2012. december 9., vasárnap

Egy református család Csíksomlyón 2/2


… „Egy érzés szunyad bennem hangtalan,
Némán, keményen mint kőben arany.
Most csákány töri, bontja, fejti föl
Az érzést, amely üdvözít – és ől”. ...
                                                 (Reményik Sándor-Mindhalálig)

… Ez a „szavakba nehezen vethető” érzés amiről korábban  beszéltem (lásd az első részt) már az elmúlt években is a Duna Televizió segítségével jelen volt bennem, de viszont teljesen más érzések bilincselik le az ember lelkét amikor saját maga tapasztalja meg e helyszín varázsát. 


Csíksomlyói szentmise 2012

Természetesen azok a személyek akik nem katolikus hitben látogatnak Csíksomlyóra, hanem más vallásúak és akik vagy kiváncsiságból vagy valamiféle más vágy hozza őket e szent helyre, azoknak egy percet sem kell megfeletkezniük arról, hogy ennek a gigantikus méretű zarándoklatnak a fő célja mégis az, hogy a katolikus hit megerősítését szolgálja.

 Több százezer zarándok a Csíksomlyóra vezető úton

Személyes tapasztalataim alapján szívből ajánlom mindazoknak akiknek lehetősége adódik, hogy mindenképp, bár egyszer is az életben, menjenek el a Pünkösdi búcsura, várják be Csikszereda vonatállomásán a Csiksomlyó Expresszt. 

Gyergyószárhegyi zarándokok

Ha valamilyen okból ezt nem tudják megvalósítani, akkor másnap ha tehetik menjenek le a történelmi Erdély legkeletibb részére,  Gyimesbükkre egy „picike magyar történelemi pozítiv feltöltödésre”.  Arra a történelmi helyre ahol a régmúlt időkben Bethlen Gábor Erdélyi fejedelem építtetett Rákoczi-várának hősei védték a magyarok nyugalmát. 


Moldvai csángó kislányok

Arra a Gyimesbükkre ahol az egykori erődítménynek jelenlegi romjai kívánja meglátogattatni magát, pont úgy mint ahogyan a mára híressé vált őrház is óhajtja megnézetni magát. De leginkább arra a településre jönni amelynek vonatállomásán  két mozdony hívogató sípszavára összegyűlt többezer magyarajkú személy mellé csatlakozva, dobogó szívvel a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz szerelvényeit bevárva üdvözölhessék utasaikat!

Salvator kápolna barokk stílusú főoltára

Továbbá, mondjon egy imát Mária –szobornál  („Napbaöltözött Asszony”–nak nevezett középkori reneszász stílusú remekműnek nyilvánított kegyszobor), igyon a Csiksomlyói bórvizforrás savanyú ízű, híres ásványvizéből, tekintse meg a gótikus külsejű Salvator kápolna varázslatos reneszánsz belterének barokk kori főoltárát, énekelje el a Hármashalom oltár köré gyűlt több százezer magyar lélekkel együtt, többek között azt a két hátborzongató dalt is ami a magyarság múltját, jelenét és egyben a jövőjét tükrözi.

Huszárok 

Dalok amelyeknek kezdő sorai így szólnak: „Isten áldd meg a Magyart” és „Ki tudja merre, merre visz a végzet”, amelyeket véleményem szerint minden magyarnak kötelessége lenne ismerni.  Az idén (2012) e szép sorokat olyan ismert személyek is  énekelhették mint például: Sejmény Zsolt,  Magyarország jelenlegi miniszterelnök-helyettese  vagy a legendás Edda rockzenekar frontembere Pataki Attila, akik semmilyen „sztárallűrt” nem mutatva, egyszerű gondterhelt lelkű zarándokokokként vettek részt az ünnepi szentmisén.

Híres politikus

Ha ezt az ünnepet történelmi vagy kultúrális szemszögből elemezném, akkor azt tapaszatalhatjuk, hogy székelyföld minden városában, falvában az ünnepet megelőző napokban a vendégszeretet felülmúlthatatlan, no meg azt is, hogy a székely népmondához hasonlóan régi időkből szívbe raktározódott hagyományok újból előkerülnek a tarsolyból.

Híres énekes

Az őshonos rovásírás hazájának bármelyik pontjáról Csíksomlyóra érkezett zarándokai csodálatos székely népviseletben vonulnak fel és jönnek a nagymisére. Fura, hogy amikor több ezer személy körülvesz székely népviseletbe öltözve az az érzésed, hogy ez az adrenalin színtet növelő látvány egy normális szituáció, de sajnos már nem így van, merthogy ezek a szép ruhák manapság, legyen az női vagy férfi viselet kizárólag csak „kivételes napokon” kerülnek elő a szekrényből. Sokan már csak „Ünneplőnek” nevezik.

Hagyományőrző csoportok

A Székelyek mellett különféle csoportok,  hagyományörző lovagrendek, egykori pompás huszár öltözetben jelennek meg az ünnepélyen. Természetesen a keresztény moldvai és gyimesi csángó magyarok is a hagyományuknak híven téveszthetetlen népviseletükben kápráztatják az egybegyült sereget.

Gyimesbükki csángó 
                                                   
„Most mélységből szakadhat föl a szó” mondhatnám én is a Reményik Sándor versének kezdő sorához hasonlóan, hiszen olyan megható látni azt, hogy  a világ minden pontjáról érkeznek lelki feltöltödésre vágyó zarándokok, ami többek között azt is  bizonyítja, hogy a magyar identitás évről évre egyre jobban erösődik.

Székely lányok a Kegytemplom elött

Na igen… határozottan állíthatom, hogy ezek is olyan dolgok amiért véleményem szerint érdemes pünkösdkor Csíksomlyóra látogatni!

Napbaöltözött asszony

Soraimat zárva még csak egy gondolat:
… „Vándor Székely reménységét, Jézus áldd meg Erdély földjét”...

Székely legények

Isten megáldjon drága olvasóm !

Nincsenek megjegyzések: