2011. augusztus 16., kedd

Lepkék


Meglepődve tapasztalom, hogy a világhálón milyen nagy az érdeklődés a lepkék iránt. Természetesen nem csak azért mert nagyon szép rovarokról van szó, hanem mert ezek a pillangófélék az egyik legfontosabb tudományos jelzők az ökoszisztémára nézve, mivelhogy nagyon érzékenyek még a legkisebb környezetváltozásra is. 





Angliában mostanában nagy hangsúlyt tesznek bizonyos lepkefajok életben maradásában, ugyanis az utolsó periódusban ebben az országban több faj is eltünt a rohamos környezetváltozás miatt. A világ legnagyobb pillangóháza úgyszintén a szigetországban van Hetfordshire városban az úgynevezett Butterfly World”, aminek megvalósitásához és felépitéséhez  27 millió fontra volt szükség. 




Egy olyan négy éves projekt ( 2008-2012) amit négy részben, négy külön évben  adnak át ahol a  fegfőbb cél minél több lepkefajt egybegyűjteni, de ugyanabban az időben egy nagy turisztikai atrakció is legyen.  Itt ugyanis 250 fajból tízezer pillangó él. A gigantikus méretű Maya architekturát utánozó épitmény a pillangók mellett egy elveszett világot is magába rejt ahol pókokat meg skorpiókat láthat a turista. De az esőerdő  is meg a klassz mesterségesen kialakitott barlangjáratok is minden látogatót levesz a lábáról. Ilyen jellegű épitmények már működnek az Egyesült Államokban és  Svájcban is.

Nincsenek megjegyzések: