2011. július 31., vasárnap

Formula 1 - Magyar nagydíj 2011-Hungaroring, Budapest


Jenson Button kétszázadik versenye szerencsét hozott a pilóta számára, ugyanis eddigi Formula 1-es pályfutása alatt ez volt a tizenegyedik nagydíj megnyerése  és az idei szezonra nézve pedig Kanada után a második. A kvalifikációk befejezésével eldőlt a rajt sorrend amelynek az élére újbol S.Vettel állhatott. A McLaren Mercedes kocsik ezen a hétvégén is nagyon jól teljesítettek ezáltal a Q3-ban  L.Hamiltonnak volt a második legjobb ideje így ő rajtolt a világbajnok után.

Legjobb rajtolása Michael Schumachernek volt aki a 9. helyről indulva az 5.-re  jött fel pillanatok alatt. Az eső miatt minden Formula 1-es kocsira intermedier abroncsok lettek felszerelve emiatt megszünt a gumikra vonatkozó használati szabály és szerencsére a futam elején (a 3. körben) elállt az eső is. A Hungaroringen zajló 26. alkalommal megrendezett Magyar nagydíj is sok más idei futamhoz hasonlóan már az elejétől kezdve izgalmas és egyben látványos lett. A futam első felében L.Hamiltonról szólt minden.  A 4. körben S.Vettel nyomába eredve Hamilton kihasználta ennek hibályát (megcsuszott) és igy felkerült az első helyre. Vettelhez hasonlóan több pilóta is megcsúszott a vízes pályán (a második kanyarban)  emiatt sokan közülük fontos helyeket veszítettek (Massa például 4 helyet esett vissza).

"Magyar nagydíj" 

A 13. körben kevés időre M.Schumacher került az élre majd egy körrel később J.Button pilotázhatott az első pozición. Nagyon sok csapat hibás stratégiát alkalmazott amikor újból megeredt az eső Hamilton és Webber kocsiján intermediereket szereltek fel amik nem bizonyultak jó döntésnek ugyanis az eső nem lett sem tartos sem csapadákdús. A büntetések sem kerülték el a pilotákat, Pastor Maldonardo boxutca áthajtásos bütetést kapott mivelhogy a boxban gyorsabban ment a megengedetnél (max. 100 km/óra a megengedett). L. Hamilton is szabálymegszegés miatt boxutca áthajtást kapott (veszélyes manöverrel visszafordult menetirányba).

Meglepően sok kocsi esett ki a mai napon, többek között J.Trulli, M. Scumacher (28.körben), H.Kovalainen (59.körben). A legnagyobb balesetet a Renault csapat kocsija szenvedtte Nick Heidfeld vezetésével amikor egy kerékcsere után a pályára érve felgyulladt és az egyre  nagyobbodó  lángok miatt alig  tudott kimászni. A kocsi sajnos súlyos károkat szenvedett ugyanis nagyon megégett. Előzések sokadalma nagyon látványossá tette a futamot, a két McLarenes pilóta egy időben mintha fogocskát jászodtak volna, hol egyik volt elől hol a másik. Mark Webbert a 68. körben kellemetlen meglepetés érte amikor a lekörözött K.Kobayashi nem engedte, hogy kielőzze és a mögötte pilótázó L. Hamilton szépen kihasználta ezt a szituációt és simán megelőzte a kenguruk földjéről származó pilotát. 

"Hungaroring"

Ismert, hogy a Hungaroringen az előzés nem könnyű emiatt körhátrányok is kialakultak. A győztes J.Buttont a német S.Vettel követte míg a harmadikon F.Alonso végezhetett. Mark Webber az ötödiken végezte a versenyt L.Hamilton mögött. Jenson Button hivatalos weboldalát Július 30-án éjjel hekkertámadás érte feltörvén ezt. Bejegyzést is végeztek az oldalán ahol azt irták, hogy sulyosan megsérült. Button viszont ma reggel a saját Twitter oldalán mindent megcáfolt!   Nagyon szoros lett a mezőny a második helytől kezdödően, négy jó pilota zárkozott fel egymás mellé nagyon szorosan. Ezáltal kiváncsian várjuk a négyhetes vakációt követő futamot ami nagyon izgalmasnak bizonyul. Szép volt ...

Pontszerzők: J.Button-25pont,  S.Vettel-18pont, F.Alonso-15p, L.Hamilton-12p, M.Webber-10p, F.Massa-8p, Paul di Resta-6p, S.Buemi-4p, N.Rosberg-2p, J.Alguersuari-1p.

A verseny sorrend a 11. futam után: 1-S.Vettel-234pont, 2-M.Webber-149pont, 3-L.Hamilton-146p , 4- F.Alonso-145p, 5-J.Button-134p, 6-F.Massa-70p, 7-N.Rosberg-48p, 8-N.Heidfeld-34p, 9-V.Petrov-32p, 10-M.Schumacher-32p, ...

Csapat sorrend a 11. futam után: 1-Red Bull Racing-Renault-383pont, 2-McLaren-Mercedes-280pont, 3-Ferrari-215p, 4-Mercedes-80p, 5-Renault-66p, 6-Sauber-Ferrari-35p, ...

Nick Heidfeld lángoló kocsijának eloltása itt.
Az előző futamot ( a 10. német nagydíjat) megtekintheted itt.
A 2011-es naptárt megnézheted itt.

Nincsenek megjegyzések: