2012. szeptember 30., vasárnap

Szamosújvár


Avagy Armenopolis.

Amikor az ember élete során olyan dolgokba ütközik amiről keveset tud és utánakeres egy picikét a történelem fergeteges múltjában (főleg Erdélyben!) az adott helyről, személyről, történetről, visszamenve oda ahonnan gondolja, hogy kezdődőtt, rádöbben, hogy hát ez egy picit bonyolultabb mint ahogyan gondolta volna. Nem egyszer jártam már meg, hogy válaszok után kutatva (a Starcraft játékhoz hasonlóan az elején elsötétített térképen kezded, majd a játszma menete közben a sötét részek foszladoznak el és egyre nagyobb területek válnak láthatóvá), jöttem rá, hogy valójában milyen keveset is tudok az egészről, vagy csak egészen felületesen és csak olvasva tüntek el a sötét foltok.

Atlasz, Barokk szobrok a Karátsonyi ház kapuján

Ilyen például Szamosújvár is, addig amíg nem látod nem igazán érdekel majd miután megismered, lefotoztad, válaszokat akarsz azokról a dolgokról amik ismerősek valahogy de mégsem ugyanazok amikkel meg voltál szokva. Kolozs megyének ezt az egykori örmények uralta városát meglátogtava egy teljesen másfajta kultúrába csöppensz ami az architekturát meg a renaissance-városi urbanizmust illeti. Az erdélyi örmény kultúra lépten nyomon jelen van a város utcáin, főképp a központban, az érdekes egyenes utcákon ami állítolag Európa első olyan középkori városa volt ahol gyakorlatilag az épületek megépítése kizárólag a város tervrajzainak elkészítése után kezdődtek el.

Szamosújvár

E tervek papírra vetése után  olyan szép házak, templomok, párhuzamos utcák épültek, hogy sok sok évtízeden keresztül Erdélynek az egyik legszebb barokk  városa volt. Az utcákon sétálva ma is jól láthatóak és már messziről telibe találja az ember figyelmét a sok 1700-as években felépített reneszánsz utáni barokk stílusú házak.  Már több ízben is próbáltam Erdélynek és ennek az egész csodaszép régiónak a szépségeit, látványosságait, nevezetességeit, településeit körvonalasabban kiemelni és megszerettetni mindazokkal akik nem itt élnek vagy esetleg azokkal akik itt éltek és vissza (haza) szoktak jönni de még nem látogatták meg ezeket a helyeket vagy az egyszerű turistának bemutatni azt, hogy érdemes egy picikét jobban szemügyre venni Erdélyt.

Zsinagoga - Szamosújvár (tatarozásra várva)

Igaz az is tapasztalható sajnos, hogy ahol már kis közösségek vannak, ott az újítások, restaurálások (és nem csak) már sokkal nehezebben működnek. Mint ahogyan tapasztaltam Szamosújváron példa van erre, ugyanis a zsinagoga vagy az egykori ferencrendi templom nagyon időmúlt utca felöli homlokzata egy aktfestményhez hasonlítható össze ahol a testrészeket már csak alig borítja selyem és a női mesztelen formák felbukkannak, úgy bukkan fel itt is az öreg valokat alól a szűz tégladarabok amik nem is kevesek.  


Szamosújvár- Plébánia templom az egykori ferences templom  (majdnem "levetkőzve" a vakolattól).
Furcsálom ugyan azt s, hogy sajnos kevés információ és még annál kevesebb kép van az internetten erről a magyar templomról aminek nagyon kéne már egy pár ruhadarab”, ha nem is az idén de 2013-ban szerintem igen nagy szükség lenne a tatarózásra!!! Hátha valaki aki reál segítséget tud majd nyújtani olvassa ezeket a sorokat és látja e képeket! 


Szamosújvár -Római  Katolikus templom repedezett falai

Ami a házak stílusát illeti, varázslatosak, az örmények által felépített városban az utazó, látogató több mindent is megtekinthet. Megemlíteném elsőként a Karátsonyi Kristófot aki Mária Therézia királynétól  1749 nyarán  nemességet kapot és akinek háza (jelenleg múzeum) meg oszlopos kapuja a két Atlaszt ábrázoló barokk szobrokkal még a mai napig is fent áll és kápráztatja a szemet.

Az örmény barokk kapu (Karátsonyi ház) Szamosújvár

A ház falain nyoma sincs plaketnek ami esetleg útba irányítaná a múzeum látogatóit e gróf által építtetett műemlékről és oszlopos szobrairól. Itt Szamosujváron van az örmény püspökség székhelye is és emelet van még egy pár érdekes templom meg dolog amiről a következő részben olvashattok...

Folytatódik ...

Nincsenek megjegyzések: