2012. március 15., csütörtök

Március 15 a kincses városban


Az elmúlt évekhez hasonlóan 2012-ben is Március 15.-én minden magyar aki csak  akart részt vehetett az 1848–as forradalom és szabadságharc emlékére szervezett programokon a kincses városban. 


Petőfi Sándor emléktábla -Kolozsvár


Az ünneplő menet a délelőtti órákban a Protestáns Teológiától indult, útközben a János Zsigmond unitáriús kollégium óvodás „huszárai” köszöntötték az ökumenikus istentiszteletre vonuló sereget,  ami a Szent Mihály templomban volt megtartva. A 164. évforduló célpontja az egykori Biasini szálló volt, amelynek falai Petőfi Sándor emléktábláját hűen őrzik szinte már várva az újboli koszorúzást.


Szilágyi Mátyás és Eckstein-K. Péter


Mivelhogy a Romániában élő magyaroknak igen kevés alkalom adódik arra, hogy Petőfihez hasonlóan a magyar hőseiket, szokásaikat vagy hagyományaikat ünnepelhessék, talán emiatt is (vagy talán nem) nagyon nagy létszámban jöttek el fiatalok és idősek egyaránt az emléktábla-koszorúzásra.


K-vári Református Kollégium kórusa


A Petőfi Sándor emléktábla elé összegyült néphez a megyei tanács elnőke és a jelenlegi polgármester  mellett többen is az RMDSZ-ből (az ünnepi rendezvénysorozat főszervezője) megszólaltak, mint ahogy a kolozsvári főkonzul, Szilágyi Mátyás is, akinek tevékenysége és munkája az Erdélyi magyarság érdekében egyre jobban és jobban látszik  az évek múltával.  Koszorúzás után  a Mátyás király szoborcsoport felé haladva örvendve, hogy újból gondmentesen zajlottak le a minden magyar napján rendezett ünnepélysorozatok,  amikoris filmezés közben egy személy elkezdett ordibálni és szidta a békében éneklő magyarokat. 


Az egykori Biasini szálló


Valahogy ez a pár másodpercből álló jelenet keserűen megpecsételte a napomat, az agytekercseim valahova nagyon rossz helyre tárolták ezt a negatív információt. De ahogyan a Neoton família - Vannak kivételek című dalában (igaz ez a szép dal szerelemről beszél) is elhangzik, hogy  sajnos vannak kivételek, soviniszták akik azt gondolják magukról, hogy sértegethetik a kisebbségben élőket, csak azért mert ők többen vannak és a többség nyelvén beszélnek ( de tisztelet a kivétel). 


K-vár Polgármestere
Hasonlításokat keresve, az amerikai hadsereg katonája is az elmúlt napokban tévedett amikor bántotta az afgán gyerekeket és nőket és ez nem jelenti azt, hogy tettei miatt az egész Amerika hibás. Az ünnepély a Mátyás király szoborcsoport előtt fejeződött be, ahonnan civilizált módon békében szétszóródtak a résztvevők.

Folytatódik ...

Nincsenek megjegyzések: