2011. április 29., péntek

Brit királyi esküvő - az évszázad esküvője


Április 29-én csaknem 1 milllió személy ünnepelte a  mesebeli esküvőt London belvárosában,  és ugyanabban az időben velük együtt a médiák által átvett ceremóniát  szerte a világon közvetitették amit csaknem  2 milliárd néző  láthatott, amit el is neveztek  „Az Évszázad Esküvőjének” .  Az események sokadalma miatt nem is tudom hol és hogyan kezdjem, de viszont ugyanúgy ahogy a királyi család előre meghatározott forgatókönyvében volt megirva úgy fogom én is papirra vetni, kronológikus sorrendben. Napok óta a 600 szobával rendelkező Buchinghami Palota és a Westmisteri Apátság előtti járdákat sátrak sokadalma árasztotta el, legjobb látóhely érekében. A ceremónia reggel a templomi szertartással kezdődött, az apátság 9. 30-kor nyitotta meg kapuit az 1900 főből álló  vendégseregnek. London utcáit ebben az órában már régen elözönlötték a metropolisz lakosai és a félmillióra tippelt turisták akik kimondottan csak erre az eseményre érkeztek.   




A templomhoz a királyi család előre meghatározott órában és sorrendben jöhetett.  A vendégek protokoláris szabályoknak voltak kitéve, konkrétan meghatározott ülőhelyekkel a templomban és öltözködés szempontjából is. A vőlegény testvérével, Harry herceggel érkezett meg elsőként arisztokrata módra csillogó Bentley luxuslimuzinban, kezüket morzsolván szemmel látható volt, hogy nagyon izgulnak. A király család összes férfitagja ünnepi uniformisba volt öltözve, Károly herceg a haditengerészet tengernagyi uniformisábanVilmos herceg piros Ir őrség egyenruhájában, mig öccse kék Lovastestörség uniformisban. Őket követően a közeli családtagok, rokonok követték, majd Rolls –Royce Phantom limóban édesapja Károly herceg feleségével Camilla hercegnővel következett akinek nemcsak a kalapja volt nagyon elegáns  hanem az igazgyöngy nyaklánca is.  Utolsó előttinek  II. Erzsébet királyné érkezett tetőtől talpig sárgába öltözve, beleértve a nagyon elegáns kalapját is, Fülöp herceg oldalán. A Buckhingham Palotával szembenlevő és brit zászlók sokadalmával diszitett  The Mall” súgárúton elhelyezkedő közönség  örjöngött a királyné láttára, aki egyébként igen kedvelt Angliában.  Végül az évszázad legvártabb menyasszonya következett akinek a menyasszonyi ruhája mint ahogyan már irtam Nagy Britanniának legjobban elrejtett titka volt.




A menyasszony az Egyesült Királyság leghiresebb luxuslimuzinjával érkezett édesapjával, egy emelt tetős Rolls Roys Phanthom VI State Limousine-ben amelynek a neve Number One”.  Erre az esküvőre a brit kormány hihetetlen biztonsági intézkedéseket hozott, emiatt is minden  hivatalos program percre pontosan zajlott. Kate Middleton titkon tartott menyasszonyi ruháját teljes terjedelmében csak az apátság előtt  csodálhatta a világ, és mint utólag kiderült, hogy a hires fehér és elefántcsont szinű válnál áttetsző francia csipkével diszitett egyszerű és egyben nagyon elegáns ruhát a hires  Alexander Mc Queen–nél gyakornokként kezdő Sarah Burton divattervező készitett. A ruhának az úszálya például a Diana hercegnőjével ellentétben jóval rövidebb lett, kb 3 méter aminek  a készitésén a jövendőbeli HRH („Her Royal Highness” azaz magyarul „Ő Királyi Fenség”) is besegitett, és ami még inkább kiemelte az a gyémántfülbevaló meg a gyémántokkal diszitett diadém amit a királynétól kapott kölcsön erre az alkalomra.  




Az elegancia mellett a hihetetlen arisztokrata műveltég karakterizálta a templomban zajlott  monarh ceremóniát (de még a kintlévő  nézőket is!) amit  gyönyörű kórusmuzsikával szineztek, ahol királyok, királynők, magasrangú politikusok, tisztviselők, hercegek ( I. János Károly spanyol király, Albert Monakoi herceg, Brunei szultán, I.Mihály román király, David és Victoria Becham, Sir Elton John, stb...)  elegánsabbnál elegánsabb ruhákban, zsobenekben etalálták magukat. Az esketés után szigorú szabályoknak kitéve a fiatal pár nem csókolózhatott, és ez utólag a Buchingham palota erkélyen történt meg először puszi formájában majd a palota elé gyült nép kikövetelte a másodikat is amit már csóknak nevezhetünk! A nap leglátványosabb pontja az esketés utáni diszvonulat volt. A királyi család tagjai külön külön hintókban vonultak végig ugyanazon az útszakaszon amelyen jöttek a több ezer néző ovációjára. Az ifjú pár a pompás 1902-beli „State Landau” nevű skót nyitott hintóban, mig Erzsébet királyné gyönyörűséges vörös bőrrel kárpitozott fedett hintóban vonult végig, őket szorosan követte  teljes pompában a Brit Királyság  Lóvas Diszőrsége




A várva várt csók után repülőgépek  parádéja következett régebbi (Lancaster, Speed Fire, Huricane) és új gépek ( Torrnado, Taifun) légi mutatványukkal. A divat terén inkább Armani, Alberta Feretti és Valentino Garavani emelkedett ki, de Victoria Becham saját tervezésű ruhája is igencsak elegáns és odaillő volt. A fiatal házaspár által rendezett vacsorának sztárvendége állitólag Beyonce lesz akinek Katalin hercegnő nagy rajongója. Katalin  aki többet soha sem lesz „Waity Katy”, titulusa miatt többet sohasem dolgozhat és akiről több internettes felmérések és kutatások során kiderült, hogy még Lady Gaga-nál is hiresebb lett !!!    A menyasszonyi ruhához hasonlóan a menű is titkos volt. A gyümölcstortát Fiona Coirns cukrász készitette és rajta a két fiatal portréja tündökölt. A kép ami a torta modeléhez is szolgált valamint az a két kép amiből a Brit Királyi Posta e szpeciális alkalomból két  bélyegsorozatot  kiadott, a hivatalos királyi fotós, a hires Mario Testino készitett. Mindezek után már csak a kaviár,  lazac, szarvasgomba homárralaz osztriga mártás, a fácán meg a kacsa és a „ Hallewood International” által készitett pezsgő „Prince William Champagne” védjegy alatt vár majd az ünneplő seregre. Az emeletes torta készitője csak majd ezután fog kiderülni. Mesében illő sztori ...


Fotók és klassz 3D szimuláció az esküvőről itt.

Nincsenek megjegyzések: