasem fogom támogatni!


Erdélynek nincs szüksége még nagyobb ökológiai katasztrofára! 

Nincsenek megjegyzések: