2013. január 28., hétfő

INKes Kolozsvár


... avagy Kincses Kolozsvár  tusba mártva (azaz kicsikét másképp).

Ma egy picikét másképp  szeretnék bemutatni portfoliómból egy pár egyedi stílusban készített képet a nagyvilágnak. Még a kezdetektől fogva szeretném tisztázni azt a tényt, hogy semmi köze sincs a Miami Inknek a mai témához, ők különféle pigmentek segítségével tétoválnak én meg kizárólag csak a tustintát használtam. 

Szent Mihály templom

Manapság fotót készíteni digitális fényképezőgéppel a világ legegyszerübb feladata lett, merthogy csak egyszerűen egy gombnyomáson múlik az, hogy életre szóló képkockát örökíthessünk meg. Sokszor viszont egy kép sokkal expresszívebb lehet ha az egy picikét át van dolgozva.

Kálvária 

Ebben a bejegyzésben úgy szeretném bemutatni szülővárosomat ahogyan kevesen teszik (mondhatnám úgy is, hogy nagyon kevesen) vagy tették eddig. A tustintával készült fotók, festmények, metszetek, véleményem szerint mindig is szépek voltak, ezért azon képeim amelyek  közül felkerültek az ArtDelineo blogomra evvel a technikával készültek aminek a neve nem más mint a:
Tustechnika

Nagyon szeretném megtudni, hogy a kizárólag digitálisan készített monokrom képeim (tustinta eszköz segítségével)  varázsa más személyt (eket) milyen módon érint. Emiatt is, akinek esetleg véleménye volna szívesen megoszthatja velünk a kommentek között, még akkor is ha ez netán negatív lenne. 


Farkas utcai templom a Szent György szoborral az előtérben

A már több éve fennálló blogomon jóformán még nem is írtam szülővárosomról (kivéve egy pár eseményt) ezért is tartom megfelelő pillanatnak, hogy ezt megtegyem. 

Barátok temploma a Karolina téren
Szabók bástyája

Az internetten nagyon sok lap számol be arról, hogy Kolozsvár, városlátogatás szempontjából 3, esetleg maximum 4 óra alatt meglátógatható. Ez kicsikét elszomorító, de valójában ha a Házsongárdi temető, egyes múzeumok meg a Botanikus kert kimarad nincs is szükség több időre ahhoz, hogy Kolozsvár nevezetességeit meglátogassuk. Egy általam kedvelt író jut itt eszembe akinek egyik szövegrészéből szeretnék idézni. 

Mátyás király szülőháza
Dávid Ferenc kerek kőve

Ez a személy nem más mint Passuth László aki egy jó pár évtízede így írt Kolozsvárról: „ ... alig egy éves koromban kerültem Kolozsvárra. Az ott töltött két évtizednek köszönhetem emberi és írói létem kialakulását: a táj, a város avantgarde szelleme és kultúrája éppúgy rányomta bélyegét, mint a „Kincses Város” történelmi hagyományai ”. 

Szent Péteri templomBánffy Palota bejárata

Nyilvánvaló, hogy azóta ez a városi avantgarde szellem amiről ez a nagy író beszélt, kissé igen megváltozott és sajnos nem a magyar kultúra irányban. És persze azt se felejtsük el, hogy Erdély meg Kolozs megye nagy grófjai és a nemes emberei a monarhia felbomlása miatt  megszüntek létezni. Hát igen, én is földi halandó nyugodtan megerősíthetem Passuth László mondatait, én is Kolozsvárnak köszönhetem emberi létem kialakulását (és természetesen szüleimnek meg feleségemnek).

Kakasos templom

Ezekkel a képekkel szeretnék tükrözni egy pár olyan kiemelt fontosságú épületet amelyek teljes mértékben meghatározták a város kialakulását és amelyek több évszázad során olyan történelmi eseményeknek adtak helyet amelyekből a város lakosai hagyományokat alakíthattak ki. Az ilyen stílusú képek az 1900-as évek kezdetét (XX-ik század kezdete) idézik fel annyi külömbséggel, hogy profi technológia segítségével a XXI-ik század második évtízedében lettek készítve.

Forradalmárok Emlékműve (1989 Dec 21-22-ben  lelőtt
mártírok emlékére).

Folytatódik.

Nincsenek megjegyzések: