2011. március 16., szerda

JAPÁN 2011 Március 11_ Megaföldrengés és rombóló szökőár.


2011 Március 11-én, a Richter-skálán 8,8°-nak értékelt  mega földrengés sújtotta a felkelő nap országát.  Az epicentrum a Csendes óceánban, a szigettől mintegy 20 km-re volt. Japán idő szerint 14’ 46-kor következett be a katasztrófa a sziget Észak Keleti részén ami csaknem 8 percig tartott !!! (normális körülmények között a földrengés okozta energiafelszabadulás pár másodperctől maximum 2 percig szokott tartani, még szubdukció esetében is). A földrengés ereje még Kinában is érzékelhető volt!

Tudjuk azt, hogy a Csendes óceánban, pontosabban a partjain helyezkedik el az a patkó formájú zóna ahol földünkön a legtöbb földrengés keletkezik, az ugynevezett  Tűzgyűrű  (Ring Of Fire).  Ugyszintén ebben  az ővezetben van a legtöbb aktiv vulkán is.
Tudósok megállapitása szerint két kontinentális lemez ütközése során keletkezett a földrengés amit a világtörténelem 5. legnagyobbjának nyilványitanak, és állitásuk szerint ilyen méretű katasztófa csak egyszer 1000 évben történik!  A rázkodást követő pillanatokban a hatóságoknak szinte alig volt lehetőségük kihirdetni a szökőár veszélyt mivelhogy a földrengés után csupán 15 percre, helyeken 10 méter magas hullámok zúdultak a partokra, állitolag 300km/óra sebességel.

A pusztitó szökőár Miyagi prefekturában, Natori városában. Photo by: REUTERS/Kyodo

A cunami ereje leirhatatlan  pusztitást hagyott maga után, 5 km-ig behatolt a szárazföldre ahol egész városokat vátoztatott törmelékké, elpusztitván útjában szinte mindent. A Nippon Meteorologiai Ügynökség, Március 13-án közleményt adott afelől, hogy útólagos megállapitások során a földrengés erejét megváltoztatják mivelhogy mértéke 9 fokos volt!

Mindkét természeti csapás mintha nem lett volna elég, ráadásul a Fukushima prefekturában található atomerőmű három reaktoránál robbanások keletkeztek, amik radioaktiv szennyeződést okoztak, kényszeritve a hatóságokat, hogy 20 km–es körzetben kilakoltassanak minden lakost. Ponos adatokat az elhunytak számáról  még messzemenőleg sem tudnak adni, mivelhogy napról napra nő ezek száma, ami március 16.-ig hivatalosan 12.000 volt.  Ugyanakkor  több ezer személy eltüntnek lett nyilványitva.

Sendái-i repülöterét pusztitó cunami. Photo by:AP

A japán épitészetet tekinve csak annyit mondhatok, hogy nem hiába nevezik a világ egyik vezető nemzetének  ami technologiájukat illeti.  Architekturájuk mesterfokra van emelve és  ilyen szituációkban látszik meg az, hogy az a horribilis összeg amit a fejlesztésre költenek nem hiábavaló. Egyetlen felhőkarcoló vagy új épület sem dölt össze sem Tokioban, sem más nagyobb városban.

Mérnökök és tudósok fejlesztése által  profi módon felépitett épületeknek köszönhetően  elsősorban emberi életek lettek megmentve (és nem kevés!), másodsorban meg az ország  nagyon súlyos szituációja ellenére is véleményem szerint iszonyatosan sok pénzt is megtakarithatott azáltal, hogy a lakóházak nem döltek össze és épek maradtak!  ( Az épületekkel kapcsolatosan még irni fogok!)

A szökőár pusztitotta Keunnuma, Miyagi prefekturában Photo by: Yomuri Shimbun/AP

A fegyelemről ha beszélek, komolyan mondom ezek az emberek teljesen elbűvölnek. Az önuralom, a fegyelem ami őket jellemzi, lélegzetelállitó. A lakosság, a katasztrofa nagyságrendje és súlyossága ellenére sem okozott pánik kitőrést, nem veszekednek, nem  lökdösödnek, ha szükséges orák hosszát állnak sorban, egyszóval ezt a Budhista szellemű fegyelmet, vagy a szamurájok kodjával élőket alig tudom szavakba foglalni. 

Öszinte részvétünk !!


Nincsenek megjegyzések: