2011. március 23., szerda

Elizabeth Taylor – (1932-2011)


Március 23-án, 79 évesen elhagyta a földi életét a világ egyik leggyönyörübb, leggazdagabb és egyben legkivántabb nője. A nemzetközi filmvilág szupersztár divájára már 12 éves korában felfigyeltek, de viszont az első komolyabb szerepét,  Paul Neuwman oldalán 1958-ban a “Cat on a Hot Tin Roof” (“Macska a forró bádogtetőn”)  pszihológiai drámában kapta.  Ezt követően véglegesen betört a filmvilág iparába jobbnál jobb szerepekkel. Karrierje során 5-ször jelölték Oscar dijnyertesnek, amiből csak kettőn nevezték ki az év legjobb szinésznőjévé.


Élete során 8-szor volt házas, de a legfontossabb házassága Richard Burtonnal volt akit 1962-ben ismert meg a Kleopátra (Cleopatra) cimű film forgatásain, és aki állitólag a “Mondta már valaki magának, hogy gyönyőrű”  szavakkal csábitotta el. Burton tudta, hogy Liz imádja a gyémántokat ezért nagyon sokszor megajándékozta kedvesét ilyen drágakövekkel, amiből egyet kiemelnék, a nagyon hires, könnycsepp alakú “Tylor - Burton” nevű gyémántot ami 69,42 karátos!!  Burton 1968-ban, egymillió ötvenezer dollárért várárolta meg ami akkoriban  a világ első millió fölötti gyémántja volt (nyilvános árverésen) és aminek a jelenlegi értéke ismeretlen!!


Két évvel ezelőtt már komoly szivbillentyű műtéten esett át. Az utolsó honapjai igencsak problématikusak voltak egészségere nézve, és ahogyan a hozzátartózói is nyilatkozták az elmúlt hat hétben egy Los Angeles-i korházban volt kezelve. Halálát egy szivinfarktus okozta. Mivelhogy már 9 évesen szerepelt filmekben, karrierje befutásáig több mind 20 filmet mondhatott maga mögé!  Például amikor még gyermekként szerepelt a National Velvet” ("A nagy derbi") cimű filmben 1944-ben, amiben 12 évesen  egy lovakat imádó 12 éves kislányt személyesitett meg (Velvet Brown),  olyan jó film volt, hogy 5 Oscar dijra jelölték  (1945-ben) amiből 2-öt meg is nyert.


Az első arany szobrocskát 1960-ban nyerte meg a legjobb női főszerepért a “Butterfield 8” ("Modern kaméliás hölgy") cimű filmmel amiben egy prostituált hölgy szerepét játsza. Az öröm nagyon nagy volt, mivelhogy az előző 3 évben jelölve volt a legjobb női szerepre, 1957-ben a “Raintree Country” cimű filmmel, 1958-ban a “Cat on a Hot Tin Roof” (“Macska a forró bádogtetőn”)  filmmel, majd 1959-ben a “Suddenly, last Summer” (“Hirtelen, múlt nyáron”) produkcióval, de  nem nyert A második Oscar dij megnyerése 1966-ban történt a “Who’s Afaird of Virginia Woolf?” (“Nem félünk a farkastól”) cimű filmmel ami 13 nominalizálást kapott és amiből 5 Oscart nyert meg, többek között a legjobb női főszerepet is. Ebben a filmben is Richard Burtonnal szerepelt. 




A “lila szemű asszonynak” nevezett divát szépsége miatt évtizedeken kereszül irigyelték a nők, a férfiak pedig el voltak kápráztatva szépségétől és bájosságától. “High Life” élete nem volt zökkenőmentes, nagyon élvezte azt, persze meg is engedhette azt a luxust mivelhogy fantasztikusan sokat keresett. Például 1963-ban a Kleopátra szuperprodukcióért nem kevessebb mint 1 millió dolcsit kapott!, ami akkoriban minden idők legnagyobb összege volt amit egy filmszinésznek ajánlottak  fel egyetlen egy filmért!

Volt az életében olyan periódus is amikor alkoholizmussal volt kezelve, meg természetesen a média olyan dolgokat is kitalált róla ami nem is volt igaz, de hát mindez a sikerrel jár. Állitólag több mint 100 plasztikai műtéten ment keresztül. Nagyon sokat segitett és támogatott élete során különféle jótékonysági akciókat, az AIDS elleni harc egyik fő pionirja volt és amit kevesen tudnak róla, hogy 1993-ban  "Jean Hersholt Humaniatrian Award" -al tüntették ki. Michael Jackson hű barátja, akit  még akkor is védett amikor sokan mások elpártoltak tőle, és akinek halála nagyon megviselte. 2003- ban véglegesen visszavonult.

Üzletasszonyként is igencsak sikeres volt, szenvedélye a drága ékszerekért egész életét végigkövette  ( lásd még a “Krump – Asscher cut” nevű gyémántgyürűjét meg a  “La Pelegrina Pearl” gyémántnyakláncát stb.). Piacra dobott ékszerkollekciója és parfüm vonalai dollármilliókat hoztak konyhájára.  Például a “Black Pearl” , a Passion” vagy a White Diamond”  parfümöknek nagyon nagy keresete van még a mai nap is . Arról is olvastam, hogy ez év áprilisában kellet volna megjellennie a “Violet Eyeúj “Eau de toilette” vonalnak,  amit remélhetőleg meg is fognak jelentetni gyerekei (4 van).


Nincsenek megjegyzések: