2011. március 5., szombat

Gombászoknak és nem csak.


Mára már nagyon sok személy kijár sétálni a természetbe, egyesek túráznak, mások hegyi kerékpározást űznek (mountainbike), vagy netán Quadoznak az erdőben, de vannak olyanok is akik szivesen kijárnak gombászni. Igy  mindenki más modón, de kint tartozkodik a szabadban a friss levegőn,  távol a város zajától, a szmogtól, a hétköznapi rohanástól. 

Be kell vallani  sajnos olyan személyek  is gombásznak akik kevésbé ismerik az erdei gombákat és abszolut semmit sem tudnak róluk, csak a haszont látván bennük.  A  tévében és a sajtóban is számtalanszor hallani, hogy  az egész család gombamérgezést szenvedett. Nagyon fontos, hogy ismeretlen személyektől vagy az útszélén árusitott gombákból  ne vásároljunk, mert nem lehet tudni milyen környezetből és mikor szedték. Például a Gyilkos galóca (Amanita phalloides) meg a Légyölő galoca (Amanita muscaria) közvetlen közelében termő ehető gombák nem minden esetben fogyaszthatók. De ha mégis vásárolni szeretnének alkalmi árusoktól, vagy már megtették ezt, vagy olyan gombát szedtek le amiben  nem teljesen biztosak, akkor feltétlenül javasolt gombaszakellenőrökhöz fordulni akik pontosan nyilatkozni tudnak ehetőségük felöl.

Mivelhogy sok hasonlóság is van több gomba között nagyon könnyü összetéveszteni őket. Ha nincsenek meggyöződve, hogy ehető e vagy sem és ha nem ismerik nagyon jól  őket, akkor javasolom, hogy semmi féle képp ne szedjék le, mert az életükbe sőt még a szeretteik életébe is kerülhet . Például az ehető Dióizű galambgomba (Russula furcata) és az ugyancsak ehető Izletes nagy galambgomba (Russula alutacea) könnyen összetéveszthető a Hánytató galambgombával (Russula emetica) amely komoly hasmenést, erős hányást,  enyhe mérgezést okoz. 

Ha tudományos szemmel nézzük a gombákat és ezeknek világát, látjuk, hogy az elmúlt 80 évben a gyógyszeripar igen nagy változásokon ment át, ami tulajdonképpen egy gombának köszönhető. Ugyanis 1928-ban Fleming Penicilin a Notatum penészgombából állitotta elő az első antibiotikumot felfedezvén a Penicilint. Nagyon fontos felfedezés mivelhogy még a mai napig is igen jelentős szerepe van  az antibiotikumnak nagyon sok betegség gyógyitásában. Ennek a gyógyszernek a felfedezése igen fontos szerepet játszott az orvostudományban is, hisz tudjuk, hogy az elmúlt  60 évben több mindent fedeztek fel mint az elmúlt 1000-ben.  

Kutatások alapján ki van mutatva, hogy Fémion-akkumuláció képességük miatt egyes ásványi elemeket nagy koncentrációban tartalmazák, mint például a veszélyes higanyt vagy a kádmiumot, ezáltal előfordulhat az is, hogy néha az egésszégre káros hatással legyenek. Igaz, az is ki van mutatva, hogy a csiperkék családjánál fordul elő leggyakrabban, és e fajon belül is csak egy pár gombánál (vagy szenyezett területeken).

Ha élelemként nézzük a gombákat, észlelhetjük, hogy kaloriatartalmuk igen alacsony, ugyszintén a fehérje tartalmuk is, de viszont a proteinek összetétele igen kedvező az emberi szervezetre, mivelhogy nagy bennük az alapvető fontosságú (esszenciális) aminósavak aránya - ezeket a savakat  az emberi szervezet nem tudja előállitani. Ezért fontos a táplálékunkban belefoglalni rendszeresen a gombát is. A sejtek falainak Kitin tartalma miatt nehezen emészthetők, ezért javasolt, hogy a kajában minél apróbb kockákra  felszeletelve tegyük be. A gombák világa (Fungi Regnum) ahogy a szakirodalom nevezi, nagyon összetett, emiatt nem is folytatom tovább. 
Ha gondolod nézd meg videómat a vadon termő gombákról itt.



Nincsenek megjegyzések: