2012. március 28., szerda

Az Ökrök vízesés


Egy olyan turisztikai látványosságról szeretnék beszámolni ebben a blogbeírásban ami aránylag keveset volt eddig bemutatva, úgy a világhálón mint a nyomtatott írásokban egyaránt. A helyszín: Erdély- Nyugati Kárpátok - Király-erdő hegység. Ezen belül Barátka településtől nem messze, elbűvölő vad környezetben fekvő vízesés az: Ökrök vízesés!  (Román megnevezése: Cascada Boiului). Nyugodtan mondhatjuk, hogy Bihar megyének ez az Északkeleti (ÉK) része (természetesen beleértve a vízesést is) a turisztikai jelek és jelzések  hiánya miatt kevésbé ismert,  illetve mondhatnám, hogy csak szűkebb körben ismert, de véleményem szerint inkább a környéken levő híresebbnél híresebb barlangok és éredkesebbnél érdekesebb természeti jelenségek miatt szorult háttérbe.



Ökrök vízesés -Barátka - Királyerdő hegység

Ökrök völgyének kezdete

Természetesen a három felsorolt, nemzetközileg is roppant híres barlang mellett ebben a régióban több mint háromezerötszáz hasonlóan érdekes barlang található és emellett nagyon sok más különleges karsztjelenség is megtekinthető (összesen 64 törvényileg védett rezerváció található Bihar megyében!!). Barátka község, amelynek több mint 5500 lakosa van,  úton Kolozsvártól  ( E60) 102 km-re található (vonattal csak 90 km) , míg Várad irányából, úton 72 km (60 km vonattal), K-vár irányából Báródheznye (Beznea) falunál térsz balra a DJ 764 D-re.

Ökrök völgye- Forrás mellett

Csodás völgy

A környék (Ökrök völgye) mivelhogy abszolut nincsen megjelölve semmi féle módón, sem jelekkel sem ismertető táblákkal, sem kiépített ösvényekkel, és mivelhogy megközelítéséhez több kilométer gyaloglásra van szükség, azért is maradt aránylag tiszta (igaz egy pár fára épített kukát azért észlelhetünk) völgynek,  ellentétben a Barátka völgyével ahol már szemmel láthatóan más kirándulási viszonyok vannak, itt a kocakirándulás nyomai már messziről megütik az ember szemét.

Boj-patak

Ökrök vízesés 


Ökrök vízesés _Bihar megye

Egyebek:
-         Comună –Község

Ökrök vízesés _ Barátka
-         Kaja – Măncare
-         Vonat –Tren

 ... ja, csak annyit még, hogy hamarosan ...

Folytatódik ...

Nincsenek megjegyzések: