2012. április 22., vasárnap

Ültess fát ! ... a Föld napján!


Ha még élne Jókai Mór minden bizonnyal arra intene ma mindenkit és azt mondaná mindenkinek ezen a napon, hogy Ültess fát!  Köztudott, hogy Április 22 világszerte egy fontos nap már több mint negyven éve, ugyanis ma van a Föld napja! 


Az új élet - a facsemete


Nagyon sok helyről olvasom, nagyon sok híradóban látom és természetesen a mindennapjaimban is tapasztalom, hogy a Földanya már igen nagyon le van élve, sok állat és halfaj a végleges kipusztulással veszélyeztetett, hogy a sarki hótakarók rémisztő gyorsasággal olvadnak. 

Erdőirtás

A Föld felszínén évről évre egyre melegebb van, a nagy metropoliszok vagy a városok egyre szenyezettebbek, országomban az erdő és a faírtás, sőt ennek a lopása napról napra jobban és jobban terjed, a folyóink víze egyre piszkosabb, koszosabb  és természetesen még sorolhatnám sok más példával ...

A fa: az élet

Számomra érthetetlen például az, hogy az orvvadászok megölik a cápákat, levágják ezek uszonyait majd élve visszadobják őket az óceánba, vagy az például, hogy az orrszarvút vagy az elefántot megcsonkítják csak azért, hogy a szarvát illetve az agyarát megszerezhessék. Nagyon sokszor elgondolkodom, hogy hol a hiba, miért van ez így, ennyire barbár az emberi faj, vajon mikor döbbennek rá arra, hogy minden késő lesz merthogy mindenből kifogy a Föld.

Kiirtott erdő hegyek

A környezetvédelem is annyira komplex és összetett, hogy órákig lehetne írni, kritizálni és elemezni a fejetlenséget, a butaságot, a meggazdagodás vágyat és mindazt ami árt és rombol úgy az emberiségre nézve mint a Földre egyaránt. Hogy lehetne minél többet tenni azért, hogy környezetünknek több jót adjunk mint rosszat?  A felelet a kis dolgok cselekedeteiben rejlik. Ha minden ember megértené azt, hogy maga a Föld az egyik legfontosabb tényezője a fennmaradásunknak, hogy víz és oxigén nélkül nemcsak mi emberek nem léteznénk hanem semmi sem lenne, akkor lehetséges, hogy sokkal jobban vigyáznának ennek  szennyezésére, pusztítására.  Tavasszal nyitott virágának messze érzed illatát


A szagtalan, színtelen oxigén nélkül földünk csupán egy bolygó lenne a galaxisban, csupaszon, semmivel rajta és minden valószínűséggel, hogy nem is lenne olyan szép kék színű amilyen valójában most. Ültess fát! monja versében Jókai, mert árnyékában megpihenhetsz, mert tavasszal nyitott virágának messze érzed illatát, mert madárka szállhat rá és dalát hallgathatod.


A fa: ami árnyékot ad


De legfőképp ültess fát mert ez életet ad (oxigént)! Vajon számodra melyek azok a kis dolgok amelyel elkezdhetnéd a környezetvédelmet?  Szerinted milyen anyagok szennyeznek a legjobban   és hol vannak  Földünk legnagyobb szenyezései? (nyugodtan megírhatod).

Fanyújtotta árnyékos holnapot!


Nincsenek megjegyzések: