2012. július 1., vasárnap

A vak vihar, menykőveket szórt ballisztáival.


Áprily Lajos  szép versének (A völgybe vissza) sorai igen jól beillenek beírásom főcímének. A tavaly már szó volt a nyári viharról, villámról és ezek veszélyeiről. Igaz kiránduló természetjáró és túrázó szemszögéből nézve. Nyilvánvaló, hogy kint, nyílt téren nagyon veszélyesek lehetnek ezek a légköri kisülések, de viszont a mostani témám a villámvadászatról szól, pontosabban a villám fotózásáról!



Ugyanis június elején lehetőségem adódott effektíve villámvadászattal foglalkozni, mivelhogy olyan légköri körülmények voltak, hogy nagyon sokat villámlott és ezeket próbáltam megörökíteni, ami  sok esetben sikerült is. Bevallom egy egy nagyobb villámlásnál igen meg voltam ijedve főleg amikor a sötét eget egy egy fantasztikus villám nappallá tette.



Azokban a pillanatokban amikor fényképezel nem is látod igazán, hogy mennyie jól sikerült a megfelelő pillanatot megörökíteni, de a képek letöltése után amikor elemezni tudod a lencsevégre vett képkockát a monitor képernyője előtt dobbensz rá, hogy mekkora ereje is van a villámnak.



A hangot amít a villámlás pillanatában hallasz nehezen magyarázhatom meg, papírra sem tudom vetni milyen érzés ezt hallani, félelmetes hasító hang amit jóval késöbb dörgés is követ, olykor nagyon erős dörgés. Ezeken a képeken jól látható, hogy valójában a villámok minden esetben eltérőek egymástól, úgy erőben, fény erősségben, kisülésben, terjedelemben, kárt tevésben,  stb.



“ Felhő-toronyból tompa kürt rivall: portyázni készül a szabad vihar.” mondja a vers és nagy örömömre ennek a portyázó szabad vihanak villámait fényképezve egy nagyon szép képet is készíthettem  igen megfelelő pillanatban, ugyanis az est egyik legnagyobb villámát örökítettem meg! Ha gondolod és kedved tartja oldalunkon még olvashatsz más villámmal kapcsolatos beírásról is, pédául a nyári viharról és ennek romboló erejéről, meg természetesen a villám elleni védekezésről.


További felhőtlen szép napot!

Nincsenek megjegyzések: