2012. november 21., szerda

A hideg pokol


Annapurna expedíció bemutató Kolozsváron.

November 21.-én a kolozsvári Báthory István líceum dísztermében Erőss Zsolt hegymászó mutatta be azt a filmet amit csapattársaival a „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozatból a 2012–es sikertelen Annapurnai expedícióról készített. Elsősorban sikertelen expedíció, mivelhogy Zsolt legjobb barátja és egyben túratársa, Horváth Tibor hegymászó eltünésével végződött, másodsorban pedig mert nem történt csúcsmászás. 


Annapurna expedíció 2012 vetítése  Kolozsváron

Ha egy picikét a kulisszák mögé tekintünk evvel az expedícióval kapcsolatosan, elolvasunk egy pár ujságcikket a résztvevők nyilatkozatairól világossá válik, hogy kissebb-nagyobb viták alakultak ki a tagok között és rájövünk arra, hogy a pénznek és a személyi érdekeknek igen nagy szerepe volt a viták fokozásában.

Kollár Lajos, aki gyakorlatilag a magyar expediciócsapat vezetője és egyben alapító tagja több ízben is elmondta, hogy túratársa Mécs László is meg az Erős Zsolt által meghivott “vendég”  Földes András (aki egyébként mindkét könyvének szerzője) is tévedett. Az első úgymond, parancsot szegett avval, hogy nem akart Zsolt után menni, míg a másik tag megszegte a közös megegyezés alapján leszögezett iratlan törvényeket (ami a csapat belső ügyeivel voltak kapcsolatosak).


Erőss Zsolt és Török János (Indián Joe)

Persze a film nyilvánvalóan mindezt nem mutatja, ellenben a lélegzetelállítóan szép tájak, káprázatos hegycsoportok, az impozáns Dhaulagiri (8.167 méter) vagy a “hideg pokol”-nak nevezett csodálatos Annapurna (8.091 méter), az ember gondolatait messze elrepíti az ábrándozás és a remény világa felé. Összességében kellemes társaságban, kellemesen eltöltött délutánban volt részük mindazoknak akik részt vettek ezen a vetítésen.


 a következő csúcs pedig …

Nincsenek megjegyzések: