2011. március 26., szombat

Megkezdödött


Európai idő szerint szombaton, március 26-án reggel zajlottak le a Formula 1 időmérő edzései, amik sok meglepetéssel zárultak. Az 5,3 km hosszú Melbourni pályán eléggé sok meglepetés történt, ugyanis a Q1-re érvényes 107%-es szabály alkalmazásával máris két pilóta nem vehet részt a 2011-es szezontkezdő futamon (a Croswort csapat két pilótája, az olasz 1981-es születésű Vitantonio Liuzzi és a számunkra érdekes nevű, indiai szármzású, 1977-es születésű  Formula 1-es pilóta Kumar Ram Narain Karthikayan). Hogy is működik ez a 107%-os szabály? Az első kvalifikáció legjobb ideje számit referenciának, ehhez az időhöz hozzáadnak még 7%-ot és aki e fölött teljesit (ez a "limit time") az már nem indulhat a vasárnapi futamon.
Meglepő, hogy Sebastian Vettel azért mennyit változott a tavalyi évhez viszonyitva, mivelhogy főlényes nyeresége ellenére nem örjöngött, hanem az idén már úgy viselkedett mint ahogyan egy világbajnoknak kell ezt tennie. Nyugodt és magabiztos volt, a kvalifikációk befejezése után rádión megdicsérte csapatának összes tagját. A második helyen végző L. Hamilton meg volt elégedve autója teljesitményével és boldog, hogy első sorból  indulhat. Weber viszont csalódottan, szűkszavúan azt nyilatkozta, hogy Ma nem volt a legjobb napom” hiszen Ő csak a harmadik lett. A Ferrarisok csak az 5. (F. Alonso) illetve 8. helyről (F. Massa) startolnak . A hétszeres világbajnok M. Shumacher a 11. helyről indul.


Ami a KERS rendszert illeti, a szabály az, hogy körönként csak 6,3 másodpercig lehet ezt használni. Ez a  kocsinak mintegy kb. 80 extra lóerőt ad, ezáltal egyenes szakaszon ez az erő egy nagyon fontos fölényt is jelenthet. Mivelhogy az idén az abroncsok egy lágyabb keverékű gumiból vannak gyártva (kimondottan a FIA kérésére), várható, hogy sokkal több pit stop lesz emiatt, ami majd méginkább izgalmasabbá fogja tenni az idei szezont. Rubens Barrichello sóderre csúszása miatt nem folytathatta a kvalifikációt és a futamon csak a 17. helyről rajtol, mig Nick Heidfeldnek nem sikerült bejutnia a második kvalifikációba, emiatt ő csak a 18.-ról startol. 


A FIA 2011-es évi Formula 1 naptárát megtekintheted itt.

Nincsenek megjegyzések: