2011. március 29., kedd

Az új Nintendo 3DS...avagy 3D szemüveg nélkül


Játékfejlesztések amik nemsokára már valoszinű felnötteknek lesznek kitalálva, mivelhogy  erről a játékról amiről irni fogok csak 6 év fölötti gyerekek használhatják.  A japánok már bebizonyitották nem is egyszer, hogy ami a csúcstehnologiának a fejlesztését illeti a toppon vannak, ugyanis olyan találmányt fejlesztettek ki újra ami valoszinű nemsokára forradalmasitani fogja a játékkonzolok birodalmát. Gyakorlatilag egy pár napja látta meg a napvilágot (EU-ban március 25.-én, illetve az USA-ban 27.-én) és a 3D technologiáról van szó, ami egy olyan innváció ami lehetségessé teszi a felhasználónak a 3D világába való betekintést szemüveg nélkül (igaz kis képernyőn). 




Mivelhogy az emberek nagyon külömböznek egymástól, sokaknak szédülést és hányingert, mig másoknak látási zavart, fejfájást okozhat a tridimenzió, emiatt a fejlesztők azt javasolják, hogy a 6 év alatti gyerekek ne használhassák, emiatt PIN-kóddal is el van látva a konzol. A PSP- től eltérően két kamerával lett ellátva, amik a konzol fedlapján vannak elhelyezve és amikkel tridimenzionális fényképeket is lehet késziteni!! Irányár 250 dollár.


 A Nintendo 3DS konzol egyik bemutatását megtekintheted itt.

Bövebben hamarosan...

2011. március 28., hétfő

Mátyás király szoborcsoport hivatalos avatása 2011 Április 2



Románia Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériuma és Kolozsvár önkormányzata kihirdette a Mátyás király újjonnan restaurált szoborcsoport hivatalos avatását. Április 2-án, szombaton 14 órai kezdettel minden magyar lakost szivessen várnak erre az ünnepélyre. Ha teheted mindenféleképp légy ott magyar szivvel!!


Esemény utáni bejegyzés.

Az újraavatás videóját megnézheted itt!

2011. március 27., vasárnap

Formula 1 - Ausztrál Nagydij 2011



Nagyon nagy meglepetések az év első, Ausztrál nyagydiján. Sebastian Vettel nagy fölénnyel győzőtt az év első Formula 1 versenyén, mig a második poziciót megnyerő L. Hamilton a kissé megsérült kocsija ellenére is jó futamot bonyolitott le. De mindenek fölött a Qantas Ausztrál Nagydij harmadik helyén végző orosz Vitaly Aleksandrovich Petrov lett 2011 eddig legnagyobb meglepetése, aki nagyon jó futamot tudhat maga mögött és aki egyébként előszőr állhatott dobogón Formula 1-es karrierje óta!! Az idei év első futama a Japán nép áldozatainak tartott  tisztelettel kezdődőtt, majd Kobayashi mondott üzenetet. A „Pole position”-ról induló S. Vettel hihetetlenül jól rajtolt és bravurosan vezette a futamot elejétől a végéig.  A verseny megnyerése végén csapata megdicsérte. Mark Webbernek az otthoni futama nem a legjobbak közé sorolható, mivelhogy csak az 5.- en végzett.




Komolyabb balesetek nem voltak, kivéve a R. Barichello kezdő szintű bakija amikor Nico Rosberg kocsijába rohant, emiatt box utca áthajtásos büntetést kapott. A KERS rendszer nagyon sok személynek és F1 szakembernek keltette fel kiváncsiságát, és érthetetlenül az RBR-Renault pilóták  nem vették ezt  igénybe egész futam alatt.  Buton is büntetve volt, mert szabálytalanul előzte meg F. Massát  és egész verseny alatt egyedül csak nála  lehetett látni a KERS és a légellenálás csökkentő rendszer (DRS)  hatékonyságát előzés közben. A Ferrarisok nem tudtak ma nagyot futni, ez meg is látszott a raglistán, F. Alonso a 4. helyen, illetve F. Massa a 7.-en végeztek. Az abroncsoknak is igencsak nagy szerepük lesznek az idei világbajnokságon, a 6 külömböző gumi minden csapatnál más és más stratégiával lesz alkalmazva.

2011. március 26., szombat

Föld Órája Kolozsváron is _ klimavédelmi akció



Március 26-án este több városban szerte a világon 20’30” –tól kezdődően egy kerek órán át klimavédelmi akció lesz megtartva. Minden fényt kibocsátó izzót kikapcsolnak a Föld Órája tiszteletére ma este 21’ 30” –ig. Olyan hires épületek jelentették be résztvételüket  az „Earth Hour” akcióban  mint például az Eiffel torony, a Niagara vizesés, Budapesten a Dunát átszegő hidak, a Parlament, Kolozsváron a Szent Mihály templom, stb. A kolozsváriak figyelmébe ajánlom, ma este kapcsoljanak le otthonukban mindent és egy gyertyafényes központi sétát tegyenek meg, ezáltal csatlakoznak Földünkön ugyanezt cselekvő  több százmillió személyhez!




 A videót  HD minőségben megnézdeted itt

Megkezdödött


Európai idő szerint szombaton, március 26-án reggel zajlottak le a Formula 1 időmérő edzései, amik sok meglepetéssel zárultak. Az 5,3 km hosszú Melbourni pályán eléggé sok meglepetés történt, ugyanis a Q1-re érvényes 107%-es szabály alkalmazásával máris két pilóta nem vehet részt a 2011-es szezontkezdő futamon (a Croswort csapat két pilótája, az olasz 1981-es születésű Vitantonio Liuzzi és a számunkra érdekes nevű, indiai szármzású, 1977-es születésű  Formula 1-es pilóta Kumar Ram Narain Karthikayan). Hogy is működik ez a 107%-os szabály? Az első kvalifikáció legjobb ideje számit referenciának, ehhez az időhöz hozzáadnak még 7%-ot és aki e fölött teljesit (ez a "limit time") az már nem indulhat a vasárnapi futamon.
Meglepő, hogy Sebastian Vettel azért mennyit változott a tavalyi évhez viszonyitva, mivelhogy főlényes nyeresége ellenére nem örjöngött, hanem az idén már úgy viselkedett mint ahogyan egy világbajnoknak kell ezt tennie. Nyugodt és magabiztos volt, a kvalifikációk befejezése után rádión megdicsérte csapatának összes tagját. A második helyen végző L. Hamilton meg volt elégedve autója teljesitményével és boldog, hogy első sorból  indulhat. Weber viszont csalódottan, szűkszavúan azt nyilatkozta, hogy Ma nem volt a legjobb napom” hiszen Ő csak a harmadik lett. A Ferrarisok csak az 5. (F. Alonso) illetve 8. helyről (F. Massa) startolnak . A hétszeres világbajnok M. Shumacher a 11. helyről indul.


Ami a KERS rendszert illeti, a szabály az, hogy körönként csak 6,3 másodpercig lehet ezt használni. Ez a  kocsinak mintegy kb. 80 extra lóerőt ad, ezáltal egyenes szakaszon ez az erő egy nagyon fontos fölényt is jelenthet. Mivelhogy az idén az abroncsok egy lágyabb keverékű gumiból vannak gyártva (kimondottan a FIA kérésére), várható, hogy sokkal több pit stop lesz emiatt, ami majd méginkább izgalmasabbá fogja tenni az idei szezont. Rubens Barrichello sóderre csúszása miatt nem folytathatta a kvalifikációt és a futamon csak a 17. helyről rajtol, mig Nick Heidfeldnek nem sikerült bejutnia a második kvalifikációba, emiatt ő csak a 18.-ról startol. 


A FIA 2011-es évi Formula 1 naptárát megtekintheted itt.

2011. március 25., péntek

Áprily Lajos - Március



A nap tüze, látod,
a fürge  diákot
a hegyre kicsalta: a csúcsra kiállt.
Csengve, nevetve
Kibuggyan a kedve
s egy ős evoét fénybe kiállt.

Régi, kiszáradt
tó vize árad,
néma  kutakban a viz kibuzog.
Zeng a picinyke
szénfejű cinke
vig dithyrambusa: dactilusok.

Selymit a barka
már kitakarta,
sárga virágját bontja a som.
Fut, fut az áram
a déli sugárban
s hökken a hó a hideg havason.

Barna patakja
napra kacagva
a lomha Marosba csengve siet.
Zeng a csatorna,
zeng a hegy orma,
s zeng – ugye zeng, ugye zeng a szived?

2011. március 23., szerda

Elizabeth Taylor – (1932-2011)


Március 23-án, 79 évesen elhagyta a földi életét a világ egyik leggyönyörübb, leggazdagabb és egyben legkivántabb nője. A nemzetközi filmvilág szupersztár divájára már 12 éves korában felfigyeltek, de viszont az első komolyabb szerepét,  Paul Neuwman oldalán 1958-ban a “Cat on a Hot Tin Roof” (“Macska a forró bádogtetőn”)  pszihológiai drámában kapta.  Ezt követően véglegesen betört a filmvilág iparába jobbnál jobb szerepekkel. Karrierje során 5-ször jelölték Oscar dijnyertesnek, amiből csak kettőn nevezték ki az év legjobb szinésznőjévé.


Élete során 8-szor volt házas, de a legfontossabb házassága Richard Burtonnal volt akit 1962-ben ismert meg a Kleopátra (Cleopatra) cimű film forgatásain, és aki állitólag a “Mondta már valaki magának, hogy gyönyőrű”  szavakkal csábitotta el. Burton tudta, hogy Liz imádja a gyémántokat ezért nagyon sokszor megajándékozta kedvesét ilyen drágakövekkel, amiből egyet kiemelnék, a nagyon hires, könnycsepp alakú “Tylor - Burton” nevű gyémántot ami 69,42 karátos!!  Burton 1968-ban, egymillió ötvenezer dollárért várárolta meg ami akkoriban  a világ első millió fölötti gyémántja volt (nyilvános árverésen) és aminek a jelenlegi értéke ismeretlen!!


Két évvel ezelőtt már komoly szivbillentyű műtéten esett át. Az utolsó honapjai igencsak problématikusak voltak egészségere nézve, és ahogyan a hozzátartózói is nyilatkozták az elmúlt hat hétben egy Los Angeles-i korházban volt kezelve. Halálát egy szivinfarktus okozta. Mivelhogy már 9 évesen szerepelt filmekben, karrierje befutásáig több mind 20 filmet mondhatott maga mögé!  Például amikor még gyermekként szerepelt a National Velvet” ("A nagy derbi") cimű filmben 1944-ben, amiben 12 évesen  egy lovakat imádó 12 éves kislányt személyesitett meg (Velvet Brown),  olyan jó film volt, hogy 5 Oscar dijra jelölték  (1945-ben) amiből 2-öt meg is nyert.


Az első arany szobrocskát 1960-ban nyerte meg a legjobb női főszerepért a “Butterfield 8” ("Modern kaméliás hölgy") cimű filmmel amiben egy prostituált hölgy szerepét játsza. Az öröm nagyon nagy volt, mivelhogy az előző 3 évben jelölve volt a legjobb női szerepre, 1957-ben a “Raintree Country” cimű filmmel, 1958-ban a “Cat on a Hot Tin Roof” (“Macska a forró bádogtetőn”)  filmmel, majd 1959-ben a “Suddenly, last Summer” (“Hirtelen, múlt nyáron”) produkcióval, de  nem nyert A második Oscar dij megnyerése 1966-ban történt a “Who’s Afaird of Virginia Woolf?” (“Nem félünk a farkastól”) cimű filmmel ami 13 nominalizálást kapott és amiből 5 Oscart nyert meg, többek között a legjobb női főszerepet is. Ebben a filmben is Richard Burtonnal szerepelt. 




A “lila szemű asszonynak” nevezett divát szépsége miatt évtizedeken kereszül irigyelték a nők, a férfiak pedig el voltak kápráztatva szépségétől és bájosságától. “High Life” élete nem volt zökkenőmentes, nagyon élvezte azt, persze meg is engedhette azt a luxust mivelhogy fantasztikusan sokat keresett. Például 1963-ban a Kleopátra szuperprodukcióért nem kevessebb mint 1 millió dolcsit kapott!, ami akkoriban minden idők legnagyobb összege volt amit egy filmszinésznek ajánlottak  fel egyetlen egy filmért!

Volt az életében olyan periódus is amikor alkoholizmussal volt kezelve, meg természetesen a média olyan dolgokat is kitalált róla ami nem is volt igaz, de hát mindez a sikerrel jár. Állitólag több mint 100 plasztikai műtéten ment keresztül. Nagyon sokat segitett és támogatott élete során különféle jótékonysági akciókat, az AIDS elleni harc egyik fő pionirja volt és amit kevesen tudnak róla, hogy 1993-ban  "Jean Hersholt Humaniatrian Award" -al tüntették ki. Michael Jackson hű barátja, akit  még akkor is védett amikor sokan mások elpártoltak tőle, és akinek halála nagyon megviselte. 2003- ban véglegesen visszavonult.

Üzletasszonyként is igencsak sikeres volt, szenvedélye a drága ékszerekért egész életét végigkövette  ( lásd még a “Krump – Asscher cut” nevű gyémántgyürűjét meg a  “La Pelegrina Pearl” gyémántnyakláncát stb.). Piacra dobott ékszerkollekciója és parfüm vonalai dollármilliókat hoztak konyhájára.  Például a “Black Pearl” , a Passion” vagy a White Diamond”  parfümöknek nagyon nagy keresete van még a mai nap is . Arról is olvastam, hogy ez év áprilisában kellet volna megjellennie a “Violet Eyeúj “Eau de toilette” vonalnak,  amit remélhetőleg meg is fognak jelentetni gyerekei (4 van).


2011. március 22., kedd

A Formula 1 újitásai 2011-ben.


Michael Shumacher mutatta be a Formula 1 módositásait és újitásait 2011-ben.  A már előzőleg emlitettek mellett bemutatta a KERS renszert is (Kinetikus energia – visszanyerő rendszer), elmagyarázván, hogy a kormányon levő “Boost nevü” gombbal a KERS rendszert lehet  aktiválni. Mit is csinál tulajdonképpen ez a rendszer? - gyakorlatilag a fékezés által  akkumulált energiát hasznositja, amit a pilóta az egyenes szakaszokon a gyorsuláshoz használ fel. Maga a többszörös világbajnok is igencsak érdekes innovácionak tartja a hátsószárnyat, aminek állitani lehet a terelőlap dölésszögét, ami nagyon sokat fog segiteni az előzésben.

A használata korlátolt, csak a hátsó autóknak megengedett a használata és csak az előzés elősegitésére. A FIA avval magyarázta, hogy az előzések az elmúlt szezonban igencsak kevesek voltak! Ami való, mert nekünk szurkolóknak is  igencsak hiányzik már egy kis akció!Ami a Red Bull csapatnak  második pilotáját Mark Webbert illet,  az egyik interjújában a tegnap azt nyilatkozta, hogy számára az idei Albert Parki futam megnyerése igen fontos, hiszen karrierje során még nem volt lehetősége az Ausztrál Nagydij legfelső dobogoján állni. 


Szerinte főleg még azért is fontos, mert állitolag több  hir is jár arról, hogy a Melbourni rendezők a jövőben le akarnak mondani a a városukban megrendezett nagydijról, mivelhogy a nagyon nagy költségek miatt már nem jövedelmező.  Ezáltal lehetséges, hogy ha vasárnap nem nyeri meg a futamot többet ne is tegye. Csapattársa viszont, a tavalyi év nagy aranyérm győztes pilotája, Sebastian Vettel az idei év megkezdését nyugodtabban várja mint valaha.  Meg is teheti, hiszen világbajnok!


Folytatódik …

2011. március 21., hétfő

2011 Formula 1 – szezonkezdet


Március 25-ei  szabadedzésekkel kezdödően beindul Ausztráliában a 2011-es Formula 1-es  szezon, amit  vasárnap,  27-én követ a Melbourni,  Albert Parki szezonelső Nagydij.  A Bahreini Nagydij, aminek Március 13-án kellet volna lennie, elmaradt (elhalasztották a lázadások miatt).  A Formula 1 hivatalos oldalán nyilvánosságra hozták, hogy idéntől kezdödően és az elkövetkezendő 3 évben az olasz  Pirelli cég  fogja biztositani a gumiabroncsokat az F1 minden egyes csapatának, mivelhogy a Brigestone a tavaly visszavonult.


Természetesen ezek  is  megfelelőek  lesznek  a FIA  (Nemzetközi Automobil Szövetség) minden műszaki előirásának.  A  FIA szabályait illetően, az idéntől eltiltották az F-csatorna és a dupla diffúzorok használatát, mig ellentétben a hátsó szárnyak állitási lehetősége (kb.5cm) megengedett lett, ami majt az végsebességnél fog segiteni.
Formula 1 -  2011 Race Calendar


Pilotákról és sok F1 érdekességről hamarosan…..

2011. március 20., vasárnap

Innovativ találmányok.


Egy régebbi bejegyzésünkben emlitettük, hogy a technológia az utolsó 100 évben óriási fejlődésen ment át és hihetetlen sebességgel halad a harmadik évezredben.  Egy nagyon érdekes találmányt  és újkori technológiát szeretnénk bemutatni, éspeddig a világ első projektoros technológiájával rendelkező gépet, a  NIKON Coolpix S 1100-as fényképezőgépet. 
Mindenki tisztában van avval, hogy ez a márka milyen poziciót foglal a fotótechnika úttörésében és találmányaiban, ugyanis érdekesnél érdekesebb ötletek születnek meg tőlük és ezáltal újnál újjabb termékek jönnek a piacra. Hát ez a fényképezőgép hűen tükrözi mindezeket és a fotózást még izgalmasabbá teszi.

Két szinben kapható (fekete és zöld), Expeed C2 képfeldolgozó rendszerrel felszerelt gép, 14,1 millió képpontal rendelkező képérzékelővel, Nikkor obiektiv, 5-szörös optikai zoommal (4x digitális), videó felvételek lehetősége HD minőségben (1280x720, 30 fps),  7,5 cm átmérőjű TFT LCD monitora tulajdonképpen rezisztiv érintőképernyő aminek képpontja 460 ezer, 6400-as ISO (igaz ez csak 3 megapixeles képekig érvényes), En-El 12 litium-ion akkumulátórral (kb.250 kép).

Nikon Coolpix S 1100 pj

Általános ismertetője mellett kiemelnék néhány funkciót ami ebben a kategóriában élenjáró szerepet foglal. Elsősorban az abszolút domináló beépitett kijelzőt ami a világon az első és egyedüli projektoros fényképezőgépévé teszi! De ez nem minden, abban az esetben ha a fényképezőgépet laptophoz vagy számitógéphez csatlakoztatod, a 14 lumenes fényerejű  kivetitővel (a vetitési távolság 0,26 m-től 2,4 m-ig)  szinte bármit ami a merevlemezre van tárolva kivetithetsz, legyen az kép, powerpoint bemutató, grafikonok, diavetitések (slideshow-ok), stb… Nagyon hasznos lehet akár üzletembereknek is!!

További érdekességei közül még kiemelném:

·        Retusáló szűrőeffektus, ahol több közül választhatunk, például: miniatur effektus, vagy halszemeffektus, stb..
·    Bőrlágyitás effektus, ami a bőrtonus egyenletességén segit korrigálva az arcot, amit simábbá varázsol.
·        Diavetités készitési lehetőség, több háttérzenével és különféle animációkkal.
·        17 motivumprogram móddal rendelkezik, amelyekből kiemelném az éjszakai tájkép-módot és az étel-módot.
·      Pislogásmentesités, amikor gyakorlatilag két egymást követő képet készithetünk.
·         Intelligens mosolyérzékelő, csak akkor exponál amikor az alany mosolyog.
·         Beépitett vörösszemhatás korrekció.
·         Energiaforrás csökkentő és tükröződés minimalizáló technológia.

Ami a tömegét illet, öszsúlya aksival és SD memoriakártyával együtt 180 gramm. Ár szempontjából kb. 150 € körül forog. Hát döntse el mindenki megéri e vagy sem!
A fényképezőgép bemutatóját megnézheted itt.

2011. március 19., szombat

Telihold_Szuper Hold


Sajnos ma a Kolozsvár fölötti eget vastag felhőréteg  boritja és kilátás sincs arra, hogy kitisztuljon. Ma, amikor a Hold a legkisebb távolságra van Földükhöz (a Szuper Hold 20’10"-kor van a legközelebb) nem láthatjuk, de nem vagyunk nagyon letörve mivelhogy  18-án éjjel meg tudtuk figyelni a teliholdat (lásd a képet) ami ebben a pár napban 30%-al fényesebb a normálisnál!!  A következő Földközelt 2029-ben lesz lehetőség újralátni, mivelhogy ekkor lessz megint a Földhöz ennyire közel a Hold mint ma.

Akiknél az égbolt tiszta az szerelje fel a teleobiektivét és készitsen egy pár fotót! Ebben a periódusban a félelmek és a rémálmok intenzivebbek, az emberi test lelkileg is, testileg is érzékenyebb, emiatt senki sem ijedjen meg.

Ja és még valami ….    Ha találkozol egy átváltozott farkassal az éjjel ne ijedj mert én vagyok ! (csak menekülj ahogy tudsz!) 

2011. március 18., péntek

Földközel


Egy nap maradt hátra az érdekes asztrológiai eseményig.

 A Hold misztikusságát és varázsát  már a Görög és Római mitológiában is leirták, de legfőképpen az Egyiptomiak emelkedtek ki csillagászati tudásukkal, de gyakorlatilag ők mindvégig avval az elmélettel éltek miszerint a Föld a világmindenség központja ami ráadásul mozdulatlan is. A középkorban viszont minden ehhez kapcsolatos hipotézis megváltozott és más elvek lettek  megalapozva kezdve Kopernikusszal.  Csillagászati elméletével bebizonyitotta, hogy nem a Föld hanem a Nap van a Naprendszer középpontjában, a Hold is kering a Föld körül és minden bolygó körmozgása a Nap körül történik, elmélet amelynek megnevezése, heliocentrikus világkép  lett.
Moon perigee- March 19, 2011

Galeo Galileinek is igencsak fontos szerepe volt a középkori csillagászatban,  találmányai mint például az iránytű,  majd utólag a távcső fejlesztése és ennek  használata nagyon fontos  a tudományban még a mai napig is.  Viszont komoly problémái is adódtak az inkvizicióval elveivel kapcsolatosan, miszerint a Föld forog a Nap körül (halálos ágyán is utolsó szavai az “Eppur si muove” voltak). Az 1800 –as évek második felében  Jules Verne is a előadja sajátosságos stilusával pappirra vetve  az “Utazás a Holdra” cimű regényét, majd az ezt követő “Utazás a Hold körül”, amiket bátran ajánlok minden tinédzser figyelmébe és nem csak.

A Földünk természetes holdja (egyébként az egyedüli)  kb 27,5 ezer kilométerrel lesz közelebb a normálisnál március 19.-én és az azt követő három napon. Csillagászati szempontból sok-e  vagy kevés ez a távolság, azt döntse el mindenki a maga módján, de viszont az tény, hogy  ebben a periódusban a Holdat jóval nagyobbnak fogjuk látni. Egyes személyek ezeket a földönkivüli eseményeket felturbózzák, élnek vele és sok esetben szép összegeket is csinálnak becsapván a naivakat.

Nagyon sok asztrológus, numerológus, jós, ezótérikus, rossz szemmel nézi az ilyen tipusú eseményeket. Sokan azt állitják, hogy ebben a periódusban Földünk nagyobb veszélynek, súlyos természeti csapásoknak van kitéve. Például nagy erősségű földrengéseknek, hatalmas ciklonoknak, púsztitó szökőáraknak, stb.

Mivelhogy a Hold tömegelosztása nem egyenletes, tömegközéppontja a geometriai középponthoz viszonyitva 3 km-el van eltolódva a Föld irányába az elipszis alakú pályán való keréngése során mindig ugyanazt az oldalát láthatjuk, ami a felszinének kb 55-60% -a, mig a másik része sohasem látható a földieknek.  Nagyon sokan állitják, hogy a Holdnak a nem látott oldalán földönkivüliek is laknak,  (azért is hivják  a nem látható sötét oldalát “Dark side of the moon”-nak).


Ez a rejtelyes égitest nemcsak irókat ihletett meg hanem zenészeket is. A Pink Floyd rockzenekar róla nevezte el a leghiresebb albumát, a "The Dark Side of the Moon"-t. 

Mi is figyelni fogjuk a Holdat, remeljük, hogy felkeltettük érdeklődésüket és Önök is nézni fogják.  Szeretettel fogadunk bármilyen fajta hozzászólást.

2011. március 17., csütörtök

“SZUPERHOLD” (supermoon) ahogyan nem láttuk már 19 éve!


Attól eltekintve, hogy a  Hold évről évre távolodik bolygónktól, mégis, március 19.-én lesz a legközelebb  a Földhöz. Holnapután lehetőség adódik és érdemes lesz  az égbolton figyelni a Földközelt!
Bövebben hamarosan…

2011. március 16., szerda

JAPÁN 2011 Március 11_ Megaföldrengés és rombóló szökőár.


2011 Március 11-én, a Richter-skálán 8,8°-nak értékelt  mega földrengés sújtotta a felkelő nap országát.  Az epicentrum a Csendes óceánban, a szigettől mintegy 20 km-re volt. Japán idő szerint 14’ 46-kor következett be a katasztrófa a sziget Észak Keleti részén ami csaknem 8 percig tartott !!! (normális körülmények között a földrengés okozta energiafelszabadulás pár másodperctől maximum 2 percig szokott tartani, még szubdukció esetében is). A földrengés ereje még Kinában is érzékelhető volt!

Tudjuk azt, hogy a Csendes óceánban, pontosabban a partjain helyezkedik el az a patkó formájú zóna ahol földünkön a legtöbb földrengés keletkezik, az ugynevezett  Tűzgyűrű  (Ring Of Fire).  Ugyszintén ebben  az ővezetben van a legtöbb aktiv vulkán is.
Tudósok megállapitása szerint két kontinentális lemez ütközése során keletkezett a földrengés amit a világtörténelem 5. legnagyobbjának nyilványitanak, és állitásuk szerint ilyen méretű katasztófa csak egyszer 1000 évben történik!  A rázkodást követő pillanatokban a hatóságoknak szinte alig volt lehetőségük kihirdetni a szökőár veszélyt mivelhogy a földrengés után csupán 15 percre, helyeken 10 méter magas hullámok zúdultak a partokra, állitolag 300km/óra sebességel.

A pusztitó szökőár Miyagi prefekturában, Natori városában. Photo by: REUTERS/Kyodo

A cunami ereje leirhatatlan  pusztitást hagyott maga után, 5 km-ig behatolt a szárazföldre ahol egész városokat vátoztatott törmelékké, elpusztitván útjában szinte mindent. A Nippon Meteorologiai Ügynökség, Március 13-án közleményt adott afelől, hogy útólagos megállapitások során a földrengés erejét megváltoztatják mivelhogy mértéke 9 fokos volt!

Mindkét természeti csapás mintha nem lett volna elég, ráadásul a Fukushima prefekturában található atomerőmű három reaktoránál robbanások keletkeztek, amik radioaktiv szennyeződést okoztak, kényszeritve a hatóságokat, hogy 20 km–es körzetben kilakoltassanak minden lakost. Ponos adatokat az elhunytak számáról  még messzemenőleg sem tudnak adni, mivelhogy napról napra nő ezek száma, ami március 16.-ig hivatalosan 12.000 volt.  Ugyanakkor  több ezer személy eltüntnek lett nyilványitva.

Sendái-i repülöterét pusztitó cunami. Photo by:AP

A japán épitészetet tekinve csak annyit mondhatok, hogy nem hiába nevezik a világ egyik vezető nemzetének  ami technologiájukat illeti.  Architekturájuk mesterfokra van emelve és  ilyen szituációkban látszik meg az, hogy az a horribilis összeg amit a fejlesztésre költenek nem hiábavaló. Egyetlen felhőkarcoló vagy új épület sem dölt össze sem Tokioban, sem más nagyobb városban.

Mérnökök és tudósok fejlesztése által  profi módon felépitett épületeknek köszönhetően  elsősorban emberi életek lettek megmentve (és nem kevés!), másodsorban meg az ország  nagyon súlyos szituációja ellenére is véleményem szerint iszonyatosan sok pénzt is megtakarithatott azáltal, hogy a lakóházak nem döltek össze és épek maradtak!  ( Az épületekkel kapcsolatosan még irni fogok!)

A szökőár pusztitotta Keunnuma, Miyagi prefekturában Photo by: Yomuri Shimbun/AP

A fegyelemről ha beszélek, komolyan mondom ezek az emberek teljesen elbűvölnek. Az önuralom, a fegyelem ami őket jellemzi, lélegzetelállitó. A lakosság, a katasztrofa nagyságrendje és súlyossága ellenére sem okozott pánik kitőrést, nem veszekednek, nem  lökdösödnek, ha szükséges orák hosszát állnak sorban, egyszóval ezt a Budhista szellemű fegyelmet, vagy a szamurájok kodjával élőket alig tudom szavakba foglalni. 

Öszinte részvétünk !!


2011. március 15., kedd

Március 15 Kolozsváron


Magyarok százai ünnepeltek Kolozsváron.




Kolozsváron a március 15.-i  ünnep az 1848-49-es forradalom emlékezetére zökkenőmentesen zajlott le , ugyszintén a város utcáin való felvonulás is békés volt.


 A Szent Mihály templomban megtartott  ökumenikus mise után  a Petőfi Sándor emléktáblájánál a városi és megyei elöljárok felszólalása után koszorúzás következett.


Ezt követően a főtéri Bem-emléktáblánál is koszorúkat helyeztek el.



“ Tisztelt magyar hofitársaim, ez az ünnep a nemzet ünnepe. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékezete azért fontos számunkra, mert hűen összegzi magyarságunk minden fontos pillérét: nemzeti büszkeségünket,  önnálló nyelvünk és kulturánk tiszteletét, és szabadságszeretetünket. Minden magyar, éljen az anyaországban vagy bárhol a világban ugyanezt érzi! Amikor eljön a tavasz kokárdát tűzünk és ünnepelni indulunk!” 

Idézet a magyar miniszterelnők ünnepi üdvözletéből amit Szilágyi Mátyás, főkonzul olvasott fel ma a Kolozsvár központjában levő  Petőfi Sándor émléktáblánál.


2011. március 13., vasárnap

Petőfi Sándor - 1848 Március 13

Régi hires lexikont idézve Petőfi Sándor-ról: “Lelkének lobogó ifjúi tüze, tette a fiatalságnak legelragadóbb költőjévé az egész világirodalomban“. Mára már köztudott, hogy a legismertebb képviselőjét a magyar költészetnek a világirodalomban és állitolag a leiró műfajban még a mai napig is csak egy költő múlja fölül . 
163 éve ezen a napon történelmünk fontos eseményt irt, pontosabban 1848 Március 13-án Petőfi Sándor elöszőr szavalta el a magyar történelem egyik leghiresebb versét, a Nemzeti Dal-t.

Ezen a napon (13-án) pontosan még Ő sem tudta, hogy Március 15-én kitőr a forradalom és azt sem, hogy versének olyan ereje lesz, hogy az 1848-49-es forradalom jelszavává alakul.
Utólag a Nemzeti Dal kéziratára Petőfi Sándor a következőket jegyezte fel: “E költemény buzditotta március 15-én a pesti ifjúságot. Elszavaltam először az ifjak kávéházában, azután az orvosi egyetemen, azután a szeminárium téren, végül a nyomda előtt, melyet erőszakosan elfoglaltunk a Hatvani utcában (most Szabad Sajtó utca). A szabaddá lett sajtó alól ez a költemény került ki legelőször.

Szenvedélyes lirai és hazafias  költészete mindig szivünkben marad.  A verset megtekintheted itt !
A verset, Sinkovits Imre előadásában meghallgathatod itt.

2011. március 12., szombat

A Havasi Gyopár _2/3

...... avagy tudományos nevén  „Leontopodium Alpinum”


Szárának magassága pár centitől akár félméteresig is megnőhet. A látványos levelein, amelyek a filcet immitálják, a szőrök párhuzamos szálakból állnak és olyan adottsággal rendelkeznek, hogy az ibolyántúli (UV) sugarakat  képesek magukba nyelni.

Erdély területén több védett helyen megtalálható a havasi gyopár, a Retyezát nemzeti parktól kezdödően a Bucegi nemzeti parkig, szinte végig a Keleti Kárpátokon, a Kárpátók kanyarulatánál, Székelyföldön a Nagyhagymás nemzeti parkban és a Békási szoros közvetlen környékén. Az utóbbinál sajnos igen sok személy leszedi kereskedés miatt, mivel tudjuk a környéken levő faluk igencsak szegény körülmények között élnek.

Nagyon fontos és mindenkinek ajánlom, hogy olyan helyeken ahol honos ez a fokozottan védett növény és ahol árusitják az ottlakok  a frissen leszedett vagy a megszáritott virágot, semmiféleképpen se vásároljunk mivelhogy csak ösztönöznénk ezeket a személyeket, hogy máskor is leszedjék.
Erdélyben mára már több cég és kiskereskedő foglalkozik a havasi gyopár szaporitásával, csakugy mint Svájc vagy az Egyesült Államok, akik komoly kutatások során nagyon sikeres és hatékony termékeket állitottak elő a kozmetika iparágban és a gyógyszeriparban.

Kutatások során felfedezték, hogy a növény kivonata igen jó antioxidáns, ami gátolja a bőr öregedését és erősiti az érerek falát. Ugyszintém nagyon nagy sikerrel használják a napolaj és naptej gyártásához is amelyek nagyon jól védnek az UV sugarak ellen.

Kövesd oldalunkat továbbra is az artdelineo.blogspot.com-on. A folytatás hamarosan .......

2011. március 5., szombat

Gombászoknak és nem csak.


Mára már nagyon sok személy kijár sétálni a természetbe, egyesek túráznak, mások hegyi kerékpározást űznek (mountainbike), vagy netán Quadoznak az erdőben, de vannak olyanok is akik szivesen kijárnak gombászni. Igy  mindenki más modón, de kint tartozkodik a szabadban a friss levegőn,  távol a város zajától, a szmogtól, a hétköznapi rohanástól. 

Be kell vallani  sajnos olyan személyek  is gombásznak akik kevésbé ismerik az erdei gombákat és abszolut semmit sem tudnak róluk, csak a haszont látván bennük.  A  tévében és a sajtóban is számtalanszor hallani, hogy  az egész család gombamérgezést szenvedett. Nagyon fontos, hogy ismeretlen személyektől vagy az útszélén árusitott gombákból  ne vásároljunk, mert nem lehet tudni milyen környezetből és mikor szedték. Például a Gyilkos galóca (Amanita phalloides) meg a Légyölő galoca (Amanita muscaria) közvetlen közelében termő ehető gombák nem minden esetben fogyaszthatók. De ha mégis vásárolni szeretnének alkalmi árusoktól, vagy már megtették ezt, vagy olyan gombát szedtek le amiben  nem teljesen biztosak, akkor feltétlenül javasolt gombaszakellenőrökhöz fordulni akik pontosan nyilatkozni tudnak ehetőségük felöl.

Mivelhogy sok hasonlóság is van több gomba között nagyon könnyü összetéveszteni őket. Ha nincsenek meggyöződve, hogy ehető e vagy sem és ha nem ismerik nagyon jól  őket, akkor javasolom, hogy semmi féle képp ne szedjék le, mert az életükbe sőt még a szeretteik életébe is kerülhet . Például az ehető Dióizű galambgomba (Russula furcata) és az ugyancsak ehető Izletes nagy galambgomba (Russula alutacea) könnyen összetéveszthető a Hánytató galambgombával (Russula emetica) amely komoly hasmenést, erős hányást,  enyhe mérgezést okoz. 

Ha tudományos szemmel nézzük a gombákat és ezeknek világát, látjuk, hogy az elmúlt 80 évben a gyógyszeripar igen nagy változásokon ment át, ami tulajdonképpen egy gombának köszönhető. Ugyanis 1928-ban Fleming Penicilin a Notatum penészgombából állitotta elő az első antibiotikumot felfedezvén a Penicilint. Nagyon fontos felfedezés mivelhogy még a mai napig is igen jelentős szerepe van  az antibiotikumnak nagyon sok betegség gyógyitásában. Ennek a gyógyszernek a felfedezése igen fontos szerepet játszott az orvostudományban is, hisz tudjuk, hogy az elmúlt  60 évben több mindent fedeztek fel mint az elmúlt 1000-ben.  

Kutatások alapján ki van mutatva, hogy Fémion-akkumuláció képességük miatt egyes ásványi elemeket nagy koncentrációban tartalmazák, mint például a veszélyes higanyt vagy a kádmiumot, ezáltal előfordulhat az is, hogy néha az egésszégre káros hatással legyenek. Igaz, az is ki van mutatva, hogy a csiperkék családjánál fordul elő leggyakrabban, és e fajon belül is csak egy pár gombánál (vagy szenyezett területeken).

Ha élelemként nézzük a gombákat, észlelhetjük, hogy kaloriatartalmuk igen alacsony, ugyszintén a fehérje tartalmuk is, de viszont a proteinek összetétele igen kedvező az emberi szervezetre, mivelhogy nagy bennük az alapvető fontosságú (esszenciális) aminósavak aránya - ezeket a savakat  az emberi szervezet nem tudja előállitani. Ezért fontos a táplálékunkban belefoglalni rendszeresen a gombát is. A sejtek falainak Kitin tartalma miatt nehezen emészthetők, ezért javasolt, hogy a kajában minél apróbb kockákra  felszeletelve tegyük be. A gombák világa (Fungi Regnum) ahogy a szakirodalom nevezi, nagyon összetett, emiatt nem is folytatom tovább. 
Ha gondolod nézd meg videómat a vadon termő gombákról itt.